Zavárame ovocie a varíme džem pre diabetikov
21. 4. 2021
· 2 minúty na prečítanie
Máte problém si udržať správnu hladinu cukru v krvi, a aj tak si chcete dopriať zavárené dobroty? Poradíme vám, ako si uvariť domáci džem a zavárať bez výčitiek aj pre diabetika.
Obsah článku
Spôsob zavárania je taký istý ako pri ovocí, ktoré zavárame s cukrom, len cukor nahradíme sladidlom.
Zavárame ovocie
Počet tabletiek do pohára s obsahom 300 ml:
2 až 3 tabletky umelého sladidla na broskyne, čerešne, čučoriedky, hrušky, jablká, jahody, maliny, marhule a slivky
3 až 4 tabletky umelého sladidla na višne, egreše, ríbezle
Postup:
Pohár uzavrieme vyvareným uzáverom a sterilizujeme od bodu varu 10 až 15 minút pri teplote 90 °C. Jahody, čerešne, višne a slivky sterilizujeme 20 až 25 minút pri teplote 80 až 90 °C. Počet tabletiek náhradného sladidla závisí od našej chute: či chceme dosiahnuť vysokú sladkosť kompótu (potom môžeme použiť aj viac sladidla), alebo chceme pripraviť príjemný, osviežujúci kompót.
Varíme džem
Počet tabletiek do pohára s obsahom 300 ml:
2 až 3 tabletky umelého sladidla na broskyne, čerešne, čučoriedky, hrušky, jablká, jahody, maliny, marhule a slivky
3 až 4 tabletky umelého sladidla na višne, egreše, ríbezle
Postup:
Umyté, dobre vyzreté ovocie odstopkujeme a odkôstkujeme (podľa druhu ovocia, z ktorého chceme pripraviť džem). Ovocie odvážime a prepočítame na sacharidové jednotky SJ (napríklad ak 150 g malín zodpovedá 1 SJ, potom 750 g očistených malín zodpovedá 5 SJ). Maliny popučíme a povaríme, aby sme ovocie zbavili prebytočnej vody. Ovocnú hmotu zasypeme sladidlom (môžeme použiť sorbit – 250 g, čo zodpovedá 25 SJ) a necháme na chladnom mieste postáť asi 2 až 3 hodiny, aby sa sorbit rozpustil. Ovocnú hmotu postupne po malých častiach za stáleho miešania varíme, až sa vyparí voda a hmota začne hustnúť. Plníme ju do pripravených čistých (prípadne aj zahriatych) pohárov a uzavrieme uzáverom. Necháme vychladnúť zabalené v deke. Keď sme malinovým džemom naplnili 5 pohárov rovnakej veľkosti, potom bude v každom poháriku džem, ktorý zodpovedá 6 SJ. Rovnako postupujeme aj pri inom druhu ovocia. Pomôžeme si tabuľkou s obsahom SJ a pri dochucovaní sa spoliehame na vlastnú chuť. Nezabúdame, že menej je niekedy viac.
Autor: Mária Štefáková, diétna sestra a autorka knihy Varíme diabetikom