Ako si vybrať vhodnú zubnú pastu? 01.04.2019

1. 4. 2019 · 5 minút na prečítanie

Zubná pasta je neoddeliteľne spätá s ústnou hygienou a jej správny výber môže k zdraviu ústnej dutiny, ale aj celkovému zdraviu nášho organizmu len pomôcť.

 

Základné zložky zubných pást

Napriek veľkému počtu rôznych druhov sa niektoré zložky opakujú takmer vo všetkých zubných pastách:

Fluoridy v rôznych formách patria medzi najpoužívanejšie zložky pridávané do zubných pást s cieľom prevencie vzniku zubného kazu – spevnenia skloviny. Predstavujú významnú zložku prevencie zubného kazu.

Abrazívne častice sa pridávajú do zubných pást s cieľom leštiť a čistiť zubnú sklovinu. Pomáhajú odstraňovať z povrchu zubov bielkovinovú vrstvu, ktorá funguje ako podklad na prichytávanie baktérií zubného povlaku a môžu sa v nej tiež ukladať pigmenty, ktoré spôsobujú nechcené zafarbenie zubov. Abrazivitu zubnej pasty určuje hodnota RDA (Relative Dentin Abrasion), ktorá sa môže pri jednotlivých pastách výrazne líšiť. Limit stanovený zákonom je menej ako 250 RDA, ale podľa odporúčaní zubných lekárov by RDA malo byť len okolo 50. Abrazívne častice musia byť dostatočne jemné, aby nedochádzalo k nenávratnej strate zubnej skloviny.

Arómy a umelé sladidlá sa pridávajú do pást veľmi často, aby bolo čistenie zubov príjemnejšie. Najpoužívanejším sladidlom je sacharín. Z aróm sú najbežnejšie silice mentol a limonén, ale môžeme sa stretnúť aj so zázvorom, škoricou a pod. Úlohou sodium lauryl sulfátu (SLS) je napeniť pastu. Pre citlivejších ľudí môže byť prítomnosť SLS nevýhodou, keďže môže spôsobovať alergické reakcie. Ľudia trpiaci aftami by sa zubným pastám s obsahom SLS mali radšej vyhnúť. Aby sa potlačila tendencia zubných pást a gélov vysychať, pridávajú sa do nich zvlhčovadlá – zložky zadržiavajúce vlhkosť. Najpoužívanejšími sú glycerol, sorbitol, xylitol alebo polyetylénglykol. Pri výbere správnej zubnej pasty sa riadime ich zložením, prípadne ich určením (napr. bieliace zubné pasty, zubné pasty na citlivé zuby).

 

Základné typy zubných pást

Fluoridované zubné pasty

Obsah fluoridov v zubnej paste má podstatný význam v prevencii vzniku zubného kazu. Pri pravidelnom používaní zubnej pasty s obsahom fluoridov sa znižuje kazovosť chrupu o 20 až 30 %.

Fluoridy spevňujú zubnú sklovinu a robia ju tak odolnejšou proti kyselinám, ktoré produkujú baktérie prítomné v ústach. Dokážu aj zvrátiť včasné štádiá zubného kazu. Podľa zákona musia mať zubné pasty na obale uvedený obsah fluoridov. V zubných pastách určených pre deti by sa ich obsah mal pohybovať v rozmedzí 250 až 500 ppm, pri zubných pastách pre staršie deti a dospelých by hodnota nemala presiahnuť 1 400 ppm. Takáto dávka je pri každodennom používaní bezpečná. Samozrejme, však platí, že pasta sa nesmie prehĺtať. Dieťa má po čistení zubnú pastu vypľuť a nevyplachovať (platí pre deti v školskom veku). Deti v predškolskom veku by mali po vyčistení vyplachovať ústa.

Dlhodobé predávkovanie fluórom môže spôsobovať bolesti kĺbov, svalovú slabosť, osteoporózu, krehké zuby, akné a ďalšie ochorenia. Nadmerný príjem fluoridových zlúčenín môže nastať pri vnútornom prijímaní, napr. fluoridových tabliet, ktoré u nás už nepoužívame.

Zubné pasty na citlivé zuby

Ich úlohou je zmierňovať nepríjemné pocity až bolesti poškodenej zuboviny vyvolané konzumáciou studených alebo horúcich jedál a nápojov. U niekoho sa bolesť prejaví už aj pri kontakte zubnej kefky alebo jedla s povrchom zuba.

Vhodnú liečbu počiatočných štádií citlivosti zubov predstavujú zubné pasty so špeciálne upraveným zložením, ktoré pomáhajú uzatvárať otvorené dentínové kanáliky, a tak odstrániť príčinu bolesti.

 

Bieliace zubné pasty

Tento typ zubných pást je určený predovšetkým na odstraňovanie neželaného zafarbenia zubov spôsobeného častou konzumáciou pigmentovaných pokrmov a nápojov (káva, červené víno, čaje, sójová omáčka, čučoriedky, černice a pod.) alebo fajčením. Úlohou týchto pást je odstrániť nahromadené pigmenty z povrchu zubov a docieliť tak prirodzený vzhľad.

Ak máme záujem o výraznejšie bielenie zubov a dosiahnutie odtieňa svetlejšieho, ako je prirodzená farba našich zubov, bežné bieliace pasty nám s tým nepomôžu. V takomto prípade je nevyhnutný odborný zásah, keď bieliace zložky zasahujú hlbšie štruktúry zuba. Mechanizmy účinku jednotlivých druhov bieliacich pást sa môžu líšiť, ale môžu sa aj kombinovať. Ako bieliace zložky môžu byť použité abrazívne častice, ktoré mechanicky ošetrujú povrch zubov. Nevýhodou vysoko abrazívnych zubných pást je poškodzovanie zubnej skloviny a zvyšovanie citlivosti zubov. Väčšina zubných pást dostupných v lekárňach má hodnoty RDA nižšie a sú teda bezpečné pre pravidelné používanie. Používanie bieliacich zubných pást je vždy potrebné konzultovať so zubným lekárom.

Medzi novšie metódy patrí enzymatické bielenie, ktoré zabezpečujú prírodné proteolytické enzýmy obsiahnuté v zubných pastách. Najpoužívanejšími sú bromelaín získavaný z ananásu a papaín získavaný z papáje.

Svojím účinkom dokážu zabraňovať prichytávaniu baktérií na zuboch. Na bielenie sa využíva aj absorpčný účinok aktívneho uhlia, ktoré na seba dokáže pri čistení naviazať pigmentované častice. Niektoré bieliace zubné pasty obsahujú aj bieliace peroxidy, no v povolenej koncentrácii 0,01 % nepreukazujú reálny bieliaci účinok. Koncentrovanejšie prípravky s obsahom peroxidu patria výhradne do rúk zubného lekára. V domácom prostredí hrozí ich neodborným použitím riziko poškodenia zubnej skloviny či spôsobenia popálenín v ústnej dutine.

 

Zubné pasty na zmiernenie zápalu ďasien

Zápaly ďasien až parodontitída sú veľmi často sa vyskytujúcim problémom, ktorý v ľahšej či ťažšej forme trápi až 70 % populácie. Zápal je spôsobený baktériami nachádzajúcimi sa v zubnom povlaku, ktorého hromadenie je spôsobené nesprávnou hygienou ústnej dutiny. Zápal sa prejavuje začervenaním, krvácaním ďasien, opuchom a veľmi zriedkavo bolesťou.

Zloženie týchto zubných pást je zamerané na boj proti baktériám a zmiernenie zápalu. Najpoužívanejšou antiseptickou zložkou je chlórhexidín, ktorý má preukázaný účinok proti baktériám zubného povlaku. Jeho dlhodobé používanie sa však neodporúča, pretože môže spôsobovať škvrny na povrchu zubov a jazyka.

Pre výrazne sťahujúci účinok sa používa alumínium laktát, ktorý posilňuje parodont a zastavuje krvácanie z ďasien. Často sa stretneme aj s obsahom prírodných rastlinných extraktov s protizápalovým účinkom, ako sú rumanček kamilkový, repík lekársky alebo šalvia lekárska.