Liečivá šálka z prírody, ktorá pohladí telo aj dušu

28. 11. 2022 · 5 minút na prečítanie

Čaj patrí medzi najobľúbenejšie nápoje na svete, a dokonca väčšina populácie mu dáva prednosť pred šálkou kávy.

Redakcia BeautyClub Dr.Max
Redakcia BeautyClub Dr.Max
Liečivá šálka z prírody, ktorá pohladí telo aj dušu

Všetci ho máme radi inak a niekto si bez neho nevie predstaviť svoj deň. Dá sa pripraviť na stovky spôsobov. Niekto ho sladí cukrom, iný medom, môže sa podávať s citrónom alebo bez neho. Čaj patrí medzi najobľúbenejšie nápoje na svete, a dokonca väčšina populácie mu dáva prednosť pred šálkou kávy.

 

Čaj nerobí rozdiely. Vychutnávajú si ho významné osobnosti, politici, umelci, ale aj obyčajní ľudia. Podľa ľudovej čínskej bájky ho objavil čínsky cisár Šen-nung pred viac ako 5 000 rokmi. Cisár, ktorý bol podľa tohto príbehu zároveň zakladateľom čínskej medicíny a poľnohospodárstva, pil len prevarenú vodu. Na jednej z jeho ciest mu do kotlíka pri varení vody padli listy čajovníka. Jeho popularita sa postupne rozšírila aj za hranice a zatiaľ čo rituály spojené s pitím čaju v Číne postupne zanikali, v Japonsku sa rozvinuli do zložitého, niekedy až niekoľkohodinového obradu.

 

Šálka plná benefitov  

Čaj je bohatý predovšetkým na antioxidanty, látky, ktoré odstraňujú z tela nahromadené jedy a toxíny. Svojimi účinkami sa vyrovná pozitívnemu vplyvu červeného vína či kávy. Výhodou oproti vínu je to, že neobsahuje alkohol, oproti káve má zase nižší obsah kofeínu (približne 4 %) a má oveľa väčšie množstvo antioxidantov. Výraznú antioxidačnú aktivitu majú predovšetkým katechíny. Medzi ďalšie obsahové látky patria teanín, teobromín, teaflavín, čajové éterické oleje a triesloviny, fluoridy, mangán, vitamíny C, B a E.

Množstvo pozitívnych účinkov čaju môže prekvapiť

Práve aminokyselina teanín je nesmierne zaujímavá – má upokojujúci účinok na mozog a kontroluje hladinu stresového hormónu kortizolu v krvi. Pitie čaju preto prináša človeku mnoho benefitov. Ako liečivý nápoj sa používal na zníženie horúčky a na upokojenie mysle. Keď v 17. storočí čaj dorazil do Európy, lekárnici ho predávali ako tonikum na regeneráciu a na posilnenie celého organizmu a ako digestívum na podporu trávenia. Až v prvej polovici 18. storočia sa z čaju stal spoločenský nápoj. Vďaka priaznivým zdravotným účinkom je dnes bežnou súčasťou nášho každodenného života. Samozrejme, dôležitý je jeho výber a samotná príprava.


Mnoho tvárí čaju

Najčastejšie si čaj volíme podľa príchute – chuť mu dodávajú mnohé bylinky, ovocie či zelené čajové lístky. Všeobecne sa hovorí, že sypaný variant je kvalitnejší ako porciovaný. Sypané čaje sa vyznačujú lahodnejšou chuťou a intenzívnejšou farbou, zachováva sa v nich väčšia celistvosť listov a neobsahujú farbivá ani potravinárske aditíva. Vyššia kvalita sa odzrkadľuje aj vo vyššej cene, ale jeho príprava je náročnejšia a časovo zdĺhavejšia. Na druhej strane porciované čaje majú čajové zmesi uzavreté v samostatných nálevových vrecúškach, čo výrazne uľahčuje prípravu. Obsah nálevových vrecúšok nemusí mať nutne horšiu kvalitu ako sypané čaje. Je však pravdou, že drvením čajových listov dochádza nielen k rýchlejšiemu lúhovaniu, ale, bohužiaľ, aj k rýchlejšiemu starnutiu čaju a ku strate jeho arómy.

Čaje sa môžu deliť aj na takzvané pravé čaje – ak východiskovou surovinou pri ich príprave sú lístky čajovníka čínskeho. Podľa spôsobu spracovania sa delia na zelené, čierne, oolongy, biele, žlté, tmavé, dymové a aromatizované. Zelený čaj zaženie únavu a podporí myslenie, spaľuje tuky a podporuje metabolizmus. Pite ho teda najmä v práci v doobedňajších hodinách a vyhnite sa mu tesne pred spaním. Čierny čaj pomáha pri problémoch so žalúdkom, zlepšuje náladu, znižuje hladinu cholesterolu a glukózy v krvi. Po bielom čaji siahnite, ak ste nervózni, pretože má upokojujúce účinky. Dostal aj prívlastok nápoj dlhovekosti.

Čaj – nečaj 

Do rozsiahlej skupiny takzvaných nečajov (s čajovníkovým kríkom nemajú nič spoločné) patria bylinkové a ovocné čaje. Podrobný postup prípravy a dĺžka lúhovania konkrétneho typu by mala byť vždy uvedená na etikete balenia.

Čaje- zdravie z prírody

Pri bylinkách, rovnako ako pri liekoch, si treba dávať pozor na dávkovanie, kombinovanie s inými bylinkami a liekmi, je dôležité skladovanie, ale aj dátum spotreby. Všeobecne platí, že by sa mali piť 2 až 3 šálky bylinkového čaju denne a rozhodne by táto pravidelnosť nemala trvať dlhšie ako 3 týždne. Na to, aby sa využil liečivý potenciál rastlín, varte z nich čaj iba vtedy, keď potrebujete ich pomoc. A radšej si sami nevytvárajte žiadne bylinné zmesi, pre laika je najbezpečnejšie užívať iba jednu bylinu, ale aj vtedy treba byť veľmi obozretný.

Pozor na kombináciu bylín

Uvedieme niekoľko príkladov. Ľubovník bodkovaný je prírodné antidepresívum, ale nie je vhodný pre ľudí, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi. Navyše predlžuje pôsobenie celkových anestetík, preto sa odporúča vysadiť ho aspoň 2 týždne pred operáciou. Medzi bylinky s pozitívnym účinkom na obličky, pečeň a žalúdok patrí žihľava, napriek tomu to netreba preháňať, pretože viaže vápnik na úkor organizmu. 

Pri tráviacich a dýchacích problémoch sa odporúča piť mätový čaj. Podporuje správne trávenie, používa sa pri liečbe zápalu ďasien, má antibakteriálny účinok, ale bráni správnemu vstrebávaniu železa.

Väčšina byliniek nie je vhodná pre malé deti. Napríklad Mäta pieporná obsahuje mentol, ktorý u detí do dvoch rokov môže spôsobiť zástavu dýchania. Šalviová silica môže zase vyvolať kŕče podobné epilepsii. Tehotným ženám môžu niektoré bylinky, ako napríklad šalvia, palina a malina vyvolať potrat, predčasný pôrod alebo poškodenie plodu.

Podobne ako pri liekoch, aj účinky byliniek sa navzájom ovplyvňujú a ich kombinovanie je hotová alchýmia. Vedu nechajte preto na odborníkov a vychutnávajte si odskúšané kombinácie. Stávkou na istotu pri potrebe upokojiť sa, zmierniť stres a dobre sa vyspať je čaj z medovky. Takisto funguje spojenie účinkov a chutí valeriány, ľubovníka, chmeľu a levandule.

Osvedčenou kombináciou proti kašľu a na riedenie hlienov je čaj z prvosienky, divozelu, koreňa ibišteka, listov Slezu nebadaného a podbeľu. Pri silnom menštruačnom krvácaní sa odporúča zmes Kapsičky pastierskej, ďateliny, repíka a alchemilky. Čajová zmes na ochranu pečene a na detoxikáciu organizmu sa skladá z Ostropestreca mariánskeho, prasličky, listu púpavy, koreňa ibišteka a žihľavy. V čase, keď sa väčšina ľudstva priveľmi odklonila od prirodzeného spôsobu života, treba opäť začať vyhľadávať liečivé rastliny. Nadarmo sa predsa nevraví, že: „Na každú chorobu vyrástla bylinka.“


BeautyClub Dr. Max je aj na sociálnych sieťach



Ďalšie články k téme Liečivá šálka z prírody, ktorá pohladí telo aj dušu

O autorovi
Redakcia BeautyClub Dr.Max
Redakcia BeautyClub Dr.Max
Čítať viac od autora
O autorovi
Redakcia BeautyClub Dr.Max
Redakcia BeautyClub Dr.Max
Čítať viac od autora

Upozornenie