Ako zabrániť zubnému kazu

9. 11. 2021 · 3 minúty na prečítanie

Zubný kaz je jedním z najčastejšie sa vyskytujúcich chronických ochorení. Avšak, s pravidelnou starostlivosťou o zuby a ústnu dutinu je možné efektívne predchádzať tomuto problému.
 

Redakcia Dr.Max
Redakcia Dr.Max
Ako zabrániť zubnému kazu

Zubný kaz je jedným z najčastejšie sa vyskytujúcich chronických ochorení. Správnou starostlivosť o zuby a ústnu dutinu mu však vieme efektívne predchádzať.

Čo spôsobuje zubný kaz?

Zubný kaz je ochorenie lokalizované na tvrdých zubných tkanivách. Na jeho vzniku sa zúčastňuje viac faktorov. Hlavnú zásluhu zohráva prítomnosť mikrobiálneho povlaku, zvýšená konzumácia potravín s obsahom sacharidov a nedostatočná zubná hygiena.

Baktérie, ktoré sú prítomné v zubnom povlaku, rozkladajú cukry a produkujú veľké množstvo organických kyselín. Kyseliny pôsobia na zubnú sklovinu a poškodzujú ju. Tento proces nazývame demineralizáciou zubnej skloviny. Je to prvotné štádium v tvorbe zubného kazu.

Ak dôjde v počiatočnej fáze k úprave nepriaznivých podmienok, zubná sklovina je schopná remineralizácie. V opačnom prípade sa zub nedokáže vzniku zubného kazu ubrániť.

Prejavy sú úzko spojené so štádiom vývoja zubného kazu. V prvotnej fáze sa nemusia vôbec objaviť.

Ak proces demineralizácie pokračuje a zubný kaz sa naďalej zväčšuje, môžu sa objaviť symptómy, ako napríklad:

  • prítomnosť bielych odvápnených plôch na zubnej sklovine,
  • tmavé škvrny na povrchu zubov,
  • zvýšená citlivosť zubov,
  • bolesť pri zahryznutí,
  • mierna až ostrá bolesť pri požívaní sladkých, horúcich alebo studených jedál a nápojov,
  • pretrvávajúca bolesť zubov.

Faktory podporujúce vznik zubného kazu

Výskyt sa môže líšiť v závislosti od pohlavia, rasy, veku a umiestnenia zuba. S prihliadnutím na nasledujúce rizikové faktory sa jeho výskyt môže výrazne zvýšiť.

 

Potraviny bohaté na sacharidy

Pre zdravý chrup je veľmi dôležitý správny výber potravín a nápojov. Častá konzumácia sladkých nápojov a jedál je stálym zdrojom výživy pre baktérie v ústnej dutine. Ich pôsobením sa zubná sklovina narúša a je tak náchylnejšia na vznik zubného kazu. Ohrozenou
skupinou sú najmä deti, pre ktoré sú sladkosti obľúbenou pochúťkou a najmä sladené nápoje podávané od narodenia. 

Alarmujúcim faktom zostáva, že vek, keď sa zubní lekári začínajú stretávať so zubným kazom, sa neustále znižuje a pacientmi zubných ambulancií sa stávajú aj batoľatá. Rizikom nie sú len sladkosti, ale aj ovocie, sušené ovocie, pečivo alebo hranolčeky.

Nedostatočná ústna hygiena

Ústna hygiena je najdôležitejším krokom k udržaniu si zdravého chrupu. Jej cieľom je odstránenie zvyškov potravy a zubného povlaku, a teda aj zabránenie vzniku zubného kazu. Pri každodennej starostlivosti nie je vhodné spoliehať sa len na použitie zubnej kefky. Pre maximálny výsledok by sa mala na čistenie použiť aj medzizubná kefka a zubná niť

Nedostatočné množstvo fluoridov

Fluoridy sa bežne nachádzajú v mnohých potravinách, ale väčšinou len v malých množstvách. Najbohatšími zdrojmi sú morské živočíchy, čierny čaj a orechy. Ich úloha v organizme okrem iného spočíva aj v tvorbe odolnejšej vrstvy zubnej skloviny voči zubnému kazu. Pri nedostatku fluoridov v strave je cestou jeho dopĺňanie formou zubných pást alebo špeciálnych produktov na podporu fluoridácie. Správny produkt je potrebné vybrať v závislosti od veku pacienta.

Ďalšie články k téme Ako zabrániť zubnému kazu

O autorovi
Redakcia Dr.Max
Redakcia Dr.Max
Čítať viac od autora
O autorovi
Redakcia Dr.Max
Redakcia Dr.Max
Čítať viac od autora