Keď chceme porovnať potraviny podľa toho, ako rýchlo ovplyvňujú hladinu krvného cukru (glykémiu), pomôže nám orientačná tabuľka potravín podľa glykemického indexu (GI). Najrýchlejší vzostup glykémie nastáva po požití glukózy s hodnotou 100 %, s ňou porovnávame ďalšie potraviny. Potraviny, po ktorých glykémia stúpa pomaly, majú GI < 30 %. GI je teda ukazovateľ rýchlosti využitia energie z jedla.
Orientačná tabuľka potravín podľa GI
70 – 100 % coca-cola, nápoje sladené cukrom, pivo, med, biele a krehké pečivo, zemiaková kaša, pečené zemiaky, predvarená ryža
50 – 70 % celozrnné chleboviny, cestoviny, varená biela ryža, varené zemiaky, nesladené ovocné šťavy, sacharóza (stolový cukor)
30 – 50 % mlieko, mliečne výrobky, ovocie, müsli, čokoláda
< 30 % strukoviny, zelenina, orechy
Potraviny s nižším GI uľahčujú kontrolu glykémií po jedle, obsahujú obvykle menej tukov, poskytujú trvalejší pocit zasýtenia, majú nižšiu energetickú hodnotu, pomáhajú pri redukčných programoch a pomáhajú ako prevencia pri kardiovaskulárnych ochoreniach.
Prečo je potrebné konzumovať potraviny s nízkym a nižším GI?
- aby sa dosiahla lepšia odpoveď jedla na glykémiu
- kladú menšie nároky na inzulín
- aby sa predĺžil pocit nasýtenia
- aby sa znížil pocit hladu
- aby sa znížil príjem tukov, lebo práve tieto potraviny majú minimálny obsah tukov a aj preto sú vhodné pri redukčných programoch (vieme, že tuky majú najvyššiu energetickú hodnotu zo všetkých živín)
- patria do skupiny potravín, ktoré pôsobia ako prevencia pred chorobami srdca a ciev
- zvyšujú fyzickú a psychickú výkonnosť