NAČO NÁM JE ŽLČNÍK?
„Žlčník si môžete predstaviť ako dutý orgán hruškovitého tvaru, umiestený pod pravým pečeňovým lalokom“, hovorí farmaceutka Lenka Slaná. Jeho primárnou funkciou je zhromažďovať a zahusťovať žlč, ktorá vzniká v pečeni – a nie v žlčníku, ako sa mnohí mylne nazdávajú. „Žlč sa v pečeni tvorí kontinuálne, obsahuje vodu, žlčové kyseliny, minerálne soli, žlčové farbivá, cholesterol. V žlčníku sa potom koncentruje, je hustejšia a pri nesprávnom pomere jej zložiek vedie k vzniku žlčníkových kameňov“, upozorňuje Mgr. Slaná.
Žlčové kamene spočiatku vôbec nebolia, takže mnoho pacientov netuší, že ich má, no podľa odhadov sa týkajú až dvadsiatich percent našej dospelej populácie. „Rizikovou skupinou sú najmä ženy, diabetici, ľudia s nadváhou a vo vyššom veku. Samozrejme, problémy nie sú vylúčené ani u „zdravých“ jedincov s dobrými stravovacími návykmi, hoci tí sú omnoho menej náchylní“, zdôrazňuje farmaceutka.
NA VINE JE PREJEDANIE
Vedeli ste, že do žlčníka denne priteká z pečene až 800 mililitrov žlče? Je jasné, že tento orgán v práci nezaháľa. Konzumácia mastných jedál, prejedanie sa či nesprávne stravovacie návyky - to všetko vedie k snahám žlčníka stiahnuť sa a čo najrýchlejšie vypudiť žlč, ktorá pomáha prijatú potravu stráviť. „Ak je žlč bohatá na cholesterol alebo bilirubín, prípadne sa žlčník nesprávne vyprázdňuje, môže dôjsť k tvorbe kryštálikov a následne k vzniku žlčníkových kameňov. V takom prípade naráža žlč pri svojej činnosti na prekážku, dochádza k dočasnému upchatiu žlčovodov a vás prekvapia náhle kolikovité bolesti. Samotný záchvat je teda úzko spojený s príjmom potravy“, vysvetľuje odborníčka. Okrem žlčníkového záchvatu je pomerne častý aj zápal žlčníka – cholecystitída - pri ktorom je bolesť stála, tupá a pacient môže pociťovať nevoľnosť, triašku, zvracia a má zvýšenú teplotu. V takomto prípade je nutné ihneď kontaktovať lekára.
Ak máte pochybnosti, vyskúšajte trik s priloženým ruky na boľavé miesto. „Pri podráždenom žlčníku sa bolesť, spôsobená vonkajším tlakom rukou, ešte niekoľkonásobne stupňuje - na rozdiel od žalúdočných bolestí, kedy prejavený jemný tlak môže bolesť na moment zmierniť.“ Žlčníkový záchvat trvá niekoľko minút až hodín, bolesť nie je stála a vracia sa vo vlnách.
PRVÁ POMOC
V prípade, že bolesť nie je príliš intenzívna a po čase ustúpi, nemusíte hneď utekať k lekárovi. Vystačíte si s bylinkovým čajom, diétou a uvoľňujúcimi liekmi proti kŕčom. „Prvou pomocou pri žlčníkovom záchvate sú lieky patriace do skupiny spazmolytík - butylskopolamín, drotaverín, pitofenón s metamizolom na tlmenie bolesti“, upresňuje Mgr. Lenka Slaná. V každom prípade by ste mali počas dvanástich hodín od záchvatu dodržiavať prísnu hladovku, na ktorú následne nadviaže nízkotuková diéta. Žlčníkový záchvat v žiadnom prípade netreba podceňovať. Pre správnu diagnostiku a ďalšiu liečbu je nevyhnutné vyhľadať lekára, ktorý s vami preberie celkovú anamnézu a urobí ultrazvukové vyšetrenie na odhalenie zhrubnutej steny zväčšeného žlčníka alebo žlčníkových kameňov.
ZVYKNE SA VRÁTIŤ
Pre správnu funkciu žlčníka dôležitá pravidelná a vyvážená strava, čím je telo nútené kontinuálne a v primeraných množstvách žlč vylučovať. Zabudnúť by ste mali na údeniny, vysmážané jedlá, potraviny bohaté na tuky a koreniny, ale tiež na orechy, mak či strukoviny. Dráždiť vás môžu aj niektoré druhy ovocia a zeleniny, ako sú napríklad kyslé uhorky, cibuľa, paprika, kapusta, hrozno, čerešne či hrušky. Nevhodná je aj konzumácia kávy či alkoholu, bezprostredne po podráždení môžu byť problematické aj suché rožky a akékoľvek kysnuté pečivo.
„Vo farmácií používajú tzv. choleretiká, teda lieky podporujúce vylučovanie žlče. Okrem nich sú k dispozícii aj liečivé rastliny, zvyšujúce sekréciu žlče a prinášajúce úľavu od bolesti žlčníka. Medzi takéto rastliny a ich časti patrí list lastovičníka väčšieho, podzemok kurkumy pravej, koreň s listom púpavy lekárskej, koreň omanu pravého či kvet slaminy piesočnej“, upresňuje farmaceutka.
Ani stopercentná diéta však nie je zárukou úspechu - podráždenie sa môže znovu objaviť pri strese a rozčúlení. Preto by ste si okrem diétneho stravovania mali dopriať aj dostatok oddychu a vyhýbať sa záťažovým stresovým situáciám. Z hľadiska prevencie je nevyhnutné dodržiavať pitný režim, nevynechávať raňajky, nekonzumovať veľké množstvo mastných jedál a neprejedať sa v neskorých večerných hodinách.