Vianočné pečenie pre diabetikov: recepty na dia maškrty

22. 12. 2022 · 6 minút na prečítanie

Už počas bežného fungovania je manažovanie diabetu náročná úloha, ale koncoročné sviatky dávajú diabetikom zabrať ešte o čosi viac.

Redakcia DiaClub Dr.Max
Redakcia DiaClub Dr.Max
Vianočné pečenie pre diabetikov: recepty na dia maškrty

Vianoce bez sladkých dobrôt? To si málokto dokáže predstaviť. Ani s diabetom sa nemusíte koláčikov úplne vzdávať. Spočiatku môže byť pečenie pre diabetika hlavolam. Niektoré suroviny musíte z jedálnička úplne vylúčiť, alebo ich aspoň obmedziť na minimum. Sú to práve tie, ktoré robia zákusky jemnými a vláčnymi, keksíky chrumkavými.

Ingrediencie, na ktoré ste si zvykli, sa však dajú nahradiť. Vyžaduje to trochu praxe, spoznávania vlastností jednotlivých prísad, ale nakoniec sa dopracujete k výsledku, ktorý ulahodí vám aj vašej rodine.

Základné ingrediencie na pečenie pre diabetikov

Objavujte nové chute a vytvoríte koláčiky, ktoré sú zdravé a plné výživných látok. A to aj bez použitia klasických surovín, ako je hladká pšeničná múka, biely rafinovaný cukor, či množstvo masla. 

Sladidlá

Sladenie nie je jedinou úlohou cukru v koláčoch. Mení štruktúru cesta, vďaka nemu sa príliš nemrví, je jemné a rozplýva sa na jazyku. Nahradiť ho umelými sladidlami nie je vždy riešením. Majú totiž podobné účinky ako cukor a konzistenciu cesta nijako nevylepšia. 

Čiastočne ho môžete nahradiť ovocím, ktoré je prirodzene sladké, bohaté na vlákninu a vitamíny. Zrelé banány dokážu spoľahlivo nahradiť časť cukru a vďaka nim cesto aj „drží pokope“. Sušené hrozienka namočené vo vode, scedené a rozmixované sú dobrým základom na prípravu raw koláčikov. 

Sladidlá ako stévia či xylitol sú nízkokalorické a dostupné v práškovej a tekutej forme. Môžete ich použiť na ochutenie krémov a plniek do koláčikov. (1)

Múka

Biela múka patrí k potravinám, ktoré sa pri cukrovke absolútne vylučujú z jedálnička. Môžete ju nahradiť celozrnnou múkou, múkou zo pšenice dvojzrnky, prípadne mletými ovsenými vločkami, ktoré majú nižší glykemický index, sú výživné a sýte. Čakajte, že celozrnné koláčiky budú o niečo ťažšie a menej nadýchané, ako z bielej múky. 
Orechové múky sa hodia do vianočného pečiva, ako sú vanilkové rožky či medovníčky, ale aj do čokoládových brownies. Koláče, pripravené úplne bez použitia lepku, však majú tendenciu sa rozpadať. Preto je lepšie ich kombinovať s obilnou múkou v správnom pomere, aby ste dosiahli príjemnú štruktúru pečiva.

Tuky

Vhodnou náhradou vysokokalorických masiel a margarínov sú kvalitné rastlinné tuky. Ideálnu konzistenciu cesta (ako s maslom) získate pridaním gréckeho jogurtu či rozpučeného banánu. Napríklad 100 gramov masla nahradíte zmesou z 50 gramov repkového oleja a 50 gramov rozpučeného banánu alebo 50 gramov jogurtu. (2)

Bude to chcieť trošku experimentovania, ale po niekoľkých pokusoch iste nájdete svoj obľúbený recept. Pripravili sme pre vás recepty, ktoré uspokoja chuť na sladké a zvládnu ich aj začiatočníci. Teóriu máme za sebou, teraz je načase vyskúšať naše tipy v kuchyni. Pripravte si plechy a formičky, ideme piecť!


Čokoládové brownies

Tento recept na brownies si uložte, zíde sa vám nielen na Vianoce, ale aj v akýkoľvek iný sviatočný deň v priebehu roka. 

Zdravé a jednoduché brownies z červenej repy

Ingrediencie:

  • 100 g horkej čokolády
  • 25 g kvalitného rastlinného tuku
  • 250 g uvarenej cvikly
  • 1 lyžičky instantnej kávy rozpustenej v 1 lyžičke vody
  • 2 stredne veľké vajcia
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 lyžice javorového sirupu
  • 100 g mletých mandlí
  • 50 g celozrnnej múky
  • 50 g kakaového prášku
  • 10 lyžíc sladidla, napr. stévie
  • ½ lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • Plech veľkosti 20x20 cm, mixér, papier na pečenie

Postup:

  1. Rúru predohrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie. 
  2. Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu a margarín. 
  3. Varenú cviklu zbavte nadbytočnej vody pomocou kuchynskej papierovej utierky. Vhoďte ju do mixéru spolu s vajcami, kávou, vanilkovým extraktom a javorovým sirupom. Rozmixujte na pyré. 
  4. Pridajte mleté mandle, múku, kakao, sladidlo a kypriaci prášok. Mixujte, až kým sa ingrediencie spoja. 
  5. Zmiešajte v mise spolu s roztopenou čokoládou.
  6. Cesto rozotrite na plech a vložte do rúry. Pečte 15 až 20 minút. 
  7. Brownies ku koncu pečenia kontrolujte pomocou špajdle. Sú hotové vtedy, keď je povrch koláča pevný, a keď zapichnete špajdlu do stredu, vytiahnete ju s lepkavými omrvinkami. 

Nechajte vychladnúť, nakrájajte na kocky a vychutnávajte si brownies plné čokolády. (3)

Kokosové guľky sú už Vianočnou klasikou

Raw guľky

Kombinácia citrónovej kôry a škorice dodáva týmto raw guľkám nezabudnuteľnú vôňu Vianoc. A obsahujú len 6 g sacharidov v jednej porcii.

 

Ingrediencie

  • 2 šálky jemnej mandľovej múky
  • ¼ šálky javorového sirupu
  • 2 lyžice mandľového oleja (možné nahradiť kokosovým, alebo olejom z vlašských orechov
  • 2 lyžičky strúhanej citrónovej kôry (alebo menej, podľa chuti
  • 1 lyžičku škorice
  • ¼ lyžičky soli
  • ¼ šálky strúhaného kokosu
  • Papierové či silikónové košíky na koláčiky.

Postup

  1. Zmiešajte mandľovú múku, javorový sirup, olej, citrónovú kôru, škoricu a soľ, ideálne v mise kuchynského robota. Miešajte, až kým nevznikne jednoliata zmes, ktorá je mierne lepkavá a dá sa tvarovať.
  2. Pripravte si tanier, servírovací podnos či dózu a rozmiestnite 20 kusov košíčkov
  3. Rozdeľte cesto na 20 kusov. Kokos nasypte na tanier.
  4. Každý kúsok cesta vytvarujte do guľôčky, ktorú potom obalíte v strúhanom kokose. Hotové guľky uložte do košíkov.
    Prikryte potravinovou fóliou a uložte do chladničky.
    Guľky môžete konzumovať hneď, no je lepšie ich nechať odležať v chladničke aspoň hodinu. (5)

Jablkový koláč so škoricou

Opäť recept, ktorý využijete aj po Vianociach, kedykoľvek dostanete chuť na niečo sladké. Navyše je veľmi jednoduchý na prípravu.

 

Jablkový koláč - úžasne jednoduchý a rýchly recept

Ingrediencie:

  • 100 g celozrnnej múky
  • 1 vrchovatú lyžičku granulovaného/práškového sladidla
  • 1 lyžičku škorice
  • 6 g prášku do pečiva
  • 3 vajcia
  • 3 lyžice polotučného mlieka
  • 75 gramov kvalitného rastlinnného tuku
  • 1 kg jabĺk

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 °C. Pripravte si formu na pečenie s priemerom 23 cm, vymastite ju olejom alebo vysteľte papierom na pečenie.
  2. Zmiešajte múku, sladidlo, prášok do pečiva, škoricu a vytvorte sypkú zmes.
  3. Urobte v strede sypkej zmesi jamku a pridajte vajcia a mlieko. Zmiešajte a pridajte rozpustené maslo.
  4. Jablká očistite a odstráňte jadierka. Nakrájajte na plátky a pridajte do cesta.
  5. Zmes prelejte do formy a vložte do rúry. Pečte asi 30 minút.
  6. Po vychladnutí môžete koláčik nakrájať a vychutnávať si. Pri ďalšom pečení môžete obmeniť ingrediencie, napríklad jablká za hrušky, pridať nasekané orechy, citrónovú kôru či zázvor.
Zlaté mlieko nielen zahreje, ale aj zaženie chuť na sladké

Hrejivé „zlaté mlieko“

Vaječný koňak pravdepodobne musíte oželieť kvôli vysokému obsahu cukru a alkoholu. Čo by to však boli za sviatky, bez šálky niečoho hrejivého? Ide to aj bez porcie cukru a rumu. Zdravo. Tento nápoj je plný antioxidantov a vitamínov.

 

Ingrediencie:

  • 2 šálky nesladeného kokosového mlieka (môžete vymeniť za akékoľvek plnotučné nesladené mlieko)
  • 1 lyžicu strúhaného zázvoru
  • 1 lyžicu citrónovej kôry
  • 1 palička škorice
  • 4-5 guľôčok čierneho korenia
  • 1 lyžica medu/javorového sirupu

Postup

Všetky ingrediencie zmiešajte v malom hrnci. Na miernom plameni priveďte k varu a nechajte bublať. Občas premiešajte. Po 10 minútach môžete naliať do šálky a keď mierne vychladne, popíjajte. (6)

Zahrejte sa šálkou horúceho ochuteného mlieka s dobrým koláčikom pri vysvietenom vianočnom stromčeku v spoločnosti najbližších a užívajte si Vianoce plnými dúškami.

Medvedie labky

Na Vianoce je tradíciou napiecť si niekoľko druhov drobného pečiva. Medvedie labky patria k najtradičnejším. Vyskúšajte medvedie labky v DIA verzii.

 

Medvedie labky môžu mať rôznorodé tvary

Ingrediencie:

  • 250 g celozrnnej múky
  • 180 g masla alebo kvalitného rastlinného tuku
  • 1 balíček kypriaceho prášku (12 g)
  • 1 vajce
  • 50 g stéviového sladidla (prášku)
  • 100 g mletých orechov
  • 1 lyžičku škorice
  • pol lyžičky rumovej arómy
  • kakao (voliteľné)

Postup

  1. Všetky suroviny zmiešajte a vymieste cesto, ktoré potom zabaľte do fólie a odložte na min. 30 minút do chladničky 
  2. Rúru nastavte na 180 °C a začnite plniť formičky. Plňte ich do ¾ , pretože labky počas pečenia narastú. 
  3. Formičky, naplnené cestom, poukladajte na plech a pečte 20 minút.
  4. Na koniec labky opatrne vyklopte z formičiek.

Ďalšie články k téme Vianočné pečenie pre diabetikov: recepty na dia maškrty

O autorovi
Redakcia DiaClub Dr.Max
Redakcia DiaClub Dr.Max
Čítať viac od autora
O autorovi
Redakcia DiaClub Dr.Max
Redakcia DiaClub Dr.Max
Čítať viac od autora

Upozornenie