PRÍČINY A NAJČASTEJŠIE PRÍZNAKY
Histamínová intolerancia (HIT) vzniká v dôsledku zvýšenej hladiny histamínu v organizme. K jeho hromadeniu dochádza v dôsledku zníženej aktivity DAO, čiže diaminooxidázy, ktorá má na starosti odbúravanie histamínu z tela. Príčinou môže byť aj nadmerný príjem histamínu potravou, prípadne jeho nadmerná tvorba. Zvýšená hladina histamínu v organizme človeku spôsobuje bolesti brucha, plynatosť, kŕče, hnačku alebo zápchu. Reprodukčné problémy pociťujú najmä ženy, ktoré môžu mať bolestivejšiu menštruáciu, prípadne sa u nich môže vyskytnúť predčasný pôrod, alebo dokonca nežiaduci potrat. Ďalej sa u ľudí vyskytujú srdcovocievne príznaky ako bolesti hlavy, poruchy srdcového rytmu, migréna, závraty a pokles krvného tlaku. Postihnutí týmto ochorením môžu pociťovať dýchacie ťažkosti ako kýchanie, nádchu, kašeľ a upchatý nos. Častým príznakom sú aj kožné problémy, napríklad svrbenie, sčervenanie, vznik ekzému alebo zhoršenie príznakov atopie.
AKO BOJOVAŤ S HISTAMÍNOVOU INTOLERANCIOU
Histamín sa môže nachádzať nie len v potravinách získaných zo živočíšneho zdroja, ale aj v rastlinách. Jednotlivé potraviny, ktoré negatívne ovplyvňujú pacientov s histamínovou intoleranciou, je možné rozdeliť do troch základných skupín. Potraviny, ktoré obsahujú histamín, ďalej potraviny, ktoré zvyšujú uvoľnenie histamínu v organizme, a napokon potraviny, ktoré znižujú účinok enzýmu diaminooxidázy, čiže DAO.
Do prvej skupiny, teda medzi potraviny, ktoré obsahujú histamín, patrí predovšetkým zelenina a z nej najmä paradajky, špenát, baklažán, kokos, kyslá kapusta a nakladané uhorky. Ďalej sú to údeniny, kuracie mäso, rôzne druhy skladovaného mäsa, konzervované mäsové výrobky a iné konzervované potraviny. Viaceré druhy syrov, kvasené a kysnuté biele pečivo a koláče, ryby a iné. U rýb je najdôležitejšie hneď po odchyte ich vyčistiť a následne rýchlo zamraziť, prípadne konzumovať ich čerstvé.