Trápi Vás pálenie záhy?

20. 10. 2021 · 2 minúty na prečítanie

Pálenie záhy, reflux, nie je len nepríjemné, ale môže viesť aj k vážnym komplikáciám. Ako mu predchádzať a čomu sa vyhnúť?

Mgr. Katarína Tilandyová
Mgr. Katarína Tilandyová
Trápi Vás pálenie záhy?

Pálenie záhy (gastroezofageálny reflux) trápi veľkú časť našej populácie a mnohí sa s ním stretli aspoň raz v živote. Vzniká pri nedostatočnej funkcii pažerákového zvierača, čo spôsobuje návrat žalúdočnej kyseliny do pažeráka a tým dráždenie sliznice. Preto ho pociťujeme ako nepríjemný pocit pálenia za hrudnou kosťou.

Tento problém sa vyskytuje najmä u ľudí v strednom veku, častejšie u mužov ako u žien, u ľudí s nadváhou, ale môže sa objaviť aj pri zmene liečby, dlhodobom strese alebo pri diétnych chybách. Ak sa pálenie záhy opakuje častejšie, je nevyhnutné ho liečiť. Okrem toho, že znižuje kvalitu života, pri neliečení môže spôsobiť vážnejšie komplikácie. Tým, že nie je sliznica pažeráka chránená, môže časté pálenie záhy vyústiť do zápalu, krvácania, vredov alebo zúženia pažeráka.

Osobitnou skupinou sú tehotné ženy, ktoré trpia pálením záhy kvôli zvýšenému tlaku na brušnú dutinu. Ťažkosti po tehotenstve často vymiznú.

Ako sa reflux prejavuje:

  • pocitom pálenia za hrudnou kosťou,
  • návratom žalúdočného obsahu zo žalúdka do úst (regurgitácia),
  • bolesťou, pocitom plnosti žalúdka,
  • zápachom z úst,
  • plynatosťou.

Aké sú príčiny pálenia záhy?

Jednou z príčin môže byť oslabený zvierač pažeráka. Vyskytuje sa najmä u tehotných alebo u mladistvých v období rastu. Príčinou bývajú aj niektoré ochorenia (napríklad ezofagitída) alebo užívanie niektorých liekov. Nikoho isto neprekvapí, že častou príčinou pálenia záhy je nesprávna životospráva.

Čo zhoršuje príznaky refluxu?

Spôsobujú ho veľké porcie, nepravidelné stravovanie a ťažko stráviteľné jedlá, najmä mastné a vyprážané.

Môžu ho vyvolať aj niektoré potraviny a nápoje, napríklad:

  • korenisté, horké a kyslé jedlá,
  • múčniky,
  • kysnuté pečivo,
  • paradajkový pretlak,
  • čokoláda a sladkosti,
  • mentol,
  • cibuľa, pór, cesnak, paprika, kel,
  • káva, alkohol.

K zhoršeniu príznakov pálenia záhy prispieva aj fajčenie, nadváha a taktiež stres.

Rady ako predchádzať páleniu záhy:

  • jedzte častejšie a menšie porcie,
  • jedzte najneskôr 4 hodiny pred spaním,
  • potravu dobre rozžujte,
  • vyhýbajte sa polohe v predklone, počas pálenia záhy spite vo vyvýšenej polohe „po sediačky“,
  • vyhýbajte sa konzumácii potravín, ktoré pálenie záhy spôsobujú,
  • pomôcť môžu „zásadotvorné“ potraviny:
    • mandle, lieskovce,
    • sója, fazuľa,
    • gaštany,
    • kokos,
    • mak,
    • zázvor,
    • pomáha aj pitie čajov (medovka, puškvorec, púpava, palina).

V prípade, že sa pálenie záhy opakuje častejšie a neustupuje ani pri dodržiavaní správnej životosprávy, je dôležité ho začať liečiť. O správnej liečbe a prípravkoch je vhodné poradiť sa so svojim lekárnikom alebo lekárom.

Ďalšie články k téme Trápi Vás pálenie záhy?

O autorovi
Mgr. Katarína Tilandyová
Mgr. Katarína Tilandyová
Čítať viac od autora
O autorovi
Mgr. Katarína Tilandyová
Mgr. Katarína Tilandyová
Čítať viac od autora