Medzi závažné formy celiakie, ktoré sa prejavujú ako zápalové kožné ochorenie, patrí Dermatitis Herpetiformis Duhring (dh). Podľa portálu celiakia.sk sa spája so silno svrbiacimi, mokvajúcimi vyrážkami na pokožke, ktoré sú väčšinou začervenané. 90 % pacientov ich má na lakťoch a predlaktí. Bezlepková strava podľa lekárov znižuje riziko poškodenia zdravia i vašej pokožky.
Bezlepkové vianočné pečenie
Pokiaľ patríte medzi celiatikov, očakávate bezlepkových stravníkov, prípadne lepok netoleruje vaše dieťa alebo manžel, vyskúšajte recepty na pečenie s použitím špeciálnych „glutenfree“ múk.
Na bezlepkové pečenie si treba chvíľu zvykať. Práca s múkou, ktorá „nelepí“, má svoje špecifiká. Preto si doprajte dostatočnú časovú rezervu pred sviatkami a rátajte s nepodarkami. Je dobré si uvedomiť, že rôzne múky sa hodia na prípravu iného typu pokrmu. Ak máte doma vhodne namiešanú zmes, už máte napoly vyhraté.
V kuchyni môžete využiť aj jednozložkové múky, ktoré neobsahujú obilniny, ako sú:
- Kukuričná múka je určená na prípravu placiek, kaší, na zahustenie polievok a omáčok. Rovnako je možné použiť ju na vysypávanie plechov pred pečením.
- Ryžová múka je ideálna na prípravu cestovín a rezancov, pečení buchiet, koláčov a sušienok.
- Zemiaková múka skvele zahustí omáčky i polievky a pomôže pri príprave lineckého cesta. Môžete ju primiešať do zmesí s inými bezlepkovými múkami, dodá vášmu cestu potrebnú krehkosť.