Vplyv mikrobiómu čriev na rozvoj cukrovky

12. 1. 2022 · 5 minút na prečítanie

Do rozvoja cukrovky 1. aj 2. typu je zapojený aj črevný mikrobióm. Vznik a priebeh cukrovky vieme prostredníctvom cielenej úpravy mikrobiómu ovplyvniť.

MVDr. Alojz Bomba, DrSc.
MVDr. Alojz Bomba, DrSc.
Vplyv mikrobiómu čriev na rozvoj cukrovky

Pri obidvoch typoch cukrovky, 1. aj 2. typu, je do vzniku choroby zapojený aj črevný mikrobióm. Dobrou správou je, že vznik a priebeh cukrovky vieme ovplyvniť prostredníctvom cielene vytvorených probiotík pre diabetikov. 

Cukrovka alebo diabetes mellitus 1. typu je autoimunitné ochorenie. Príčinou je absolútny nedostatok inzulínu spôsobený zápalom, ktorý postihuje bunky pankresu, konkrétne β‑bunky Langerhansových ostrovčekov. Pri diabete 2. typu zasa inzulín, napriek jeho dostatočnej alebo dokonca zvýšenej tvorbe, nedokáže správne použiť glukózu v tele a tá sa začne hromadiť v krvi.

Čo vieme o vzniku cukrovky?

V súčasnosti tieto ochorenia patria celosvetovo k 10 najčastejším príčinám úmrtí u ľudí v rozvinutých krajinách, akou je aj Slovensko. Výskyt cukrovky každoročne stúpa a predpokladá sa, že za tento trend sú zodpovedné faktory prostredia, ktoré ovplyvňujú stav nášho imunitného systému. Doterajšie dôkazy však stále nestačia na uspokojivé vysvetlenie vzniku týchto chorôb.

Zaujímavosťou je, že väčšina ľudí s genetickou predispozíciou nakoniec nikdy na cukrovku neochorie. Najnovšie štúdie naznačujú, že pri rozvoji cukrovky hrá dôležitú úlohu aj črevný mikrobióm človeka. Bolo preukázané, že u detí s prediabetickým syndrómom dochádza k zníženiu rozmanitosti črevného mikrobiómu. Zároveň sa predpokladá, že včasná cielená modulácia črevného mikrobiómu už v detstve môže mať preventívny vplyv na neskorší rozvoj tohto ochorenia.

Čo vplýva na vznik cukrovky

Cukrovka sa rozvíja pomaly a zo začiatku je často bez klinických príznakov. V čase diagnostikovania býva preto poškodenie natoľko vážne, že nie je možné zastaviť rozvoj ochorenia. Prevencia, včasná diagnostika a účinná liečba sú v centre pozornosti výskumu.

 

Aj keď Fínsko je krajinou s dobrou povesťou vysokej úrovne zdravotného životného štýlu, za posledných 50 rokov stúpol výskyt cukrovky u detí do 15 rokov viac ako 5 násobne. Toto nemôžeme prisúdiť len genetickej predispozícii. Údaje naznačujú, že nárast je výsledkom kombinácie moderného západného spôsobu života a predispozičných génov.

 

Na vznik cukrovky vplýva aj náš životný štýl aj cez zloženie mikrobiómu čriev

Svoju rolu zohráva:

  • výživa,
  • konzumácia priemyselne spracovaných potravín,
  • nedostatok pohybu
  • nízke hladiny vitamínu D.
  • včasné prekonanie viróz spojených so zápalom pankreatických ostrovčekov,
  • znížená rozmanitosť črevného mikrobiómu - dysbióza. [1]

Vplyv dysbiózy črevného mikrobiómu na vznik cukrovky

Prvým faktorom je genetická predispozícia, tá však sama o sebe ochorenie nespôsobí. Zvýšte však pozornosť ak máte aj druhý faktor – dysbiózu črevného mikrobiómu. Tá sa dá diagnostikovať z analýzy vzorky stolice. Zo skúseností odborného laboratória PerBiotiX ju má viac ako 90% analyzovaných vzoriek.

Tretím a posledným faktorom je “spúšťač“, ktorým môže byť infekcia, traumatický zážitok, pôrod, dlhodobý stres, chemikálie zo zlého životného prostredia alebo strava zložená prevažne z priemyselne spracovaných potravín.

Po spojení týchto troch faktorov dochádza k vzniku autoimunitných ochorení, akým je aj cukrovka.

Genetiku priamo ovplyvniť nedokážeme, ťažko sa vyhneme aj niektorému z množstva spúšťačov, ktoré bežný život prináša. Jediné, čo dokážeme ovplyvniť, je dysbióza nášho črevného mikrobiómu. To znamená aktívne zmeniť nízku rozmanitosť, nesprávne zloženie a funkčnosť črevného mikrobiómu.

Ak nám v zložení a funkčnosti mikrobiómu chýbajú konkrétne bakteriálne druhy, stravou a pohybom ich tam neobnovíme. Na to sú ideálnym prostriedkom cielené a personalizované probiotiká. Aby však bola táto oprava mikrobiómu trvalo udržateľná treba zapojiť aj ostatné faktory, ktoré zloženie a funkčnosť mikrobiómu ovplyvňujú:

  • správny pohyb;
  • optimálna strava - pestrá stredomorská strava bohatá na vlákninu a fermentované potraviny;
  • kvalitný spánok;
  • zníženie životného stresu.

V prípade už rozvinutej choroby sa určite obráťte na kvalitného výživového terapeuta, ktorý dokáže zohľadniť vaše diagnózy a bude s vami spolupracovať, kým nedosiahnete správne vyváženú a bohatú stravu na podporu vášho obnoveného mikrobiómu.

Vedcom sa podarilo definovať kmene vplývajúce na metabolizmus cukrov a tukov

Ako funguje mikrobióm pri cukrovke 2. typu a obezite

Vedci prednedávnom objavili štyri bakteriálne druhy, ktoré najvýraznejšie ovplyvňujú metabolizmus glukózy. Ide o kmene:

  • Lactobacillus johnsonii,
  • Lactobacillus gasseri,
  • Romboutsia ilealis,
  • Ruminococcus gnavus.

Prvé dva kmene výrazne napomáhajú správnej premene glukózy, tie druhé dva trávenie cukrov a tukov na druhej strane zhoršujú.

Analýzy tak poukázali na konkrétne baktérie, ktoré by potenciálne mohli ovplyvniť spôsob, akým človek trávi cukry a tuky. Štúdie navyše umožnili vyvodiť závery o tom, či sú tieto účinky pre nás škodlivé alebo prospešné. Dokonca našli spojenie medzi týmito baktériami a obezitou.

Výskum [2] priniesol svetlo do spôsobu, akým baktérie črevného mikrobiómu zasahujú do priebehu cukrovky 2. typu. Ako dôležitým prvkom sa ukazuje náprava dysbiózy špecifickými probiotikami pre diabetikov, ktorou dosiahneme správne fungovanie črevného mikrobiómu, upravíme priespustnosť črevnej steny, produkciu črevných hormónov a následne inzulínu. 

Prečo siahnuť po personalizovaných probiotikách?

Upraviť mikrobióm čriev môžete rýchlejšie a efektívnejšie pomocou personalizovaných probiotík. Na základe analýzy vášho mikrobiómu vám špeciálne laboratóriá navrhnú špecifické zloženie probiotického produktu presne podľa vašich potrieb. Zloženie sa pri individuálnej príprave zvolí cielene aj podľa vašej zdravotnej anamnézy a zdravotných ťažkostí, ktoré vás trápia. Výhodou je aj doručenie špeciálneho produktu spolu s prebiotickou vlákninou, ktorá podporuje životaschopnosť vašich nových probiotických kmeňov. Ak hľadáte probiotiká pre diabetikov alebo chcete staviť na prevenciu, viac informácií nájdete na www.perbiotix.sk.a

Či už ide o podozrenie na diabetes alebo je už ochorenie rozvinuté, analýza mikrobiómu a zdravotnej dokumentácie ukáže špecifické zmeny v zložení mikrobiómu konkrétneho človeka, ktoré je potom možné cielene upraviť. 

 

Odkazy na citované zdroje:

1.       Luboš Ambro1;  Anna Kamlárová1;  René Link1;  Ivana Lukáčová1;  Alojz Bomba1;  Oliver Rácz2  Ústav experimentálnej medicíny LF UPJŠ v Košiciach 1;  Ústav patologickej fyziológie LF UPJŠ v Košiciach 2 ,Vyšlo v časopise: Diab Obez 2019; 19(38): 75-83 
2.       Rodrigues, R.R., Gurung, M., Li, Z. et al. Transkingdom interactions between Lactobacilli and hepatic mitochondria attenuate western diet-induced diabetes. Nat Commun 12, 101 (2021). https://doi.org/10.1038/s41467-020-20313-x

 

Ďalšie články k téme Vplyv mikrobiómu čriev na rozvoj cukrovky

O autorovi
MVDr. Alojz Bomba, DrSc.
MVDr. Alojz Bomba, DrSc.
Čítať viac od autora
O autorovi
MVDr. Alojz Bomba, DrSc.
MVDr. Alojz Bomba, DrSc.
Čítať viac od autora

Upozornenie