NIE JE TO LEN O SLADKOSTIACH
Cieľom tohto špeciálneho dňa je rozšírenie povedomia o problematike cukrovky a podpora pacientov s touto diagnózou, ako aj ich rodín a blízkeho okolia. Každoročným iniciátorom Svetového dňa diabetu je Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), usilujúca sa v prvom rade znížiť počet nových prípadov cukrovky, ktorá na svete aktuálne trápi až 400 miliónov ľudí. Každých desať sekúnd si túto diagnózu vypočujú traja noví pacienti. Len na Slovensku ročne pribudne vyše 20-tisíc diabetikov - a to sa týka čoraz mladších ročníkov.
MÔŽE ZA TO INZULÍN
Vaše telo buď prestane vyrábať dostatok inzulínu, ktorý sa tvorí v pankrease alebo ho z rôznych príčin nedokáže využívať správne. V oboch prípadoch následne dochádza k nebezpečnému zvýšeniu koncentrácie krvného cukru, známeho ako hyperglykémia. Je teda jasné, že cukrovka rozhodne nie je iba dedičnou záležitosťou - preto by sa mali mať na pozore aj tí, u ktorých sa ochorenie v rodine nevyskytlo, no vďaka nezdravému životnému štýlu riskujú svoje zdravie. Podľa posledných údajov za vznikom diabetu oveľa častejšie stoja problémy spôsobené nadváhou, obezitou či nízkou fyzickou aktivitou. V súčasnosti práve druhým, získaným typom diabetu, trpí až 90 % slovenských pacientov. Ďalšími príčinami vzniku cukrovky sú genetické faktory, niektoré typy liekov (kortikoidy), chronický zápal podžalúdkovej žľazy či zvýšená produkcia hormónov, zvyšujúcich hladinu glukózy v krvi.
TOTO SÚ RIZIKOVÉ SKUPINY
Cukrovka ohrozuje všetkých, bez rozdielu veku či pohlavia. Rozlišujeme však niekoľko vysoko rizikových skupín, do ktorých patria predovšetkým:
- Osoby s vysokou nadváhou až obezitou
- Ľudia s výskytom cukrovky v rodine
- Ženy s tehotenskou cukrovkou, prípadne ženy, ktoré porodili dieťa vážiace viac ako 4kg
- Ľudia nad 45 rokov
- Pacienti s vysokým krvným tlakom alebo zvýšenou koncentráciou tuku v krvi
- Ľudia liečení kortikoidmi
Naopak, pri cukrovke druhého typu – teda pri forme, ktorú si človek buduje postupne svojou životosprávou, sa zhoršenie zdravotného stavu často prehliada, pretože organizmus si symptómy dokáže postupne privyknúť. Zvýšte pozornosť, ak sa u vás objavuje:
- Únavový syndróm
- Neutíšiteľný smäd a s ním spojený nadmerný príjem tekutín
- Zvýšené množstvo moču a časté nočné močenie
- Chudnutie
- Nadmerný príjem potravy
- Zvýšená náchylnosť na infekcie
- Svrbenie, tras rúk
- Poruchy videnia
- Bolesti hlavy a brucha
CUKOR VÁS ODHALÍ
Ak máte podozrenie na zhoršenie vášho zdravotného stavu, prípadne sa u vás opakovane objavujú spomínané problémy a v rodine už nejakého cukrovkára máta, neváhajte vyhľadať odbornú pomoc. Normálna hladina cukru v krvi nalačno by po 8 hodinovom hladovaní mala byť 5,6 mmol/l. Za „cukrovkárske“ sa považujú hodnoty nad 7 mmol/l. Hladinu cukru v krvi je možné v prípadne potreby odmerať aj kedykoľvek počas dňa, vtedy nesmie byť vyššia ako 11,1 mmol/l. Okrem krvných testov sa nadbytočný cukor objavuje aj v moči, kde by normálne prítomný nemal byť. Cukor v moči viaže vodu, preto postihnutý viac močí a tým u neho stúpa riziko dehydratácie organizmu. Telo sa bráni spomínaným neutíšiteľným pocitom smädu a nadmerným príjmom tekutín, čo však jeho problém nezlepší, priam naopak.
Zvýšená hladina cukru v krvi spôsobuje častejší výskyt infekcií močovo pohlavnej sústavy. Ďalším neklamným znakom cukrovky býva zlé až takmer nulové hojenie rán. Keď hladina cukru v krvi dosiahne veľmi vysoké hodnoty, treba počítať s častými poruchami vedomia. Pacient, trpiaci silnými príznakmi diabetu, býva silne dehydratovaný, má znížený krvný tlak, trpí nevoľnosťou, môže vracať, byť unavený, slabý až sa začnú objavovať kŕče, celková zmätenosť a v poslednej fáze až kóma.
MYSLITE NA PREVENCIU
Kým cukrovka 1. typu je autoimunitným ochorením a vyhnúť sa mu prakticky nedá, cukrovke 2. typu viete predísť vo väčšine jej prípadov. Ako? Nevyhnutná je kontrola hmotnosti a jej udržiavanie v primeraných hodnotách, čo súvisí aj s potrebou zvýšiť fyzickú aktivitu. Už 30 minút pohybu (rýchla chôdza, plávanie, bicyklovanie či tancovanie) dokáže znížiť riziko diabetu o 35 až 40 percent. Nefajčite e a vyhýbajte sa alkoholu i niektorých liekom – samozrejme podľa vášho zdravotného stavu a posúdenia odborným lekárom. Zvýšte príjem ovocia a zeleniny a naopak redukujte jedlá a nápoje s pridaním obsahom cukrov, stužených tukov alebo s vysokým obsahom soli. Aj nepatrné zmeny, krok po kroku dokážu znížiť riziko cukrovky na minimum. Platí, že aj napriek silnej dedičnej predispozícii sa u vás cukrovka nikdy nemusí nevyvinúť, ak zostanete štíhli a fit.