Intolerancia lepku
Známa tiež ako gluténová intolerancia alebo citlivosť na pšenicu, je nealergická porucha funkcie čreva, najpravdepodobnejšie spôsobená lepkom.
Táto intolerancia vykazuje podobné symptómy ako celiakia, objavuje sa však až v neskoršom veku, nie u detí (zatiaľ čo cliakia je možná aj u malých detí). A na rozdiel od celiakie sa môže intolerancia zvrátiť v určitých prípadoch a pri dodržiavaní prísnej bezlepkovej a bezpšeničnej diéty
Príznaky:
- tráviace problémy – nafukovanie, bolesti brucha, hnačka aj zápcha
- tzv. kuracia koža na zadnej strane paže
- úzkosť, depresia, zmeny nálady
- hormonálna nerovnováha – predmenštručný syndróm, syndróm polycystických vaječníkov
- migrény
- závraty alebo pocit straty rovnováhy
- únava alebo pocit únavy po jedle s obsahom lepku
Liečba citlivosti na lepok a pšenicu spočíva v dodržovaní bezlepkovej diéty.
Na rozdiel od pacientov s celiakiou ale nemusia osoby s citlivosťou na lepok a pšenicu dodržiavať bezlepkovú diétu bezvýhradne a natrvalo, ale aspoň jeden až dva roky. Po uplynutí tohto obdobia môžu postupne do svojho jedálničku začať zapojovať menšie množstvo lepku. Miera tolerancie k lepku je ale veľmi individuálna, a preto je nutné tento krok realizovať veľmi obozretne.
V prípade konzumácie jedla s obsahom lepku je možné užiť LEPEKFIT - obsahuje tráviace enzýmy špeciálne získané z extraktu z papáje, predovšetkým papaín a caricain – štiepia lepok.