Život s diabetikom

4. 11. 2020 · 8 minút na prečítanie

Pre diabetika je veľmi dôležité, aby boli rodinní príslušníci a priatelia oboznámení so zmenami v živote pacienta.

Tatiana Kocúrková
Tatiana Kocúrková
Život s diabetikom

Diabetes je ochorenie, ktoré pri liečbe potrebuje veľkú podporu okolia a obzvlášť rodiny. Pre diabetika je veľmi dôležité, aby boli rodinní príslušníci a priatelia oboznámení so zmenami v živote pacienta, pochopili čo znamená toto ochorenie a svojho blízkeho maximálne podporovali.

 

 

 Cukrovka zasiahne rodinu nečakane a vyvoláva množstvo otáznikov. Je dôležité uvedomiť si, že napriek tomu, že sa diabetes vyliečiť v súčasnej dobe nedá, je možné viesť kvalitný a plnohodnotný život pri dodržiavaní istých zásad. Ochorenie sa týka celej rodiny diabetika a zavedenie zmien, ktoré podporujú cukrovkára je nielen povzbudivé, ale aj zdraviu prospešné pre celú rodinu.

Medzi najčastejšie varovné príznaky cukrovky patrí:

  • Nadmerné močenie
  • Vyčerpanosť, slabosť
  • Pretrvávajúci pocit hladu
  • Nižšia výkonnosť
  • Chudnutie bez zjavnej príčiny
  • Poruchy ostrosti zraku
  • Kožné alebo pohlavné infekcie a mykózy
  • Plesňové ochorenie chodidiel
  • Nedostatok záujmu a koncentrácie
  • Pocit brnenia a pálenia v končatinách
  • Pomalé hojenie rán

Ako uľahčiť život diabetika v rodine

Najdôležitejšie pri tomto ochorení je pre cukrovkára osvojenie režimových opatrení. Vyjadrite svojmu blízkemu podporu a ochotu kedykoľvek pomôcť.

  • Získajte čo najviac dôveryhodných informácií o ochorení.
  • Zúčastnite sa spoločne na vyšetrení.
  • Zdieľajte s ním svoje pocity, ako sa vás jeho ochorenie týka.
  • Je dôležité uvedomiť si, že liečbu musí absolvovať sám. Nie je na mieste neustále ho upozorňovať. Ak bude potrebovať pomoc, určite o ňu požiada.
  • Hýbte sa spolu. Fyzická aktivita pôsobí pozitívne nielen na diabetika.
  • Nakupujte potraviny starostlivo. Zdravá strava je prospešná pre celú rodinu.
  • Pochváľte a podporujte diabetika vo svojom boji.
  • Buďte pozorný. V prípade oslavy nezabudnite na servírovanie jedla a pitia aj pre diabetikov.
  • Ak je spočiatku diagnózy cukrovkár depresívny, vyhľadajte pomoc psychológa.
  • Začnite navštevovať kluby pre diabetikov. Dozviete sa mnoho užitočných informácií. Zdieľanie skúseností s diabetikmi vám môže pomôcť lepšie zvládnuť toto ochorenie.

Diéta

Väčšina diabetikov 2. typu trpí obezitou a naopak väčšina ľudí s obezitou má cukrovku 2. typu alebo k nej speje. Existujú účinné metódy liečby, diétne opatrenia výrazne ovplyvňujúce liečebné výsledky. Nie je to však diéta v pravom zmysle slova. V podstate ide o regulované stravovanie. To znamená regulovaný približne rovnaký prísun sacharidov a energie v jednotlivých jedlách. Pri normálnej hmotnosti pacienta je jedlo rozložené v priebehu dňa, podľa jeho zvyklosti. Vhodné je podávať jedlo šesťkrát denne. Dlhodobo zvýšená glykémia znamená riziko vzniku aterosklerózy, odporúča sa preto obmedziť v strave živočíšne tuky, menej soliť, nefajčiť.

Na zníženie hmotnosti sa odporúča nízkotučná redukčná diéta bohatá na bielkoviny, vlákninu rozpustnú aj nerozpustnú, vitamíny a minerálne látky. Využívajú sa v nej potraviny s nízkym glykemickým indexom, potraviny bohaté na vlákninu. Dodržuje sa a sleduje sa vhodný a dostatočný pitný režim. Strava má byť pestrá a chutná, ide o dlhodobú úpravu stravy a pravidelnosť v stravovaní, ktoré platia pre diabetika celý život. Mäso nesmie byť vyprážané, vhodné je varenie, dusenie, pečenie bez tuku.

 

Cukry (sacharidy)

Sacharidy sú nevyhnutnou živinou. Treba však vyberať také, ktoré majú nízky glykemický index. Existujú jednoduché cukry - cukor repný, trstinový a cukry zložene, takzvané polysacharidy - škroby nachádzajúce sa v obilninách, zemiakoch, ryži. Sacharidy sú dôležité pre správne fungovanie organizmu, ale príjem týchto potravín je potrebné regulovať, tak aby vyhovovali odporúčanému príjmu sacharidov. 

Do jedálnička je vhodné zaradiť skôr celozrnné pečivo, menšie porcie príloh, ktoré sú skôr doplnené o zeleninové prílohy. Pozor aj na cukor v ovocí. Na sladenie je vhodná napríklad stévia, ktorá neovplyvňuje hladinu cukru v krvi.

Tuky

Tuky sú jednou zo základných živín a nositeľmi vitamínov rozpustných v tukoch. Živočíšnych tukov je dostatok v potravinách bielkovinového charakteru - mäso, mlieko, mliečne výrobky, vajcia. Stravu je preto zdravšie doplniť malým množstvom kvalitných, najlepšie jednoduchých rastlinných olejov - repkový, olivový, slnečnicový. Pre obsah cholesterolu a obsah nasýtených mastných kyselín sú nevhodné maslo, masť, slanina, škvarky a podobne.

Bielkoviny

Bielkoviny je vhodné zaradiť do jedálnička diabetika najlepšie vo forme strukovín, šošovice, hrachu, sóje, cíceru, chudého mäso, ryby, vajcia najlepšie bez žĺtka.

Vláknina

Vláknina je dôležitou súčasťou jedálnička v žalúdku zväčší svoj objem, spomaľuje jeho vyprázdňovanie a tým sa spomaľuje vstrebávanie glukózy v tenkom čreve. Vlákninu získavame z potravy nerozpustnú alebo rozpustnú. Nerozpustnú vlákninu už telo ďalej nespracuje, v črevách iba napučí, pomôže ich vyčistiť od škodlivín a pomáha zasýtiť. Nájdeme ju v celozrnných výrobkoch a obilných otrubách. Rozpustnú vlákninu dokáže telo čiastočne spracovať. Nachádza sa hlavne v strukovinách a jablkách. Pri užívaní vlákniny je veľmi dôležité dostatočne piť tekutiny.

Tekutiny

U diabetikov je veľmi dôležité dbať na dostatočný príjem tekutín. Najvhodnejšia je čistá voda alebo ovocné a bylinné čaje, ktoré neprisládzame.

Pohyb

Pri liečbe diabetu je dôležitá nielen diéta ale aj pravidelný pohyb. Pri pravidelnom pohybe dochádza k zníženiu hladiny cukru v krvi a zlepšuje sa fyzická kondícia a to pôsobí na zlepšenie psychiky. Pravidelný pohyb navyše pôsobí preventívne proti srdcovo-cievnym ochoreniam a zároveň znižuje telesnú hmotnosť. Pohybová aktivita by mala trvať minimálne 30 minút 3 až 4x týždenne. Vhodné pohybové aktivity pre diabetikov sú chôdza, Nordic walking, posilňovanie, plávanie, jogging a jazda na bicykli.

 

Vhodné doplnky pri diabete


Chróm - zúčastňuje sa nielen v procesoch spojených s kontrolou hladiny cukru v krvi ale aj pri metabolizme lipidov a znižovania telesnej hmotnosti.

Zinok -  je druhým najviac zastúpeným stopovým prvkom v tele. Je nevyhnutný v syntéze bielkovín a k rastu svalovej hmoty, podporuje hojenie rán, priaznivo ovplyvňuje organizmus pri kožných ochoreniach, chráni pred infekciami, podporuje správnu funkciu inzulínu a znižuje hladiny cholesterolu.

Horčík - prispieva k správnemu fungovaniu nervového systému a k správnej funkcii psychiky a k zníženiu vyčerpania a únavy.

B1, B2, B6, B12 - prispievajú k správnemu fungovaniu nervového systému, zachovaniu zdravých slizníc, správnemu fungovaniu imunitného systému a k zníženiu vyčerpania a únavy. Vysoké dávky potláčajú bolesť nervov, ktoré sú pri diabete časté. B1 je vhodné pre správnu činnosť nervového systému. B6 sa zúčastňuje na odbúravaní cukrov, tukov a bielkovín. B12 je nevyhnutná pre tvorbu červených krviniek.

Benfotiamín - je syntetický v tukoch rozpustných derivát vitamínu B1. Dobre sa vstrebáva pri vysokých dávkach. Hrá dôležitú úlohu nielen pri prevencii, ale aj pri liečbe poškodenia nervov.

Kyselina alfa-lipoová - je látka ktorá zasahuje do veľa procesov látkovej výmeny, zlepšuje prejavy diabetickej neuropatie a chráni tkanivá pred poškodením voľnými radikálmi.

Koenzým Q10 - stabilizuje oxidačné procesy v tele. Je to látka podobná vitamínom, ktorá sa nachádza v každej bunke tela. Chráni organizmus proti voľným radikálom, je účinný antioxidant.

Vitamín D3 - významne podporuje účinok inzulínu. Je to v tukoch rozpustný vitamín, dôležitý nielen na vstrebávanie a využitie vápnika z čreva, ale má aj pozitívny vplyv na imunitný systém, neuromuskulárne funkcie, chráni organizmus pred rozvojom zápalu a infekcií.

Vitamín E - je rozpustný v tukoch a jeho hlavná funkcia je antioxidačné pôsobenie. Pacienti s diabetom majú znížené hladiny antioxidačných látok a zároveň majú aj ich zvýšenú potrebu. Preto je vhodné dopĺňať aj vitamín E.

Škorica - znižuje hladinu glukózy, cholesterolu, má antioxidačné a protizápalové účinky. Treba byť opatrný pri podávaní škorice pacientom s ochorením obličiek.

Zelený čaj - má silné antioxidačné účinky, chráni srdce a cievy, znižuje vstrebávanie cholesterolu z čreva. Pozor obsahuje kofeín.

Starostlivosť o kožu pri diabete

Koža diabetika je citlivejšia, veľmi často suchá a popraskaná, zároveň je omnoho náchylnejšia na kožné ochorenia (kvasinkové, hubové, bakteriálne) než koža zdravého človeka. Aj rany sa hoja horšie. Diabetici môžu trpieť syndrómom diabetickej nohy. Sú to chorobné zmeny, ktoré postihujú tkaniva nohy pod členkom. Tieto zmeny vznikajú v dôsledku postihnutia ciev a nervov. Pri poruche citlivosti nervov v nohách môžu vznikať rozsiahle nehojace sa rany. Mnohokrát bezvýznamných dôvodov v dôsledku príliš horúcej vody, šliapnutí na niečo ostré, kameň v topánke, poranením pri odstraňovaní zatvrdnutie kože alebo pri pedikúre. Liečba je dlhodobá, pri diabete je hojenie poškodených tkanív o dosť pomalšie. Prevencia je hlavne predchádzanie poranenia, ale ak vznikne zle hojaca sa rana, liečba patrí do rúk lekára.

Vhodná starostlivosť o pokožku je veľmi dôležitá. Je dobré používať pH neutrálne mydlá, dávať prednosť sprchovaniu pred kúpaním, dôsledne osušiť pokožku po kúpeli. Na premastenie kože používať špeciálne prípravky určené pre diabetikov a prípravky s obsahom urei. Na dezinfekciu rán nie je vhodné používať prípravky s obsahom jódu, peroxidu alebo alkoholu, môžu podráždiť kožu. Najlepšie je umyť ranu čistou vodou a prekryť nelepivou gázou.

Ako sa správne starať o nohy?

Nohy je vhodné každý deň dôkladne prezrieť, starostlivo umyť a osušiť. Zvýšená pozornosť by mala byť venovaná oblastiam medzi prstami. Kožu ošetrujeme vhodnými prípravkami pre diabetikov najlepšie s obsahom urei. Stvrdnutá koža sa pemzuje, nechty sa strihajú dorovná. Neodporúča sa chodiť naboso, vždy je dôležité nosiť ponožky a to v prípade ak ide o otvorenú obuv. Dôležitá je aj vhodná obuv, tá by mala mať tuhú podrážku, mäkkú podložku a nesmie nikde tlačiť. Existuje aj špeciálna obuv pre diabetikov, tie majú v ponuke zdravotnícke potreby a niektoré lekárne.

Ďalšie články k téme Život s diabetikom

O autorovi
Tatiana Kocúrková
Tatiana Kocúrková
Čítať viac od autora
O autorovi
Tatiana Kocúrková
Tatiana Kocúrková
Čítať viac od autora

Upozornenie