Objavte chia semienka: Ako ich jesť a pripraviť

3. 4. 2024 · 3 minúty na prečítanie

Chia semienka sú síce drobné, ale majú veľkú výživovú hodnotu, vďaka ktorej ich mnohí odborníci radia medzi superpotraviny. Ako ich jesť a pripraviť?

Redakcia BeautyClub Dr.Max
Redakcia BeautyClub Dr.Max
Objavte chia semienka: Ako ich jesť a pripraviť

Chia semienka sú síce drobné, ale majú veľkú výživovú hodnotu, vďaka ktorej ich mnohí odborníci radia medzi superpotraviny. Sú cenovo dostupné, pri správnom skladovaní dlho vydržia a môžete ich konzumovať na veľké množstvo spôsobov.

Čo sú to chia semienka?

Chia semienka sú plodom šalvie hispánskej. Rastie v Mexiku, vďaka čomu sa k chia semienkom dostali už Aztékovia, ktorí tieto malé bobuľky kládli na oltár svojim bohom. Ak ste túto božskú plodinu ešte neochutnali, je hneď niekoľko dôvodov zmeniť to.

Prečo sú dobré chia semienka?

  • Obsahujú omega-3 mastné kyseliny dôležité pre zdravie srdca a mozgu.
  • Pomáhajú zlepšovať trávenie a udržiavať pocit sýtorsti vďaka vláknine. Obsahujú približne 35g vlákniny na 100g, pričom odporúčaná denná dávka vlákniny je 25-35g. 
  • Obsahujú antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom a pomáhajú znižovať riziko chronických ochorení.
  • Sú bohaté na minerály ako vápnik, horčík a železo, ktoré sú dôležité pre kostnú hustotu, správnu funkciu svalov a prenos kyslíka.
  • Prispievajú k nižšiemu krvnému tlaku a zlepšeniu celkového profilu cholesterolu.
  • Vďaka pomalému uvoľňovaniu energie, čo je ideálne pre vytrvalostné športy a zlepšenie výkonu.
  • Sú rastlinným zdrojom bielkovín s 18,9% bielkovinovým zložením. Obsahujú všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré telo potrebuje. Bielkoviny pomáhajú budovať a obnovovať svaly.

Ako jesť chia semienka a vychutnať si ich čo najviac?

Chia semienka majú jemnú orechovú chuť a sú chrumkavé, takže sa dobre hodia do sladkých aj slaných receptov.  Odporúčaná denná dávka je 15 g, takže ich ľahko zapracujete do raňajok, obeda i večere.

Pred konzumáciou ich nezabudnite namočiť

Chia semienka obsahujú kyselinu fytovú, ktorá môže brániť vstrebávaniu niektorých živín. Namáčanie semienok pomáha túto vonkajšiu vrstvu zmäkčiť a zlepšuje ich stráviteľnosť. Aj keď sa výživoví špecialisti rozchádzajú v názoroch, koľko kyseliny fytovej namáčanie odstráni, určite zvyšuje úžitok chia semienok pre náš organizmus.

na obrázku sú namočené chia semiačka

Ako chia namáčať? Do uzatvárateľnej sklenenej nádoby dajte na 1 pohár destilovanej vody 1/4 pohára chia semienok. Nádobu uzavrite, obsah premiešajte a vložte do chladničky na 8 – 12 hodín. Takto vám vydržia aj týždeň.

Pridajte chia do jogurtu alebo ovsenej kaše
Pripravte si na raňajky jogurt, ovsenú kašu alebo raňajkovú misku ozvláštnenú o chia semienka. Stačí prisypať 1 – 2 polievkové lyžice a zamiešať.

Pripravte si chia puding
Puding z chia semienok je lahodná krémová pochúťka s vysokým obsahom bielkovín a zdravých tukov. 

 

TIP
Rozmiešajte 1/4 šálky chia semienok v 2 šálkach mlieka. Nechajte odstáť aspoň 2 hodiny alebo cez noc, aby chia semienka mohli napuča a premiešajte. Puding doplňte čerstvým ovocím, orechmi, kokosom alebo škoricou.

Pridajte chia semienka do smoothies

Chia semienka sa hodia do ovocných aj zelených smoothies, obľúbené ovocie rozmixujte a do konečnej zmesi pridajte chia semienka. 

Pečenie s múkou z chia semienok

Ako na múku z chia semienok? Semienka rozomeľte pomocou mixéra, kuchynského robota alebo mlynčeka na kávu a používajte ako bežnú múku na pečenie chleba, koláče či muffiny. Chia múku môžete použiť aj na obaľovanie mäsa alebo na zahustenie omáčok a dusených pokrmov. Mleté chia semienka skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke až 6 mesiacov.

Chia semienka môžete pridať aj do praženice, šalátových dresingov či palaciniek. Fantázii sa medze nekladú.

Ako skladovať chia semienka?

Celé a mleté semená chia je najlepšie skladovať vo vzduchotesných nádobách mimo dosahu tepla a svetla, ideálne v špajzi. Pri správnom skladovaní môžu celé chia semienka vydržať až 5 rokov.

O autorovi
Redakcia BeautyClub Dr.Max
Redakcia BeautyClub Dr.Max
Čítať viac od autora
O autorovi
Redakcia BeautyClub Dr.Max
Redakcia BeautyClub Dr.Max
Čítať viac od autora