Chcete byť túto jeseň fit? Jedzte podľa aktuálnych farieb

20. 11. 2019 · 4 minúty na prečítanie

Zmenila sa vaša chuť na ľahké jedlá a šaláty na túžbu po niečom výživnejšom? Ovocia a zeleniny sa vzdávať nemusíte – stačí si vybrať to najlepšie.

Redakcia BeautyClub Dr.Max
Redakcia BeautyClub Dr.Max
Chcete byť túto jeseň fit? Jedzte podľa aktuálnych farieb

Na jeseň, keď sa vonku ochladí, mení sa prirodzene aj skladba vášho jedálnička. Telo si pýta teplo a preto prirodzene preferuje energeticky bohatšie, tučnejšie a sladšie pokrmy. Ak chcete podporiť svoje zdravie pomocou pestrej stravy, mali by ste sa zamerať na lokálne sezónne suroviny a ich vhodnú tepelnú úpravu. 

Ideálne sú husté krémové polievky, ale tiež smoothie so štipkou škorice a zázvoru na zohriatie či šaláty s pečenou zeleninou, kozím syrom a orechmi. Riaďte sa podľa typických jesenných farieb – červená, oranžová, fialová a hnedá v sebe ukrýva množstvo vitamínov i živín, veľmi potrebných práve v tomto období.

ZAČERVENAJTE SA

Mrkva patrí k najkvalitnejším slovenským potravinám. Len málokto má na ňu alergiu, navyše obsahuje množstvo vitamínov, vlákniny a betakaroténu. Jej pravidelná konzumácia uľahčí trávenie, a to najmä v prípade, že ju konzumujete v neupravenej verzii. Poradí si s vysokým cholesterolom i oslabenou imunitou, keďže predstavuje výborný zdroj vitamínu C. Ak chcete z mrkvy vyťažiť maximum, nezabudnite ju jemne pokvapkať olejom alebo iným tukom, aby vaše telo dokázalo spracovať celý jej obsah.

Naše jablká sú dostupné prakticky celoročne a dobre uskladnené vám vydržia až do začiatku novej sezóny. Najideálnejšie na konzumáciu sú v čerstvom stave, no poslúžia aj ako prísada do šalátov, smoothie alebo ako rýchla desiata. Jablká pozitívne pôsobia na celý organizmus, dezinfikujú ústnu dutinu a vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáhajú vášmu telu zbaviť sa toxínov či cholesterolu.

 

MÓDNA TEKVICOVÁ

A to nielen vaše tričko, ale predovšetkým kuchyňa by mala v týchto dňoch žiariť optimistickou oranžovou. Či už si vyberiete maslovú, hokkaido alebo muškátovú tekvicu, zaručene vás zasýti a nabije potrebnou energiou. Stavte na omáčky, polievky, rizotá alebo ju jednoducho nechajte upiecť v rúre do chrumkava a osviežte dipom z kyslej smotany, cesnaku a byliniek.

 

Ďalším významným jesenným hitom je rakytník. Vedeli ste, že iba jedna bobuľka denne pokryje vašu celodennú dávku vitamínu C? Obsahuje ho dokonca dvadsaťpäťkrát viac než pomaranč! Dva mesiace vydrží v chladničke, neskôr si môžete vetvičky rakytníka nechať zamraziť a pridávať ho napríklad do smooothie. Navyše, nájdete v ňom aj mimoriadne dôležitý vitamín K. U niektorých žien s osteoporózou sa zistila nízka hladina práve tohto vitamínu. Pravidelná konzumácia oranžových plodov rakytníka pomáha znižovať straty vápnika močom a dokonca zmierniť aj silnú menštruáciu.

SKÚSTE TO NAFIALOVO

Vedeli ste, že cvikle sa kedysi pripisovali doslova zázračné účinky? Údajne dokázala z tela vyhnať  nielen choroby, ale aj zlých duchov. Červená repa je doslova nabitá množstvom výživných látok a perfektne chutí v šalátoch, polievke, s krúpami alebo len tak, upečená v rúre. Kombinujte ju aj s kozím a ovčím syrom, prípadne s tofu. Nezabudnite ju uvariť pomaly a bez pokrievky – takto upravená vám vydrží v chladničke aj dva dni.

Ak potrebujete pomôcť s trávením, spomeňte si na fialovú kapustu. Táto jesenná zelenina, vypestovaná priamo u nás, má vysokú antioxidačnú hodnotu a obsahuje ešte viac vitamínov, než jej biela verzia. A hoci sa na Slovensku najčastejšie konzumuje ako príloha k lokšiam a kačici, dajte jej šancu aj v podobe hlavného jedla, prípadne hustej polievky.

FARBA ZEME VÁM PRISTANE

Možno sa to nezdá, ale tie nenápadné, čudne  vyzerajúce „korienky“ v sebe skrývajú mnoho tajomstiev. Napríklad chren sa pýši rovnakým obsahom vitamínu C, ako majú citrusy, no viete ho získať v lokálnych podmienkach a v takej kvalite, ktorá prekoná akékoľvek exotické ovocie. Majte však na pamäti, že tepelnou úpravou sa jeho účinky rýchlo ničia. Skúste ho teda do jedla pridávať až tesne pred dovarením alebo po vybratí pokrmu z rúry.

 

Zázvor patrí do povinnej kuchynskej výbavy, a to nielen na jeseň. Má vynikajúce antiseptické a dezinfekčné účinky a je nezastupiteľným pomocníkom v liečbe žalúdočných problémov. Dajte si pozor na vlhký a zvráskavený koreň – čerstvý by mal byť krehký a hladký. Pokojne ho nastrúhajte do čaju alebo pridajte do varenia, vynikajúca je aj zázvorovo-medová zálievka.

Ďalšie články k téme Chcete byť túto jeseň fit? Jedzte podľa aktuálnych farieb

O autorovi
Redakcia BeautyClub Dr.Max
Redakcia BeautyClub Dr.Max
Čítať viac od autora
O autorovi
Redakcia BeautyClub Dr.Max
Redakcia BeautyClub Dr.Max
Čítať viac od autora

Upozornenie