2,59 €
Na sklade v eshope
2,59 €
Na sklade v eshope
Keď vám diagnostikovali diabetes, tiež vám ako prvé napadlo, že už nikdy si nebudete môcť dopriať nič sladké? Ak áno, odpovieme vám, do akej miery je tento príkaz pre diabetika aktuálny.
Zo života diabetičky: „Prvé, čo mi napadlo, keď mi to doktor povedal, že mám cukrovku, bolo - už nikdy nebudem môcť jesť zákusky?“ Do akej miery je tento príkaz aktuálny? Ako idú dohromady sladké jedlá a stravovanie diabetika?
Sacharidy sú však zdrojom energie a každý človek, teda aj diabetik, ich musí prijímať denne. Keby ich prijal v koncentrovanej podobe ako glukózu (hroznový cukor) alebo sacharózu (repný cukor) tak, že by si napríklad osladil čaj niekoľkými kockami cukru, cukor by sa rýchlo vstrebal, jeho hladina v krvi by sa prudko zvýšila, vznikla by hyperglykémia a cukor by sa začal vylučovať močom. Preto diabetik musí pri konzumovaní cukru a sladkých výrobkov postupovať veľmi opatrne.
Vhodnejšie sú potraviny, ktoré neobsahujú cukor v koncentrovanej podobe a z ktorých sa cukor počas trávenia uvoľňuje iba postupne a trvá mu to dlhší čas tak, že ich organizmus stačí zužitkovať aj so zníženým množstvom inzulínu. Sú to komplexné sacharidy z chleba, zemiakov, ovocia a zeleniny. Nemajú síce sladkú chuť, ale metabolizmom sa premenia na glukózu a tá následne zvýši glykémiu. Ich príjem má byť rozdelený počas celého dňa rovnomerne, aby ich organizmus mohol dokonale využiť a aby diabetikovi v čase, keď užíva inzulín, neklesla príliš hladina cukru v krvi. To by mohlo viesť k hypoglykémii. V takej situácii treba rýchlo zjesť malé množstvo cukru. Každý diabetik, ktorý berie inzulín, by vždy mal mať pri sebe niekoľko kociek cukru alebo škatuľku ovocného nápoja s cukrom.
Pokiaľ ide o obsah sacharidov, pre diabetika sú najvhodnejšie potraviny, v ktorých sa nachádza málo koncentrovaných sacharidov napr. celozrnné potraviny, mlieko, tvaroh, zelenina, ovocie.
Správne edukovaný diabetik vie, že nič nemá zakázané. Pozná potraviny a ich vplyv na glykémiu. Diabetik s primeranou telesnou hmotnosťou a glykémiou dlhodobo pod kontrolou môže konzumovať akékoľvek jedlo, ak ho vie správne vyhodnotiť na počet sacharidových jednotiek (SJ) a pokryť primeranou dávkou inzulínu. Aj sladkosti, prečo nie, i keď určite nie každý deň. Šetrite si svoj inzulín na kvalitnejšie potraviny, hlavne tie s vlákninou. Ak si už diabetici 2. typu s primeranou hmotnosťou predsa len niekedy chcú dať niečo sladké, mali by dať prednosť diazákuskom.
Diabetici s nadváhou by však zákusky a sladkosti nemali jesť. Veď ani zdravým ľuďom sa neodporúča konzumovať ich denne. Cukor nedodáva telu žiadne vitamíny ani minerálne látky, je len zdrojom energie. Na druhej strane zvyšuje telesnú hmotnosť, diabetikovi glykémiu a ohrozuje kvalitu zubnej skloviny.
Keď chcete – naozaj len občas! – zaradiť do jedálneho lístka palacinky alebo iné sladké jedlo, zjedzte najskôr za tanierik zeleniny. Glykémia nevystúpi tak rýchlo. Dostaví sa väčší pocit sýtosti a porcia sladkého jedla potom už nebude veľká. Niektorí diabetici poznajú ako osvedčený recept na utlmenie chuti na sladké vypiť pohár 100 % paradajkovej šťavy nalačno (nie viac ako 100 ml). Niekedy stačí vypiť radšej pohár vody. S odvykaním na sladkú chuť by ste mohli začať už dnes. Ako? Neoslaďte si kávu alebo čaj sladidlom, ale vychutnajte si pravú chuť týchto nápojov.
Obsah SJ v najčastejšie pripravovaných sladkých jedlách:
Z takých malých porcií by ste sa asi nenajedli, preto sa odporúča pochutnávať si na nich ako na zákuskoch, nie ako na hlavných jedlách.
Každý edukovaný diabetik by si mal byť vedomý, že môže zjesť všetko, čo môže jesť normálny konzument, ak je to s mierou a ak si to vie prepočítať na SJ. Napríklad slané tyčinky - jedna je 1,5 SJ. Ostáva už na vašom rozhodnutí, či budete inzulínom mrhať na takéto maškrty. Lenže rok má 365 dní a je zrejmé, že občas príde na každého chuť siahnuť po niečom zakázanom. Nemusíte mať v mysli pocit prehrešku. Buďte si vedomí, čo ste zjedli, a čo potom máte robiť, aby ste mali glykémiu v poriadku. Ak máte dobrú glykémiu, môžete si za deň dať aj šesť vreckových balení cukru, ktoré sa dávajú ku káve, a z ktorých každé obsahuje 5 g kryštálového cukru. No iba vtedy, ak namiesto cukru oželiete grahamové rožky na raňajky alebo prílohu na obed. Kto by bol však taký zlý hospodár a plytval inzulínom na také prázdne nič! Ale ak ste na návšteve a ponúknu vás kávou, môžete si ju osladiť jedným cukrom, lebo viete, že vám to zvýši glykémiu asi o 1 mmol/l, a keďže ju máte dobrú, tak si to môžete dovoliť. Navyše, z návštevy môžete ísť domov peši a tú polovicu SJ cestou spálite.
Kávu s cukrom, vianočku alebo zmrzlinu si vo vlastnom záujme dovoľte len vtedy, ak ste diabetik, ktorý má dlhodobo stabilizovaný krvný cukor a nemá nadváhu. Neznamená to, že teraz každý edukovaný diabetik má jesť zmrzlinu a zákusky, lebo to môže a vie. Ide o to, aby vedel, ako sa má správať, keď sa dostane do niektorej zo spomínaných situácií, aby nemal pocit prehrešku, ak má dobrú glykémiu predtým a aby ju mal aj potom.
Autor: Mária Štefáková, diétna sestra a autorka knihy Varíme diabetikom