Nízkosacharidové letné pochúťky: Recepty pre diabetikov (2. časť)
Pokračujeme s ďalšími chutnými low carb receptmi na leto. Objavte nové nápady na zdravé letné pochúťky, ktoré vám pomôžu udržať stabilnú hladinu cukru v krvi.
Obsah článku
V predchádzajúcom článku sme vám predstavili niekoľko osviežujúcich nízkosacharidových receptov, ktoré sú ideálne na letné obdobie. Pokračujeme v tejto sérii a prinášame vám ďalšie chutné a zdravé jedlá nielen pre diabetikov, ktoré sú jednoduché na prípravu a obsahujú množstvo výživných ingrediencií.
Plnené cukety s mletým mäsom
Cukety obsahujú málo sacharidov a v kombinácii s mletým mäsom a bylinkami tvoria chutné a výživné jedlo. Príprava tohto jedla vám navyše nezaberie veľa času, takže ide o ideálny recept na ľahkú letnú večeru.
Ingrediencie:
4 veľké cukety,
500 g mletého hovädzieho alebo morčacieho mäsa,
1 cibuľa,
2 strúčiky cesnaku,
1 červená paprika (nakrájaná na malé kúsky),
400 g paradajkového pretlaku,
1 lyžička talianskeho korenia,
50 g strúhaného syra (napr. mozzarella alebo parmezán),
2 lyžice olivového oleja,
soľ a čierne korenie podľa chuti,
čerstvá bazalka na ozdobu.
Postup:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Cukety umyte a pozdĺžne prekrojte na polovicu. Vydlabte vnútro a vytvorte tak „loďky“. Vydlabanú dužinu nakrájajte na malé kúsky a odložte bokom.
- V panvici na stredne vysokej teplote predhrejte olivový olej.Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte ju, kým nie je priesvitná, asi 3-4 minúty.
- Pridajte nasekaný cesnak a opekajte ďalšiu minútu.
- Postupne pridávajte mleté mäso a smažte, kým nie je hnedé a prepečené. Potom pridajte nakrájanú dužinu z cukety a červenú papriku, a opekajte ďalších 5 minút.
- Pridajte paradajkový pretlak, talianske korenie, soľ a čierne korenie. Dôkladne premiešajte a nechajte variť na slabšom ohni 10-15 minút.
- Cuketové lodičky naplňte mäsovou zmesou a položte ich na plech na pečenie.
- Posypte každú cuketu strúhaným syrom.
- Pečte v predhriatej rúre 20-25 minút, kým nie sú cukety mäkké a syr zlatohnedý.
- Pred podávaním ozdobte čerstvou bazalkou.
Pečená treska s bylinkovou omáčkou a zeleninovým šalátom
Recept na pečené tresky s bylinkovou omáčkou je jednoduchý a výživný. Treska je bohatá na bielkoviny a nemá veľa sacharidov. A ako príloha sa k tomuto jedlu hodí ľahký zeleninový šalát.
Ingrediencie:
Treska:
4 filety z tresky (cca 150 g každý),
2 lyžice olivového oleja,
soľ a čierne korenie podľa chuti,
2 strúčiky cesnaku,
1 lyžica nasekaného čerstvého tymiánu,
1 lyžica nasekaného čerstvého kôpru,
1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate,
250 ml kuracieho vývaru,
100 ml smotany na varenie.
Zeleninový šalát:
2 veľké hrste miešanej listovej zeleniny (napr. šalát, rukola, špenát),
1 uhorka (nakrájaná na plátky),
1 červená paprika (nakrájaná na kúsky),
10 cherry paradajok,
2 lyžice olivového oleja,
1 lyžica balzamikového octu,
soľ a čierne korenie podľa chuti.
Postup:
Treska:
- Rúru predhrejte na 200 °C.
- Filety z tresky osoľte a okoreňte z oboch strán.
- Na stredne vysokej teplote zohrejte olivový olej. Pridajte nasekaný cesnak a smažte 1-2 minúty, kým nezačne voňať.
- Pridajte filety z tresky a opekajte ich 2-3 minúty z každej strany, kým nie sú zlatohnedé.
- Pridajte tymián, kôpor, petržlenovú vňať, kurací vývar a smotanu na varenie. Premiešajte a priveďte do varu.
- Panvicu preložte do predhriatej rúry a pečte 10-12 minút, kým sa treska poriadne neprepečie a omáčka nezhnustne.
Zeleninový šalát:
- V miske zmiešajte miešanú listovú zeleninu, uhorku, červenú papriku a cherry paradajky.
- V malej miske zmiešajte olivový olej, balzamikový ocot, soľ a čierne korenie.
- Dresing nalejte na šalát a dôkladne premiešajte.
Brokolicový šalát s kuskusom a dresingom
Tento šalát je nesmierne jednoduchý na prípravu a je taký chutný, že ho môžete jesť stále dokola. Kombinácie chutí a rôzne textúry sa skvele dopĺňajú. Hlavnou hviezdou tohto jedla sú biele sladké cibule, ktoré sú menej štipľavé a majú sladkú, jemnú chuť.
Ingrediencie:
1 biela sladká cibuľa,
1 veľká hlávka brokolice,
60 g dresingu ranch,
6 plátkov neúdenej slaniny,
provensálske bylinky
kuskus,
soľ a čierne korenie podľa chuti.
Postup:
- Očistite a umyte brokolicu. Rozdeľte ju na menšie ružičky a odstráňte tvrdé časti.
- Brokolicu krátko blanšírujte v osolenej vode po dobu 2-3 minút, kým nebude jemne chrumkavá. Potom ju okamžite schlaďte v ľadovej vode, aby si zachovala svoju farbu a chrumkavosť.
- Neúdenú slaninu nakrájajte na malé kúsky.
- Na stredne vysokej teplote zohrejte panvicu a opekajte kúsky slaniny, kým nebudú chrumkavé. Potom ich vyberte a nechajte odkvapkať na papierových utierkach, aby sa zbavili prebytočného tuku.
- Bielu sladkú cibuľu olúpte a nakrájajte na tenké prúžky.
- Jemne ju opražte na panvici, aby trochu zmäkla, potom ju odložte bokom.
- Kuskus pripravte podľa návodu na obale – zalejte ho horúcou vodou alebo vývarom a nechajte ho odpočinúť, kým nezmäkne.
- Vo veľkej mise zmiešajte blanšírovanú brokolicu, pripravenú slaninu, opečenú cibuľu a provensálske bylinky.
- Pridajte dresing ranch a dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie rovnomerne spojili.
- Nakoniec do šalátu primiešajte pripravený kuskus.
- Dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti. Šalát podávajte ihneď, alebo ho odložte do chladničky, aby chvíľu odležal a lepšie sa spojili chute.
Pečené bravčové kotlety s karfiolovým pyré
Tento pokrm ponúka dokonalú kombináciu šťavnatých bravčových kotliet a krémového karfiolového pyré, ktoré je skvelou alternatívou k tradičným zemiakovým prílohám. Bohatá chuť kotliet v kombinácii s jemnosťou karfiolu uspokojí vaše chuťové bunky a dodá telu potrebné živiny. Ide o trošku náročnejší recept, ale nepochybujeme o tom, že ho taktiež hravo zvládnete.
Ingrediencie:
4 bravčové kotlety bez kosti,
1 hlávka karfiolu,
3 lyžice olivového oleja,
4 strúčiky cesnaku,
1 lyžička sušeného rozmarínu,
1/2 lyžičky údenej papriky,
soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti,
250 ml kuracieho vývaru,
100 ml smotany na varenie,
2 lyžice masla,
čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie.
Postup:
Príprava bravčových kotliet:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Bravčové kotlety osoľte a okoreňte z oboch strán. Posypte sušeným rozmarínom a údenou paprikou.
- Na veľkej panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja.
- Pridajte kotlety a opečte ich z každej strany približne 3-4 minúty, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
- Preložte kotlety na plech a vložte do predhriatej rúry. Pečte približne 15-20 minút, kým vnútorná teplota nedosiahne cca 63 °C.
Príprava karfiolového pyré:
- Kým sa kotlety pečú, pripravte karfiolové pyré.
- Vo veľkom hrnci priveďte vodu do varu. Pridajte karfiolové ružičky a varte, kým nie sú mäkké, približne 10-12 minút.
- Sceďte karfiol a vráťte ho späť do hrnca.
- Pridajte maslo, smotanu na varenie, soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti.
- Použite ponorný mixér a rozmixujte karfiol na hladké pyré.
- Na tanier položte bravčové kotlety a vedľa nich naservírujte karfiolové pyré
- Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte.
Krevetové špízy s cesnakom a bylinkami
Tento recept na krevetové špízy s cesnakom a bylinkami je ideálny na grilovanie počas letných večerov. Ako príloha sa k tomuto jedlu skvele hodí jednoduchý paradajkový šalát.
Ingrediencie:
Krevetové špízy:
500 g kreviet (olúpaných a očistených),
3 strúčiky cesnaku,
2 lyžice olivového oleja,
šťava z 1 limetky,
1 lyžica nasekaného čerstvého tymiánu,
1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate,
soľ a čierne korenie podľa chuti,
drevené špízy.
Postup:
Krevetové špízy:
- V miske zmiešajte krevety, nasekaný cesnak, olivový olej, limetkovú šťavu, tymián, petržlenovú vňať, soľ a čierne korenie. Nechajte marinovať aspoň 30 minút.
- Predhrejte gril na stredne vysokú teplotu.
- Krevety napichajte na drevené špízy.
- Krevety grilujte 2-3 minúty z každej strany, kým nie sú ružové a prepečené.
Paradajkový šalát:
- V miske zmiešajte nakrájané paradajky a červenú cibuľu.
- V malej miske zmiešajte olivový olej, balzamikový ocot, soľ a čierne korenie.
- Dresing nalejte na paradajky a cibuľu, a dôkladne premiešajte.
- Pred podávaním ozdobte nasekanou čerstvou bazalkou.
BONUS: Low carb lievance
V predošlom článku sme vám priniesli recept na skvelý low carb jahodový cheesecake. A dnes vám taktiež chceme ponúknuť sladkú dobrotu, ktorú si môžete dopriať bez výčitiek svedomia.
Tento recept na low carb lievance je ideálny na raňajky. Sú lahodné, nízkosacharidové a vhodné pre diabetikov, pretože namiesto cukru obsahujú stéviu.
Ingrediencie:
100 g mandľovej múky,
20 g kokosovej múky,
1 lyžička prášku do pečiva,
2 lyžice stévie (alebo iného nízkosacharidového sladidla vhodného pre diabetikov),
1/4 lyžičky soli,
3 veľké vajcia,
120 ml mandľového mlieka
1 lyžička vanilkového extraktu,
2 lyžice rozpusteného masla,
kokosový olej,
čerstvé ovocie na dozdobenie podľa chuti.
Postup:
- V miske zmiešajte mandľovú múku, kokosovú múku, prášok do pečiva, stéviu a soľ.
- V druhej miske vyšľahajte vajcia, mandľové mlieko, vanilkový extrakt a rozpustené maslo.
- Mokré ingrediencie pridajte do suchých ingrediencií a dobre premiešajte, kým nevznikne hladké cesto.
- Na strednej teplote zohrejte na panvici kúsok kokosového oleja. Na panvicu nalejte jednu naberačku cesta a vyformujte lievance.
- Lievance pečte 2-3 minúty z každej strany, kým nie sú zlatohnedé.
- Podávajte teplé s čerstvým ovocím, šľahačkou bez cukru alebo nízkosacharidovým sirupom.
Varte aj cez leto zdravo a chutne
V našej letnej sérii sme vám predstavili celkovo 12 receptov na nízkosacharidové letné pochúťky. Veríme, že sme vám poskytli dostatok inšpirácie na prípravu chutných a výživných jedál, ktoré vám pomôžu udržať stabilnú hladinu cukru v krvi. Naše recepty sú navrhnuté tak, aby ste si mohli vychutnať letné obdobie bez obáv, čo to urobí s vaším zdravím.
Dúfame, že tieto recepty obohatia váš jedálny lístok a prinesú vám veľa radosti z varenia. Prajeme vám príjemné letné dni plné zdravia, radosti a chutných jedál!