Nízkosacharidové letné pochúťky: Recepty pre diabetikov (2. časť)

24. 7. 2024 · 7 minút na prečítanie

Pokračujeme s ďalšími chutnými low carb receptmi na leto. Objavte nové nápady na zdravé letné pochúťky, ktoré vám pomôžu udržať stabilnú hladinu cukru v krvi.

Redakcia DiaClub Dr.Max
Redakcia DiaClub Dr.Max
Nízkosacharidové letné pochúťky: Recepty pre diabetikov (2. časť)

V predchádzajúcom článku sme vám predstavili niekoľko osviežujúcich nízkosacharidových receptov, ktoré sú ideálne na letné obdobie. Pokračujeme v tejto sérii a prinášame vám ďalšie chutné a zdravé jedlá nielen pre diabetikov, ktoré sú jednoduché na prípravu a obsahujú množstvo výživných ingrediencií.

Plnené cukety s mletým mäsom

Cukety obsahujú málo sacharidov a v kombinácii s mletým mäsom a bylinkami tvoria chutné a výživné jedlo. Príprava tohto jedla vám navyše nezaberie veľa času, takže ide o ideálny recept na ľahkú letnú večeru.

Ingrediencie:

4 veľké cukety,
500 g mletého hovädzieho alebo morčacieho mäsa,
1 cibuľa,
2 strúčiky cesnaku,
1 červená paprika (nakrájaná na malé kúsky),
400 g paradajkového pretlaku,
1 lyžička talianskeho korenia,
50 g strúhaného syra (napr. mozzarella alebo parmezán),
2 lyžice olivového oleja,
soľ a čierne korenie podľa chuti,
čerstvá bazalka na ozdobu.

plnené cukety

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C.
  2. Cukety umyte a pozdĺžne prekrojte na polovicu. Vydlabte vnútro a vytvorte tak „loďky“. Vydlabanú dužinu nakrájajte na malé kúsky a odložte bokom.
  3. V panvici na stredne vysokej teplote predhrejte olivový olej.Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte ju, kým nie je priesvitná, asi 3-4 minúty.
  4. Pridajte nasekaný cesnak a opekajte ďalšiu minútu.
  5. Postupne pridávajte mleté mäso a smažte, kým nie je hnedé a prepečené. Potom pridajte nakrájanú dužinu z cukety a červenú papriku, a opekajte ďalších 5 minút.
  6. Pridajte paradajkový pretlak, talianske korenie, soľ a čierne korenie. Dôkladne premiešajte a nechajte variť na slabšom ohni 10-15 minút.
  7. Cuketové lodičky naplňte mäsovou zmesou a položte ich na plech na pečenie.
  8. Posypte každú cuketu strúhaným syrom.
  9. Pečte v predhriatej rúre 20-25 minút, kým nie sú cukety mäkké a syr zlatohnedý.
  10. Pred podávaním ozdobte čerstvou bazalkou.

Pečená treska s bylinkovou omáčkou a zeleninovým šalátom


Recept na pečené tresky s bylinkovou omáčkou je jednoduchý a výživný. Treska je bohatá na bielkoviny a nemá veľa sacharidov. A ako príloha sa k tomuto jedlu hodí ľahký zeleninový šalát.

Ingrediencie:

Treska:

4 filety z tresky (cca 150 g každý),
2 lyžice olivového oleja,
soľ a čierne korenie podľa chuti,
2 strúčiky cesnaku,
1 lyžica nasekaného čerstvého tymiánu,
1 lyžica nasekaného čerstvého kôpru,
1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate,
250 ml kuracieho vývaru,
100 ml smotany na varenie.

pečená treska

Zeleninový šalát:

2 veľké hrste miešanej listovej zeleniny (napr. šalát, rukola, špenát),
1 uhorka (nakrájaná na plátky),
1 červená paprika (nakrájaná na kúsky),
10 cherry paradajok,
2 lyžice olivového oleja,
1 lyžica balzamikového octu,
soľ a čierne korenie podľa chuti.

Postup:

Treska:

  1. Rúru predhrejte na 200 °C.
  2. Filety z tresky osoľte a okoreňte z oboch strán.
  3. Na stredne vysokej teplote zohrejte olivový olej. Pridajte nasekaný cesnak a smažte 1-2 minúty, kým nezačne voňať.
  4. Pridajte filety z tresky a opekajte ich 2-3 minúty z každej strany, kým nie sú zlatohnedé.
  5. Pridajte tymián, kôpor, petržlenovú vňať, kurací vývar a smotanu na varenie. Premiešajte a priveďte do varu.
  6. Panvicu preložte do predhriatej rúry a pečte 10-12 minút, kým sa treska poriadne neprepečie a omáčka nezhnustne.


Zeleninový šalát:

  1. V miske zmiešajte miešanú listovú zeleninu, uhorku, červenú papriku a cherry paradajky.
  2. V malej miske zmiešajte olivový olej, balzamikový ocot, soľ a čierne korenie.
  3. Dresing nalejte na šalát a dôkladne premiešajte.

Brokolicový šalát s kuskusom a dresingom

Tento šalát je nesmierne jednoduchý na prípravu a je taký chutný, že ho môžete jesť stále dokola. Kombinácie chutí a rôzne textúry sa skvele dopĺňajú. Hlavnou hviezdou tohto jedla sú biele sladké cibule, ktoré sú menej štipľavé a majú sladkú, jemnú chuť.

Ingrediencie:

1 biela sladká cibuľa,
1 veľká hlávka brokolice,
60 g dresingu ranch,
6 plátkov neúdenej slaniny,
provensálske bylinky
kuskus,
soľ a čierne korenie podľa chuti.

Postup:

  1. Očistite a umyte brokolicu. Rozdeľte ju na menšie ružičky a odstráňte tvrdé časti.
  2. Brokolicu krátko blanšírujte v osolenej vode po dobu 2-3 minút, kým nebude jemne chrumkavá. Potom ju okamžite schlaďte v ľadovej vode, aby si zachovala svoju farbu a chrumkavosť.
  3. Neúdenú slaninu nakrájajte na malé kúsky.
  4. Na stredne vysokej teplote zohrejte panvicu a opekajte kúsky slaniny, kým nebudú chrumkavé. Potom ich vyberte a nechajte odkvapkať na papierových utierkach, aby sa zbavili prebytočného tuku.
  5. Bielu sladkú cibuľu olúpte a nakrájajte na tenké prúžky.
  6. Jemne ju opražte na panvici, aby trochu zmäkla, potom ju odložte bokom.
  7. Kuskus pripravte podľa návodu na obale – zalejte ho horúcou vodou alebo vývarom a nechajte ho odpočinúť, kým nezmäkne.
  8. Vo veľkej mise zmiešajte blanšírovanú brokolicu, pripravenú slaninu, opečenú cibuľu a provensálske bylinky.
  9. Pridajte dresing ranch a dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie rovnomerne spojili.
  10. Nakoniec do šalátu primiešajte pripravený kuskus.
  11. Dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti. Šalát podávajte ihneď, alebo ho odložte do chladničky, aby chvíľu odležal a lepšie sa spojili chute.

Pečené bravčové kotlety s karfiolovým pyré

Tento pokrm ponúka dokonalú kombináciu šťavnatých bravčových kotliet a krémového karfiolového pyré, ktoré je skvelou alternatívou k tradičným zemiakovým prílohám. Bohatá chuť kotliet v kombinácii s jemnosťou karfiolu uspokojí vaše chuťové bunky a dodá telu potrebné živiny. Ide o trošku náročnejší recept, ale nepochybujeme o tom, že ho taktiež hravo zvládnete.

Ingrediencie:

4 bravčové kotlety bez kosti,
1 hlávka karfiolu,
3 lyžice olivového oleja,
4 strúčiky cesnaku,
1 lyžička sušeného rozmarínu,
1/2 lyžičky údenej papriky,
soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti,
250 ml kuracieho vývaru,
100 ml smotany na varenie,
2 lyžice masla,
čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie.

Postup:

Príprava bravčových kotliet:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C.
  2. Bravčové kotlety osoľte a okoreňte z oboch strán. Posypte sušeným rozmarínom a údenou paprikou.
  3. Na veľkej panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja.
  4. Pridajte kotlety a opečte ich z každej strany približne 3-4 minúty, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
  5. Preložte kotlety na plech a vložte do predhriatej rúry. Pečte približne 15-20 minút, kým vnútorná teplota nedosiahne cca 63 °C.

Príprava karfiolového pyré:

  1. Kým sa kotlety pečú, pripravte karfiolové pyré.
  2. Vo veľkom hrnci priveďte vodu do varu. Pridajte karfiolové ružičky a varte, kým nie sú mäkké, približne 10-12 minút.
  3. Sceďte karfiol a vráťte ho späť do hrnca.
  4. Pridajte maslo, smotanu na varenie, soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti.
  5. Použite ponorný mixér a rozmixujte karfiol na hladké pyré.
  6. Na tanier položte bravčové kotlety a vedľa nich naservírujte karfiolové pyré
  7. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte.

Krevetové špízy s cesnakom a bylinkami

Tento recept na krevetové špízy s cesnakom a bylinkami je ideálny na grilovanie počas letných večerov. Ako príloha sa k tomuto jedlu skvele hodí jednoduchý paradajkový šalát.

Ingrediencie:

Krevetové špízy:

500 g kreviet (olúpaných a očistených),
3 strúčiky cesnaku,
2 lyžice olivového oleja,
šťava z 1 limetky,
1 lyžica nasekaného čerstvého tymiánu,
1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate,
soľ a čierne korenie podľa chuti,
drevené špízy.

krevety na grile

Postup:

Krevetové špízy:

  1. V miske zmiešajte krevety, nasekaný cesnak, olivový olej, limetkovú šťavu, tymián, petržlenovú vňať, soľ a čierne korenie. Nechajte marinovať aspoň 30 minút.
  2. Predhrejte gril na stredne vysokú teplotu.
  3. Krevety napichajte na drevené špízy.
  4. Krevety grilujte 2-3 minúty z každej strany, kým nie sú ružové a prepečené.


Paradajkový šalát:

  1. V miske zmiešajte nakrájané paradajky a červenú cibuľu.
  2. V malej miske zmiešajte olivový olej, balzamikový ocot, soľ a čierne korenie.
  3. Dresing nalejte na paradajky a cibuľu, a dôkladne premiešajte.
  4. Pred podávaním ozdobte nasekanou čerstvou bazalkou.

BONUS: Low carb lievance

 

V predošlom článku sme vám priniesli recept na skvelý low carb jahodový cheesecake. A dnes vám taktiež chceme ponúknuť sladkú dobrotu, ktorú si môžete dopriať bez výčitiek svedomia.

Tento recept na low carb lievance je ideálny na raňajky. Sú lahodné, nízkosacharidové a vhodné pre diabetikov, pretože namiesto cukru obsahujú stéviu.

Ingrediencie:

100 g mandľovej múky,
20 g kokosovej múky,
1 lyžička prášku do pečiva,
2 lyžice stévie (alebo iného nízkosacharidového sladidla vhodného pre diabetikov),
1/4 lyžičky soli,
3 veľké vajcia,
120 ml mandľového mlieka
1 lyžička vanilkového extraktu,
2 lyžice rozpusteného masla,
kokosový olej,
čerstvé ovocie na dozdobenie podľa chuti.

lievance

Postup:

  1. V miske zmiešajte mandľovú múku, kokosovú múku, prášok do pečiva, stéviu a soľ.
  2. V druhej miske vyšľahajte vajcia, mandľové mlieko, vanilkový extrakt a rozpustené maslo.
  3. Mokré ingrediencie pridajte do suchých ingrediencií a dobre premiešajte, kým nevznikne hladké cesto.
  4. Na strednej teplote zohrejte na panvici kúsok kokosového oleja. Na panvicu nalejte jednu naberačku cesta a vyformujte lievance.
  5. Lievance pečte 2-3 minúty z každej strany, kým nie sú zlatohnedé.
  6. Podávajte teplé s čerstvým ovocím, šľahačkou bez cukru alebo nízkosacharidovým sirupom.

Varte aj cez leto zdravo a chutne

V našej letnej sérii sme vám predstavili celkovo 12 receptov na nízkosacharidové letné pochúťky. Veríme, že sme vám poskytli dostatok inšpirácie na prípravu chutných a výživných jedál, ktoré vám pomôžu udržať stabilnú hladinu cukru v krvi. Naše recepty sú navrhnuté tak, aby ste si mohli vychutnať letné obdobie bez obáv, čo to urobí s vaším zdravím.

Dúfame, že tieto recepty obohatia váš jedálny lístok a prinesú vám veľa radosti z varenia. Prajeme vám príjemné letné dni plné zdravia, radosti a chutných jedál!

O autorovi
Redakcia DiaClub Dr.Max
Redakcia DiaClub Dr.Max
Čítať viac od autora
O autorovi
Redakcia DiaClub Dr.Max
Redakcia DiaClub Dr.Max
Čítať viac od autora