Rastlinné zdroje nehémového železa
- Listová zelenina – špenát, kapusta, mangold, kel.
- Strukoviny – fazuľa, šošovica, hrach a cícer kombinované s potravinami bohatými na vitamín C, ako je paprika, paradajky alebo citrusy, zvyšujú vstrebávanie železa.
- Celozrnné produkty – obilniny, ako je quinoa, hnedá ryža a ovsené vločky.
- Orechy a semená – tekvicové semienka, sezam, mandle, lieskové oriešky.
- Sušené ovocie – sušené marhule, slivky a hrozienka.
Výživové doplnky
Riešením sú aj výživové doplnky, ktoré by však nemali byť náhradou stravy, ale ako názov hovorí, iba jej doplnením a zabezpečením si dostatočnej dennej dávky železa. Tá sa líši podľa pohlavia a veku.
Pre mužov je to približne 8 mg denne, zatiaľ čo pre ženy v reprodukčnom veku je to 18 mg denne. Po menopauze sa potreba železa u žien znižuje na 8 mg denne. Tieto hodnoty sa môžu líšiť v prípade tehotenstva alebo laktácie.
Pri výbere výživových doplnkov s obsahom železa odporúčame siahnuť po organických formách. Na rozdiel od anorganických sa lepšie vstrebávajú a sú organizmom lepšie tolerované.
Ak príznaky nedostatku železa pretrvávajú aj po úpravách stravy a zaradení výživových doplnkov, odporúča sa navštíviť lekára, ktorý môže odporučiť krvné testy na stanovenie hladiny železa v krvi.