SKÚSTE TO NAFIALOVO
Vedeli ste, že cvikle sa kedysi pripisovali doslova zázračné účinky? Údajne dokázala z tela vyhnať nielen choroby, ale aj zlých duchov. Červená repa je doslova nabitá množstvom výživných látok a perfektne chutí v šalátoch, polievke, s krúpami alebo len tak, upečená v rúre. Kombinujte ju aj s kozím a ovčím syrom, prípadne s tofu. Nezabudnite ju uvariť pomaly a bez pokrievky – takto upravená vám vydrží v chladničke aj dva dni.
Ak potrebujete pomôcť s trávením, spomeňte si na fialovú kapustu. Táto jesenná zelenina, vypestovaná priamo u nás, má vysokú antioxidačnú hodnotu a obsahuje ešte viac vitamínov, než jej biela verzia. A hoci sa na Slovensku najčastejšie konzumuje ako príloha k lokšiam a kačici, dajte jej šancu aj v podobe hlavného jedla, prípadne hustej polievky.
Zázvor patrí do povinnej kuchynskej výbavy, a to nielen na jeseň. Má vynikajúce antiseptické a dezinfekčné účinky a je nezastupiteľným pomocníkom v liečbe žalúdočných problémov. Dajte si pozor na vlhký a zvráskavený koreň – čerstvý by mal byť krehký a hladký. Pokojne ho nastrúhajte do čaju alebo pridajte do varenia, vynikajúca je aj zázvorovo-medová zálievka.