Čo má spoločné stres, obezita, chrápanie a cukrovka?

30. 6. 2022 · 5 minút na prečítanie

Už staroveký liečiteľ Hipokrates vedel, že zdravie má v rukách predovšetkým konkrétny človek, až potom jeho lekár.

Redakcia DiaClub Dr.Max
Redakcia DiaClub Dr.Max
Čo má spoločné stres, obezita, chrápanie a cukrovka?

„Ak nie si ochotný zmeniť svoj život, nie je ti pomoci. Tento známy výrok povedal staroveký liečiteľ Hipokrates, ktorý už vtedy vedel, že zdravie má v rukách predovšetkým konkrétny človek, až potom jeho lekár. Pre diabetikov druhého typu, najmä tých s nadváhou, táto poučka platí špeciálne,“ konštatovala počas svojho vystúpenia na edukačnej akcii Život na hrane doc. MUDr. Viera Doničová, PhD.

Stres

Najskôr o strese našom každodennom. Jeho vplyv na hladinu cukru v krvi je veľký, keďže stres – a to tak negatívny, ako aj pozitívny – a stresové hormóny dvíhajú glykémie. Diabetici vedia, že pre nich je stresom aj meranie glykémie v ambulancii diabetológa, ktoré im tiež „zdvihne cukor“. Negatívny vplyv má aj pretrvávajúci strach z hypoglykémií. Odporúčania na nácvik techník na znižovanie stresu teda netreba ignorovať, relaxačné techniky môžu diabetikovi výrazne pomôcť. Niekedy v stresovej situácií stačí aspoň sa sústrediť na hlboké dýchanie, ak už nie je možnosť urobiť viac. Ak sa v živote diabetika vyskytujú opakujúce sa stresujúce situácie, mal by si počas nich merať glykémie a z týchto údajov vytvoriť vlastnú stupnicu stresorov. Neskôr už bude aj bez merania vedieť, v ktorej situácii sa mu zvyšujú glykémie na akú úroveň, a podľa toho urobiť opatrenia.

Spánok

Teraz pár slov k spánku. Spánok je pre nás taký dôležitý ako jedlo a tekutiny. Tretinu života spíme, ale počas REM fázy, v ktorej mozog sníva, vykazuje rovnakú metabolickú aktivitu ako počas bdenia. Pri pokusoch na potkanoch, ktorým nebolo dovolené spať, výskumníci zistili, že potkany po piatich týždňoch spánkovej deprivácie zdochli. S prekvapením konštatovali aj to, že poruchy spánku môžu vyvolať diabetes. Keď totiž vystavili spánkovej deprivácii mladých a zdravých ľudí, nedostatok spánku u viacerých z nich vyvolal stav nastupujúceho diabetu. Pre diabetika teda zvlášť platí, že si potrebuje udržiavať a pestovať pravidelný spánok.

Chrápanie

Viaceré výskumy zaznamenali aj fakt, že 40 – 70 % pacientov s poruchami dýchania v spánku je obéznych. Obezita podporuje vznik porúch dýchania v spánku, hlavne chrápania, a naopak, chrápanie prerušuje spánok a vedie k narušeniu sekrécie hormónov (rastových hormónov, aj testosterónu). A zvýšený hmotnostný prírastok opäť vedie k zmene štruktúry spánku. Samotné chrápanie tak môže podporovať vznik obezity i diabetu.

Obezita

Dá sa povedať, že diabetes 2. typu (DM2) a obezita sú spojené nádoby. Väčšina diabetikov  tohto typu trpí obezitou, a naopak väčšina ľudí s obezitou má cukrovku 2. typu, alebo k nej speje. Aj keď dnes už existujú účinné metódy liečby cukrovky, diétne opatrenia liečbu dokážu výrazne ovplyvniť. Stravovanie diabetika nie je diéta v pravom zmysle slova, V podstate ide o regulované stravovanie, čo znamená stabilný, približne rovnaký prívod sacharidov a energie v jednotlivých jedlách.

Zdravé stravovanie

Odporúča sa podávať denne šesť jedál. Rozloženie stravy do viacerých dávok totiž vedie k nižšiemu výkyvu glykémie po jedle. Základom správneho stravovania sú dobré znalosti diabetika o obsahu sacharidov v jednotlivých potravinách a o glykemickom indexe potravín.

Dlhodobo zvýšená glykémia zvyšuje aj riziko vzniku aterosklerózy. Diabetikom preto odporúčame obmedziť v strave živočíšne tuky, menej soliť, nefajčiť, preferovať zdroje vlákniny (zelenina, strukoviny, cereálie), často konzumovať ryby a používať kvalitné rastlinné oleje.

Na zníženie hmotnosti odporúčame nízkotučnú redukčnú diétu bohatú na bielkoviny, vlákninu rozpustnú i nerozpustnú, vitamíny a minerálne látky. Redukčnú diétu pri oboch diagnózach u jedného človeka – obezite aj DM2 spoločne – treba zostaviť individuálne, najlepšie v spolupráci s nutričným terapeutom. Výživa musí byť vyvážená, aby dodala telu všetky potrebné živiny, vitamíny a minerálne látky a zároveň viedla k postupnej a trvalej redukcii hmotnosti. Využívajú sa v nej potraviny s nízkym glykemickým indexom, potraviny bohaté na vlákninu, dodržuje sa a sleduje vhodný a dostatočný pitný režim. Strava má byť pestrá a chutná. Ide o dlhodobú úpravu stravy, pravidlá stravovania platia pre diabetika celý život.

Stravovanie

Dôležitá je kuchynská úprava. Mäso sa nemá vysmážať, vhodné je varenie, dusenie, pečenie bez tuku. Tuky síce patria do redukčnej diéty, veď sú jednou zo základných živín a nositeľmi vitamínov rozpustných v tukoch, ale živočíšnych tukov je dosť v potravinách bielkovinového charakteru (mäso, mlieko, mliečne výrobky, vajcia). Z tukov odporúčame malé množstvá kvalitných, najlepšie jednodruhových rastlinných olejov (repkový, olivový, slnečnicový). Pre vysoký obsah cholesterolu a nasýtených mastných kyselín nie sú vhodné maslo, masť, slanina, škvarky a podobne.

Mimoriadne dôležitá je vláknina. V žalúdku zväčší svoj objem, spomaľuje jeho vyprázdňovanie a tým sa spomaľuje i vstrebávanie glukózy v tenkom čreve. Glykémia je tak stabilnejšia. Vláknina zväčšuje objem stolice a urýchľuje jej pohyb, znižuje vstrebávanie tukov a cholesterolu, tvorí vhodné prostredie pre tie baktérie hrubého čreva, ktoré potlačujú rast hnilobných baktérií. Nerozpustná vláknina sa nachádza v ľanových semenách, šupkách ovocia a zeleniny, otrubách, hubách, strukovinách, pohánke, celozrnnom pečive. Rozpustnú vlákninu nájdete v ovocí, zelenine a obilninách. Doporučený denný príjem vlákniny je 30 – 35 g, priemerná spotreba u nás sa nachádza hlboko pod týmto množstvom, len 15 – 20 g. Vlákninu odporúčame dopĺňať z prírodných zdrojov, nie výživovými doplnkami.

Zamerajte sa na potraviny s nižším glykemickým indexom. Všeobecne sa dá povedať, že čím je sacharidová potravina jednoduchšia a jemnejšia, tým vyšší glykemický index má (biele pečivo, zemiaková kaša). Nízky glykemický index majú naopak celozrnné pečivá, celozrnná ryža, strukoviny, varené zemiaky, zelenina. Potraviny s vysokým glykemickým indexom sa rýchlo rozkladajú a v podobe glukózy sa dostávajú vo väčšom množstve a naraz do krvného riečiska. Ak bunky nepotrebujú všetku glukózu ako zdroj energie, nadbytočnú glukózu uložia do tukových buniek. Potraviny s nižším glykemickým indexom trávime pomalšie a postupne. Nezvyšujú rýchlo a prudko hladinu krvného cukru a bunky ich ako zdroj energie využijú postupne. Glykemický index znižuje aj kombinácia sacharidov s inou živinou – s bielkovinami alebo tukmi, s vlákninou, funguje aj ochutenie octom. Znižuje ho tiež vhodná tepelná úprava (nie kašovitá, príliš mäkká). Potraviny s nižším glykemickým indexom nerozkolíšu hladinu krvného cukru a zasýtia na dlhšiu dobu.

Čo odporúča doktorka Doničová?

Diabetikovi druhého typu, ktorý potrebuje schudnúť docentka MUDr. Viera Doničová, PhD. radí: ,,Jednoducho povedané: všetci vieme, že veľká kopa jedla urobí veľa cukru v krvi. Treba preto jesť pravidelne a častejšie malé porcie vhodného jedla. Posledné jedlo sa má podávať najneskôr dve, no radšej tri hodiny pred spánkom. Klaďte dôraz na dostatočné množstvo bielkovín. Obmedzte tuky, najmä živočíšne. Jedzte potraviny s vyšším obsahom vlákniny, vitamínov a minerálnych látok. Preferujte potraviny s nízkym glykemickým indexom.“

Ďalšie články k téme Čo má spoločné stres, obezita, chrápanie a cukrovka?

O autorovi
Redakcia DiaClub Dr.Max
Redakcia DiaClub Dr.Max
Čítať viac od autora
O autorovi
Redakcia DiaClub Dr.Max
Redakcia DiaClub Dr.Max
Čítať viac od autora