To, či ste užili dávku inzulínu, zjedli zodpovedajúce množstvo jedla, alebo zvolili správnu fyzickú záťaž, zistíte iba zmeraním glykémie. Pravidelné a opakované merania predstavujú pre lekára i pre vás jediný spôsob, ako získať obraz o zmenách hladiny krvného cukru v priebehu dňa.
Pre úplnú predstavu o hladinách glykémie v priebehu dňa je dobré urobiť minimálne raz týždenne aspoň 5 meraní za deň:
- meranie po prebudení ráno nalačno alebo pred prvou dávkou inzulínu,
- meranie dve hodiny po raňajkách,
- meranie napoludnie pred obedom alebo pred poludňajšou dávkou inzulínu,
- meranie pred večerou alebo pred večernou dávkou inzulínu,
- meranie pred spaním, minimálne dve hodiny po poslednom jedle.
V ďalších dňoch je potom možné urobiť menší počet meraní, spravidla podľa druhu liečby diabetu:
- Pokiaľ si aplikujete inzulín 1- až 2-krát denne, robí sa meranie glykémie 2- až 3-krát denne (zvyčajne nalačno, po raňajkách a pred spaním) s frekvenciou 2- až 3-krát v týždni, resp. podľa odporúčania lekára a počas zvláštnych situácií (akútne horúčkovité ochorenia, tráviace ťažkosti, cestovanie, kontrola po hypoglykémii a pod.).
- Pri intenzifikovanom podávaní inzulínu (t. j. pri 3 a viac podaniach počas dňa) alebo pri podávaní pomocou inzulínovej pumpy, prípadne na odporúčanie lekára, je vhodné aspoň občas skontrolovať aj glykémiu nadránom (okolo 3.00 hod.) a 1 – 2 hodiny po jedlách. Frekvenciu týchto meraní určí lekár alebo vyplynie z konkrétnej situácie.
- Pokiaľ užívate perorálne antidiabetiká (tablety), robí sa meranie 3- až 4-krát v týždni a zahŕňa najmä glykémiu nalačno, po raňajkách a počas zvláštnych situácií.
Tieto odporúčania majú všeobecnú platnosť, presnú schému a počet meraní vám vždy odporučí váš ošetrujúci lekár.
Na zápis nameraných hodnôt vám môže poslúžiť tabuľka meraní glykémie, kde si zaznamenajte hodnoty takto:
- Meranie by ste mali robiť vždy v rovnakom čase.
- Do prvého stĺpca zapíšte dátum merania.
- Do druhého až deviateho stĺpca zaznamenajte namerané hodnoty podľa predpísaného času merania a presný čas merania.
- Do posledného stĺpca si môžete poznačiť, čo mohlo byť príčinou prípadnej odchýlky od normálnych hodnôt – napríklad diétna chyba, skoršie alebo, naopak, neskoršie podanie inzulínu či liekov, prípadne zabudnutie na ich podanie, zvýšená fyzická aktivita a podobne.