Intolerancia lepku
Táto intolerancia vykazuje podobné symptómy ako alergia na lepok – celiakia. Objavuje sa často až v neskoršom veku, nie u detí (zatiaľ čo cliakia je možná aj u malých detí). Tiež nevyvoláva zápalové ochorenie čriev, ako je to u celiakie. Intolerancia sa môže zvrátiť v určitých prípadoch a pri dodržiavaní prísnej bezlepkovej a bezpšeničnej diéty. Je veľmi ťažko rozlíšiť tieto dve ochorenia – je potrebné vykonať krvné testy.
Príznaky:
- tráviace problémy – nafukovanie, bolesti brucha, hnačka aj zápcha
- tzv. kuracia koža na zadnej strane paže
- úzkosť, depresia, zmeny nálady
- bolesti hlavy
- únava alebo pocit únavy po jedle s obsahom lepku
Liečba citlivosti na lepok a pšenicu spočíva v dodržiavaní bezlepkovej diéty. V tomto prípade pacienti môžu tolerovať nízke množstvá lepku - napríklad v liekoch alebo doplnkoch výživy.
Na rozdiel od pacientov s celiakiou ale nemusia osoby s citlivosťou na lepok a pšenicu dodržiavať bezlepkovú diétu bezvýhradne a natrvalo, ale aspoň jeden až dva roky. Po uplynutí tohto obdobia môžu postupne do svojho jedálničku začať pridávať menšie množstvo lepku. Miera tolerancie k lepku je ale veľmi individuálna, a preto je nutné tento krok realizovať veľmi obozretne.
V prípade konzumácie jedla s obsahom lepku je možné užiť prípravok obsahujúci tráviace enzýmy špeciálne získané z extraktu z papáje, predovšetkým papaín a caricain, ktoré štiepia lepok na stráviteľné zložky.