Byliny a rastliny ako trend pri liečbe cukrovky

29. 6. 2021 · 5 minút na prečítanie

Fytofarmaká a bylinné zmesi nachádzajú svoje opodstatnené použitie najmä v doplnkovej liečbe pacienta a napomáhajú mu v lepšej kontrole glykémie.

PharmDr. Lenka Čorbová
PharmDr. Lenka Čorbová
Byliny a rastliny ako trend pri liečbe cukrovky

Farmaceutický trh poskytuje diabetológom k liečbe cukrovky množstvo liekov, vďaka ktorým dokážu diabetika dostatočne stabilizovať a jeho život nie len skvalitniť, ale aj predĺžiť. Fytofarmaká, bylinné zmesi a výživové doplnky nachádzajú svoje opodstatnené použitie najmä v doplnkovej liečbe pacienta a napomáhajú mu v lepšej kontrole glykémie.

V minulosti boli fytofarmaká jedinou dostupnou terapiou cukrovky. Fytoterapia je liečba s použitím rastlín, resp. pomocou prípravkov obsahujúcich aktívne zložky izolované z rastlinných zdrojov. Bylinky majú však svoje opodstatnené použitie aj dnes, dokonca možno povedať, že v súčasnosti je liečba prírodnými látkami jedným z vyhľadávaných trendov v liečbe diabetu. Téme sa venuje a radí farmaceutka z lekárne Dr. Max PharmDr. Lenka Čorbová.

Záujem o liečivé rastliny, ktoré nám ponúka príroda stále rastie a tvorí dôležitú súčasť medikamentóznej liečby pacienta, preto je dôležité prispievať k šíreniu povedomia a pozitívnych účinkov fytofarmák vo vzťahu k diabetu.

„Prírodné liečivá, ktoré napomáhajú udržaniu glykemického indexu môžeme rozdeliť na tie, ktoré nahrádzajú cukor, znižujú glykémiu, na tzv. dietetiká a iné. Pre správne využitie cukru je dôležitý aj dostatočný príjem esenciálnych chemických prvkov akým je chróm či zinok,“  otvára tému odborníčka z lekárne Dr. Max Lenka Čorbová.

Známe a hojne využívané prírodné sladidlá

Medzi rastliny nahrádzajúce cukor zaraďujeme listy stévie cukrovej a koreň sladkého drievka.

Stévia je nekalorické sladidlo, ktoré v organizme nezvyšuje glykémiu. Navyše sa zistilo, že znižuje túžbu po alkohole a tabaku, čo prináša terapeutickú výhodu pre pacientov liečených zo závislosti. Štúdie preukázali, že účinné zložky stévie pôsobia proti baktériám, plesniam a hubovým infekciám, ktoré cukrovkárov veľmi často postihujú. Bol dokázaný aj jej priaznivý účinok na vysoký krvný tlak a našla aj svoje uplatnenie pri zástave hnačky. Pôsobí dezinfekčne v ústnej dutine a zabraňuje tvorbe zubného kazu, preto ju často nachádzame ako prísadu v zubných pastách,“vyratúva pozitíva farmaceutka.

 Ďalšou sladko chutnou bylinkou je koreň sladkého drievka obsahujúci množstvo účinných zložiek. „Z diabetologického hľadiska je pre nás zaujímavý najmä obsah sladko chutiaceho glycirhizínu. Samotná rastlina pre bohatý obsah účinných zložiek však nie je vhodná pre každého pacienta. Zložky obsiahnuté v rastline dokážu v organizme zadržiavať sodík, čoho následkom môže byť zvýšenie krvného tlaku,“  popisuje PharmDr. Lenka Čorbová z lekárne Dr. Max.

 

Bylinky znižujúce hladinu cukru v organizme

„Hladinu glukózy v organizme znižujú tzv. „fytoinzulíny“ odborne nazývané glukokiníny, ktoré na rozdiel od klasického inzulínu je možné podávať perorálne, avšak ich účinok je mnohonásobne nižší,“  hovorí farmaceutka. Medzi fytofarmaká s obsahom „fytoinzulínov“ zaraďujeme púpavu lekársku,čučoriedku, fazuľu, vavrín ušľachtilý,puškvorec, imelo biele, pŕhľavu dvojdomú, šalviu lekársku, jastrabinu lekársku a stavikrv vtáčí. Väčšina týchto bylín tvorí súčasť diabetických čajov, nájsť ich môžeme aj v rôznych iných výživových doplnkoch. „Zaujímavá je napríklad čučoriedka, pričom pre farmaceutické účely sa  využíva list, z ktorého sa pripravuje odvar. Ten okrem korekcie hladiny cukru v organizme sa pre svoje prirodzene sťahujúce účinky využíva pri ťažkostiach s hemoroidmi, vyrážkami, ekzémami, pri žalúdočnými a črevných zápaloch. Farbivá obsiahnuté v plode čučoriedky našli svoje uplatnenie pri terapii očných ochorení,“  popisuje PharmDr. Lenka Čorbová.

 

Šalvia lekárska je veľmi často využívanou bylinkou, pričom najčastejšie ju nachádzame najmä v prípravkoch určených k liečbe bolesti hrdla. Šalvia zmierňuje potenie, pôsobí proti hnačke, uvoľňuje kŕče. Využíva sa na zmiernenie poškodenia periférnej nervovej sústavy, pri tzv. neuropatii, čo je jedna z najobávanejších komplikácii cukrovky. „Šalviu nesmú užívať pacienti s epilepsiou, tehotné a dojčiace ženy, a ani detí do dvoch rokov. Pri prekročení doporučenej dennej dávky šalvie, môže pacient pociťovať búšenie srdca, kŕče a závraty,“  upozorňuje odborníčka z lekárne Dr. Max.

 

„Hladinu glukózy v organizme znižujú tzv. „fytoinzulíny“ odborne nazývané glukokiníny, ktoré na rozdiel od klasického inzulínu je možné podávať perorálne, avšak ich účinok je mnohonásobne nižší,“ hovorí farmaceutka.

Ďalšou bylinou, ktorú popisuje farmaceutka je plod jastrabiny lekárskej. Ten obsahuje galegín, ktorý zvyšuje účinok inzulínu v organizme, a preto nachádza svoje uplatnenie u cukrovkárov druhého typu. Popísaný účinok galegínu vedcom napomohol v objave metformínu, ktorý je v súčasnosti jedným z najpoužívanejších perorálnych antidiabetík.

 

Rastliny s obsahom inulínu

K zvládnutiu vysokej hladiny cukru v organizme má nezastupiteľnú úlohu rastlinný polysacharid inulín. „Inulín je ľudským organizmom nestráviteľný. Dokážu ho natráviť až baktérie r. Bacillus prítomné v hrubom čreve. Hrá veľmi dôležitú úlohu v diéte diabetického pacienta, nakoľko v organizme nezvyšuje glykémiu. V medicíne nachádza uplatnenie aj ako diagnostická látka pri zisťovaní funkčnosti obličiek,“  tvrdí PharmDr. Lenka Čorbová. Inulín môžu pacienti nájsť najmä v rastlinách ako je čakanka obyčajná, hľuza slnečnice hľuznatej, koreň púpavy lekárskej a koreň lopúchu väčšieho.

Ďalšie rastliny

K rastlinám vhodným do terapie cukrovky nepochybne patrí aj zelený čaj, olivovník, oregano, granátové jablko, rozmarín, senovka grécka, zázvor, škorica a ľan siaty, u ktorého sa potvrdila účinnosť pri oboch typoch cukrovky, nakoľko znižuje výskyt diabetu prvého typu a odďaľuje nástup cukrovky druhého typu.

Užívanie bylín a fytofarmák v samoliečení bez poznania možných vedľajších účinkov a interakcií môže viesť k neúčinnosti liečby indikovanej lekárom, až dokonca k zhoršeniu zdravotného stavu pacienta. Diabetici by mali myslieť na možnú hypoglykémiu, ktorej sú vystavený najmä pri užívaní rastlín s obsahom glukokinínov. Aj borievka, arašidy, grapefruit či kakao môžu pre svoj obsah resveratrolu znížiť účinok podaného lieku s účinnou látkou  glibenklamid. „Tak ako lieky, tak aj rastliny by mali byť pacientovi nasadené priamo na mieru a jeho použitie by malo byť dôsledne prekonzultované s odborníkom. Je veľmi dôležité dbať na bezpečnosť užívania aj tak zdanlivo neškodných rastlín a dôkladne sa informovať o možnej dobe užívania,“  upozorňuje farmaceutka z lekárne Dr. Max PharmDr. Lenka Čorbová.

Ďalšie články k téme Byliny a rastliny ako trend pri liečbe cukrovky

O autorovi
PharmDr. Lenka Čorbová
PharmDr. Lenka Čorbová
Čítať viac od autora
O autorovi
PharmDr. Lenka Čorbová
PharmDr. Lenka Čorbová
Čítať viac od autora