9,29 €
Na sklade v eshope
9,29 €
Na sklade v eshope
Každý diabetik by si mal vedieť vypočítať počet sacharidových jednotiek každého jedla. My vieme ako na to!
Diabetici často nevedia, akým spôsobom sa majú stravovať, aby udržali svoju glykémiu na dobrej úrovni. Jednoducho si stačí sledovať sacharidové jednotky.
Sacharidové jednotky (SJ) sa osvedčili ako jednoduchý prístup k stravovaniu diabetika. Keby mal diabetik neustále študovať tabuľky výživy a vážiť množstvo potravín, neostal by mu čas na nič iné a sústavne by sa musel zaoberať len svojím ochorením. Vďaka spolupráci s lekárom alebo diétnou sestrou však dostane do rúk praktický, jednoduchý a časovo nenáročný systém stravovania, ktorý mu uľahčí orientáciu. Tento systém je založený na stravovaní podľa sacharidových jednotiek, využívaní glykemického indexu (GI), ako aj na výbere vhodných a odmietaní nevhodných potravín.
Obsah sacharidov v danej potravine je vyhodnotený na sacharidovú jednotku, ktorá zvýši glykémiu cca o 2 mmol/l. Dve hygienické vrecúška cukru, to je jedna sacharidová jednotka, ktorá vám zvýši glykémiu o 2 mmol/l.
Vieme, že 1 sacharidová jednotka zodpovedá 10 g sacharidov. Na etikete výrobku si prečítame obsah sacharidov v 100 g. Gramy sacharidov vydelíme číslom 10 a dostaneme tak počet SJ v 100 g výrobku.
100 g výrobku obsahuje 60 g sacharidov. Výrobok má hmotnosť 40 g.
Výpočet: 60 g sacharidov : 10 g (1 SJ) = 6 SJ v 100 g výrobku 6 SJ x 40 g (hmotnosť výrobku) = 240 : 100 g = 2,4 SJ
Tento výrobok s hmotnosťou 40 g zodpovedá cca 2 SJ.
Na niektorých potravinárskych výrobkoch z dovozu nájdete uvedené jednotky BE (Die Broteinheit). Ide o takzvané chlebové jednotky, pričom 1 BE zodpovedá 12 g sacharidov.
Uprednostňujú sa sacharidové jednotky z jednoduchého dôvodu, pretože je ľahšie deliť desiatimi ako dvanástimi. Navyše rozdiel pri oboch výmenných jednotkách je takmer zanedbateľný a zanedbateľné sú aj objemové množstvá potravín uvedené v oboch tabuľkách. Viditeľný rozdiel je len pri rýchlo využiteľných sacharidových potravinách, teda tých, ktoré neobsahujú vlákninu ani iné živiny tvoriace energetickú hodnotu.
Napríklad:
1 SJ zodpovedá 10 g kryštálového cukru
1 BE zodpovedá 12 g kryštálového cukru
1 SJ je 10 g glukózy
1 BE zodpovedá 12 g glukózy
Diabetik musí vedieť, koľko sacharidových jednotiek má prijať za deň a ako si ich má rozdeliť na porcie. Primeraný počet SJ a prispôsobená dávka inzulínu na jedlo mu pomôžu udržať glykémiu pod kontrolou. V začiatkoch mu poradí lekár alebo diétna sestra, ktorí prispôsobia stravovací režim jeho inzulínovému režimu.
Tieto rýchle sacharidové jednotky sa používajú ako prvá pomoc pri hypoglykémii.
Hroznový cukor (Glukopur) | 1 polievková lyžica | 10 g |
Kryštálový cukor | 1 polievková lyžica | 10 g |
Kockový cukor | 3 kocky | 10 g |
Med | 1 polievková lyžica | 13g |
Cola Cola | 1/2 pohára | 100 ml |
Ovocný nápoj sladený cukrom | 1/2 pohára | 100 ml |
Chlieb biely | 1/2 krajca | 20 g |
Chlieb čierny | 1/2 krajca | 25 g |
Chlieb s ľanovými semienkami | 1/2 krajca | 25 g |
Chlieb graham | 1/2 krajca | 25 g |
Rožok biely | 1/3 (50 gramového) | 17 – 18 g |
Rožok celozrnný | 1/2 (50 gramového) | 17 - 18 g |
Vianočka | 1/2 krajca | cca 17 g |
Krekry | 5 ks | 15 - 18 g |
Suchár | 1 ks | 14 g |
Múka pšeničná, ražná, kukuričná, špaldová | 1 polievková lyžica | 13 - 15 g |
Ovsené vločky | 2 polievkové lyžice | cca 15 g |
Ryža surová | 1 polievková lyžica | 13 - 15 g |
Ryža varená | 2 polievkové lyžice | 43 - 45 g |
Knedľa varená | 1/2 krajca | 21 - 25 g |
Cestovina surová | 1 polievková lyžica | cca 15 g |
Cestovina varená | 2 polievkové lyžice | cca 39 - 45 g |
Pudingový prášok | 1 polievková lyžica | cca 13 g |