Trápi aj vás histamínová intolerancia?

28. 2. 2017 · 6 minút na prečítanie

Toto ochorenie je ťažko predvídatelné, môže vás náhle potrápiť, inokedy iba trochu alebo vôbec. Nepríjemné je, že nikdy nevediete, kedy a po akom jedle prídu tážkosti. Ako spoznáte, že aj vy ju máte?

 

PharmDr. Lenka Globanová
PharmDr. Lenka Globanová
Trápi aj vás histamínová intolerancia?

 

 

Toto ochorenie je ťažko predvídateľné, niekedy vás potrápi poriadne, inokedy iba trochu alebo vôbec. Nepríjemné je aj to, že nikdy neviete, kedy a po akom jedle prídu ťažkosti. Ako spoznáte, že aj vy ju máte?

Grilovaný baklažán, paradajky, parmezán a k tomu pohár vína. Na prvý pohľad sa to môže zdať ako celkom zdravé jedlo. Pre väčšinu ľudí trpiacich histamínovou intoleranciou však predstavuje hotové prekliatie. Ľudia s touto diagnózou sú často celé roky zúfalí, lebo si nevedia vysvetliť, prečo im býva zle. Bohužiaľ, často to netušia ani lekári, ku ktorým chodia. Toto ochorenie je ťažko predvídateľné, niekedy vás potrápi poriadne, inokedy iba trochu alebo vôbec. Nepríjemné je aj to, že nikdy neviete, kedy a po akom jedle prídu ťažkosti. Ako spoznáte, že ju máte aj vy?

HIT je poruchou metabolizmu, nie alergiou.

Histamínová intolerancia (HIT) sa často nesprávne označuje ako alergia. Napriek mnohým spoločným znakom je ich pôvod úplne rozdielny. Čo však majú spoločné, sú účinky histamínu na organizmus. V prípade alergie ide o precitlivenosť sprostredkovanú imunitným systémom, v prípade HIT o nedostatok alebo zníženú funkciu enzýmu DAO (diaminooxidáza), ktorý rozkladá v tenkom čreve histamín. Následkom toho v našom tele stúpa množstvo histamínu, ktoré nie sme schopní odbúrať. Odhaduje sa, že týmto ochorením trpí asi 1-3% populácie, častejšie ženy ako muži. Na prvý pohľad sa môže zdať, že HIT je ďalšou novodobou diagnózou. Opak je však pravdou. Do roku 2010 totižto nebola na Slovensku k dispozícii diagnostická metóda, ktorá pomáha odhaliť toto ochorenie. 

Čo je histamín a kde všade sa ukrýva?

Histamín je látka, ktorú naše telo prirodzene tvorí a skladuje. Jeho zvýšené množstvo sa uvoľňuje pri alergickej reakcii. Plní rôzne funkcie v dýchacej, tráviacej, nervovej, endokrinnej a vylučovacej sústave a ovplyvňuje predovšetkým hladké svalstvo. Pre pacientov trpiacich  HIT je však problémom jeho príjem potravou. Veľa potravín (napr. rajčiny, baklažán a špenát) prirodzene obsahuje vyššie množstvo histamínu. Okrem toho existujú mnohé ďalšie potraviny, ktoré sami síce veľa histamínu neobsahujú, ale podporujú uvoľňovanie histamínu z buniek (typické sú citrusy a surový bielok).  Alkohol a niektoré lieky zase blokujú činnosť enzýmu DAO, ktorý odbúrava histamín. Množstvo histamínu sa môže zvyšovať aj pridaním rôznych konzervačných a stabilizačných látok, farbív a zvýrazňovačov chuti. Obsah histamínu v jednotlivých potravinách nie je problém nájsť na internete či v rôznych knihách, i keď jednotlivé zdroje sa môžu navzájom líšiť.

Ako sa HIT prejavuje?

Medzi typické príznaky patrí svrbenie a začervenanie pokožky, žihľavka, ale aj nadúvanie, kŕče v bruchu a hnačka, ktoré sa zvyčajne objavia do 1 hodiny  po príjme potravy. Okrem toho vás môžu prekvapiť aj prejavy, pri ktorých by ste si bežne nepomysleli, že by mohlo ísť o HIT, ako napr. upchatý nos, migréna, chronická únava či bolestivá menštruácia. Zvýšená hladina histamínu vyvoláva v tele tvorbu ďalších látok, ktoré môžu mať za následok aj vzostup krvného tlaku (hoci histamín sám o sebe vyvoláva jeho pokles), zrýchlenú činnosť srdca, poruchy srdcového rytmu a tiež nervozitu, pocit vnútorného trasu a poruchy spánku.

Prečo nie sú ťažkosti zakaždým rovnaké?

Prejavy tohto ochorenia a intenzita ťažkostí sa líšia nielen medzi jednotlivými ľuďmi trpiacimi HIT, ale ja u toho istého človeka. Je to spôsobené jednak kolísavým obsahom histamínu v jednotlivých potravinách, ale aj funkčnosťou črevného enzýmu DAO. Množstvo histamínu nebýva rovnaké dokonca ani v tej istej potravine, a preto sa môže stať, že konzumácia rovnakej potraviny raz môže vyvolať veľký problém, inokedy mierny alebo dokonca aj žiadny. V tehotenstve sa aktivita DAO mnohonásobne zvyšuje, preto viaceré ženy pociťujú v tomto období prechodné zlepšenie stavu.

Ako zistím, že trpím týmto ochorením?

Diagnostika je často veľmi komplikovaná a patrí do rúk špecialistu. Dokonca sa nemusí na prvý pokus podariť. Je ťažké rozlíšiť HIT od iných neznášanlivostí, ako je napr. laktózová intolerancia či celiakia. Do úvahy sa berie nielen laboratórne, ale aj fyzické vyšetrenie a celkový rozbor príznakov. Zistenie aktivity enzýmu, ktorý rozkladá histamín, sa robí z bežného krvného odberu. Dokonca ani hraničný alebo negatívny výsledok u lekára neznamená, že ochorením netrpíte. V prípade nejednoznačného výsledku je vhodné vyšetrenie s odstupom času opakovať. Okrem toho je vhodné pristúpiť k tzv. eliminačno-expozičnému testu (vylúčenie tých zložiek potravy, ktoré spôsobujú zvýšenie množstva histamínu) a terapeutickému testu s prípravkom, ktorý obsahuje chýbajúci enzým diaminooxidázu.

Ako sa má človek s HIT stravovať?

Ako prvé vás asi napadne otázka: „Čo vôbec môžem jesť?“ Nie je to celkom jednoduché, ale dá sa to zvládnuť. Je nevyhnutné zahájiť tzv. nízkohistamínovú diétu – zo stravy obmedziť až úplne vylúčiť predovšetkým potraviny, jedlá a nápoje, po ktorých človek trpiaci HIT prakticky vždy pozoruje ťažkosti. Ak sa po diéte budete cítiť omnoho lepšie, môžete neskôr pomaly a postupne skúsiť zaraďovať jednotlivé zakázané potraviny – vždy len po jednej a v malom množstve. Vo všeobecnosti by ľudia s HIT mali konzumovať vždy iba čerstvé potraviny, vyhýbať sa potravinám blížiacim sa ku koncu deklarovanej doby použiteľnosti. Varenie nemá na obsah histamínu žiadny vplyv, rozhodujúca je doba skladovania. Mierny vzostup histamínu spôsobuje aj mrazenie. Dôležité je si tiež všímať obsah chemických látok v potravinách.

Ako si ešte môžem pomôcť?

Keďže histamín sa zo stravy celkom vylúčiť nedá, sama diéta nie vždy stačí na ústup všetkých ťažkostí. Od roku 2011 je možné si v lekárni zakúpiť aj výživový doplnok obsahujúci chýbajúci enzým. Tento prípravok výrazne uľahčil život pacientom trpiacim HIT. Tesne pred jedlom podaná kapsula rozkladá histamín obsiahnutý v strave, čím bráni vzniku klinických prejavov HIT. U ľudí s najzávažnejšími a prakticky každodennými prejavmi HIT je okrem diéty a spomínaného prípravku potrebné podávať aj tzv. antihistaminiká (lieky proti alergii), niektorým je potrebné pridať ešte ďalší liek na báze kromoglykátu.

U ľudí s najzávažnejšími a prakticky každodennými prejavmi HIT je okrem diéty a spomínaného prípravku potrebné podávať aj tzv. antihistaminiká (lieky proti alergii), niektorým je potrebné pridať ešte ďalší liek na báze kromoglykátu.

Zistilo sa, že vysoké dávky vitamínu C (aspoň 1g denne) znižujú tvorbu histamínu v ľudskom tele a dokážu urýchliť jeho rozklad. Ľuďom trpiacim HIT sa odporúča užívať tiež vitamín B6 (pyridoxín), ktorý podporuje činnosť enzýmu DAO v čreve. Niektoré lieky (vrátane hormonálnej antikoncepcie), potravinárske farbivá, alkohol a nadmerné množstvo bielkovín však blokujú účinok tohto vitamínu, a tak nepriamo prispievajú k nižšej aktivite tohto enzýmu.

Pri potvrdenej diagnóze si nezabudnite skontrolovať aj lekárničku.

Niektoré lieky dokážu blokovať enzým DAO (ako napr. ambroxol a acetylcysteín – liečivá proti vlhkému kašľu, niektoré ATB (cefuroxim, potencované penicilíny), lieky proti bolesti (metamizol), lieky proti nevoľnosti (metoklopramid), odvodňujúce látky (furosemid, antiarytmiká (verapamil) a iné) alebo sa podieľať na zvýšenom uvoľňovaní histamínu (napr. kyselina acetylsalicylová, kodeín a už spomínaný metamizol a verapamil). Treba si dať pozor aj na rôzne prídavné látky ako sú farbivá a konzervanty.

Ďalšie články k téme Trápi aj vás histamínová intolerancia?

  • Keď vás často trápia tráviace ťažkosti, nadúvanie, hnačka, zápcha alebo bolesti brucha, príčinou môže byť aj histamínová intolerancia. Práve ona v súčasnosti postihuje čoraz viac ľudí, a to nie len dospelých, ale aj deti. Prichádza náhle, pričom u niektorých môže byť len prechodná. Histamínovú intoleranciu je ťažké diagnostikovať a v súčasnosti nie je možné vyliečiť ju. Pri dôslednej spolupráci, a...
O autorovi
PharmDr. Lenka Globanová
PharmDr. Lenka Globanová
Čítať viac od autora
O autorovi
PharmDr. Lenka Globanová
PharmDr. Lenka Globanová
Čítať viac od autora