6,69 €
Na sklade v eshope
6,69 €
Na sklade v eshope
Prečo by sa mal diabetik zaujímať o ochorenie, akým je celiakia? Pretože sa môže vyskytovať súčasne a mu spôsobovať celoživotné ťažkosti.
Aktuálne na Slovensku žije takmer 23 000 pacientov s celiakiou, no odhady hovoria, že ľudí, ktorí ňou trpia a ani o tom nevedia, je oveľa viac. O tieto informácie by sa mali zaujímať aj diabetici, pretože obe ochorenia sa môžu vyskytovať spolu.
Celiakia je autoimúnne ochorenie, strata jedného enzýmu, ktorý štiepi gliadín v lepku, čo človeku spôsobí celoživotný vážny problém. Jeho organizmus si vytvára protilátky, ktoré ho poškodzujú. Akonáhle sa sliznica tenkého čreva stretáva s lepkom z potravy, atrofuje a výsledkom je porucha vstrebávania živín. Ochorenie je často dedičné, takže pri jeho zistení sa odporúča vyšetrenie všetkých prvostupňových príbuzných, teda rodičov, súrodencov a detí. Je zaujímavé, že u černochov a Aziatov sa celiakia nevyskytuje, a že sa častejšie diagnostikuje u žien. V posledných rokoch rastie priemerný vek ľudí, ktorým bola celiakia zistená. Aj mnohým seniorom táto diagnóza konečne pomohla odhaliť príčinu ich celoživotných zdravotných ťažkostí.
Pacienti majú viaceré ťažkosti, ako:
Dôsledkom celiakie môže byť aj neplodnosť u žien. Na túto diagnózu by teda mal myslieť aj každý gynekológ, pretože sa skrýva aj za neplodnosťou párov. Veľmi často už po prvom roku na bezlepkovej diéte pacientka liečená na neplodnosť otehotnie.
Neliečená celiakia sa často končí rakovinou. Jedinou liečbou je celoživotná diéta bez lepku. Celiatik teda musí do konca života vynechať potraviny, ktoré obsahujú lepok, ako pšenicu, jačmeň, raž, ovos a ich odrody, ako špalda, kamut, triticale a výrobky z nich. Namiesto nich môže jesť ryžu, kukuricu, strukoviny, pohánku, zemiaky. V potravinách by mal veľmi pozorne čítať etikety všetkých výrobkov, ktoré chce kúpiť. Pretože lepok je niekedy nečakane skrytý aj v mäsových výrobkoch, v sladidlách, či v prášku do pečiva. Pšeničný škrob sa nachádza dokonca aj v niektorých liekoch a kozmetických prípravkoch.
Dobrou správou je, že z roka na rok sa rozširuje sortiment špeciálnych výrobkov pre celiatikov. Najväčším európskym výrobcom bezlepkových potravín je talianska spoločnosť Schär. Symbolom jej výrobkov je prečiarknutý klas. Z bezlepkových potravín, ktoré celiatik u nás dostane na predpis, je značná časť z produkcie firmy Schär, ktorá dbá o bezpečnosť potravín i o to, aby dobre chutili. Zoznam všetkých bezlepkových potravín na predpis nájdete na webových stránkach Ministerstva zdravotníctva SR.
Väčšina bezlepkových výrobkov je zároveň aj bezlaktózových, pretože obe ochorenia sa často vyskytujú spoločne. Ak si však celiatik dá dobrý pozor na to, čo zje, žije spokojný život. Dokonca aj v prípade ďalších diagnóz sa zlepšuje jeho zdravotný stav, čistí sa pleť, diabetikovi sa znižuje hladina cukru v krvi, autista na bezlepkovej diéte máva menej záchvatov.
Dnes už sa dajú kúpiť testy na celiakiu v lekárni. Sú dobré na prvotnú orientáciu, test vám napovie, či máte zvýšené protilátky, ale aj tak budete musieť ísť ku gastroenterológovi na špeciálne vyšetrenie krvi a treba absolvovať aj nepríjemnú hadičku na biopsiu tenkého čreva. Je to nevyhnutné vyšetrenie, ktoré vám zachráni život. Ak máte podozrenie na toto ochorenie, neváhajte a choďte za lekárom a vyžiadajte si vyšetrenie, pretože pri bežnom vyšetrení krvi sa testy na celiakiu nerobia.
Informácie o celiakii by mali zaujímať aj diabetikov, pretože obe ochorenia sa občas vyskytujú spolu. Spoločný výskyt celiakie a diabetu 1. typu bol po prvýkrát zistený v roku 1962. Dnes sa odhaduje, že celiakiu má 5-7 % diabetikov 1. typu. Dôvodom je genetická predispozícia a autoimunitný charakter oboch ochorení. Diéta je bezlepková, a pritom treba sledovať aj obsah a zloženie sacharidov. Pri zostavovaní celiatickej diéty pre diabetika je potrebná spolupráca s nutričným odborníkom. Príjem živočíšnych bielkovín a tukov je v oboch diétach rovnaký. Diabetici majú znížiť príjem jednoduchých cukrov a dávať prednosť zloženým cukrom s nižším glykemickým indexom (GI), ktoré však väčšinou nie sú kvôli obsahu gluténu vhodné pre pacientov s celiakiou. Menší príjem vlákniny z vylúčených cereálnych výrobkov musí celiatik-diabetik nahradiť predovšetkým vyšším príjmom zeleniny. Spoločný výskyt oboch diagnóz vplýva na priebeh každej z nich, komplikuje diagnostiku i liečbu a prognózu ochorenia. V súčasnosti sa odporúča urobiť všetkým pacientom s cukrovkou 1. typu aj vyšetrenie protilátok z krvi na prípadnú celiakiu.
Na webových stránkach o celiakii nájde každý novodiagnostikovaný celiatik veľa dôležitých informácií a rád týkajúcich sa stravovania, rekondičných pobytov i možností sociálnej výpomoci pre rodiny, ktoré si nemôžu dovoliť drahú špeciálnu diétu. Je tam aj priestor pre diskusiu a výmenu skúseností i možnosť konzultácie s lekármi. Stránky prinášajú aj zoznam občianskych združení, ktoré podchytili viac ako 3 000 rodín, v ktorých sa vyskytla celiakia.