Viete, čo patrí na detský tanier a čomu sa treba vyhýbať?

29. 4. 2020 · 4 minúty na prečítanie

Pre naše deti sa snažíme zabezpečiť najlepšie možné podmienky. Dedo má predstavenie, že to znamená čokoládka, zatiaľ čo mama zaujíma veľké množstvo čerstvej zeleniny. O správnej skladbe jedálnička pre deti nám poskytuje podrobné informácie MUDr. Alžbeta Béderová.

Redakcia BabyClub Dr.Max
Redakcia BabyClub Dr.Max
Viete, čo patrí na detský tanier a čomu sa treba vyhýbať?
Viete, čo patrí na detský tanier a čomu sa treba vyhýbať?

 

 

Pre naše deti chceme len to najlepšie. Podľa dedka to je čokoládka, podľa mamy zase veľa čerstvej zeleniny... O správnej skladbe detského jedálnička hovorí MUDr. Alžbeta Béderová.

 

 

Pri deťoch (ale i dospelých) často platí, že to zdravé im aj o čosi menej chutí. Pred postrúhaným jabĺčkom s mrkvou oveľa radšej siahnu po keksíku. Ak ich však budete od malička privykať na zdravé a kvalitné potraviny, môžete zásadne ovplyvniť kvalitu ich života v puberte či dospelosti.

„Výživa dieťaťa nie je len o menšej porcii dospelého človeka. Vyplýva to z faktu, že detský organizmus sa vyvíja fyzicky aj psychicky. Na tento búrlivý proces potrebuje kvalitné stavebné látky a primeranú energiu,“ vysvetľuje MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. z Poradne zdravia. V spolupráci s poprednou odborníčkou na výživu vám v nasledujúcom článku poradíme, ktoré potraviny sú v detskej strave dôležité a ktoré tam naopak vôbec nepatria.

Dôležitý je základ

Základnou stavebnou látkou sú bielkoviny, ktorých kvalitu určuje obsah jednotlivých aminokyselín. V strave detí preto rozhodne nesmie chýbať mlieko a mliečne výrobky. Dieťa z mlieka čerpá až 55 % potreby vápnika, nevyhnutného pre rast a kvalitu kostry a zubov, preto by denne malo vypiť aspoň 0,5l mlieka, doplneného syrmi a kyslomliečnymi výrobkami. Zdrojom kvalitných bielkovín sú tiež vajcia, strukoviny a samozrejme mäso - u detí uprednostňujte hydinu, morku a striedajte s chudým hovädzím. 

 

Vitamíny B, vrátane B12 a minerálne látky železo, zinok, horčík, fosfor, vápnik, či stopové prvky selén, meď, chróm, i jód, ktoré zabezpečujú mnohé metabolické pochody, sú vo výžive detí dôležité a nachádzajú sa  práve v mäse. Od detského veku treba deti učiť konzumovať aj ryby, ktoré okrem kvalitných bielkovín a minerálov obsahujú aj ochranne pôsobiace polynenasýtené omega3 mastné kyseliny.

Vhodné tuky a cukry

Keď hovoríme o zdrojoch cukrov, vhodných pre najmenších, máme prioritne na mysli čerstvé ovocie a zeleninu. 3 až 4 porcie ovocia a 3 - 4 porcie zeleniny je odporúčané množstvo, ktoré by mali deti denne zjesť, pričom za porciu považujeme také množstvo, ktoré sa dieťaťu zmestí do dlane. Ovocie a zelenina obsahuje vlákninu, dôležité vitamíny, antioxidanty a minerálne látky.

 

Ochranný efekt pre svoj vysoký obsah minerálov, vitamínov a vlákniny, majú aj celozrnné obilniny. Preto vášmu drobcovi od jedného roka života skúste ponúknuť celozrnný chlebík s tenkou vrstvou masla. V jedálnom lístku by sa mali pravidelne objavovať tmavé druhy pekárenských výrobkov, ovsené či kukuričné vločky aj menej tradičné strukoviny,  ako je sója, cícer či bôb. V prípade tukov na detskom tanieri sa uplatňuje tzv. tretinové pravidlo - 1/3 tvoria nasýtené živočíšne tuky (mlieko, mliečne výrobky, maslo a mäso), ďalšia tretina sú mononenasýtené rastlinné tuky (oleje, oriešky, semená) a zvyšok predstavujú polynenasýtené rastlinné tuky (napríklad ryby).


Stravovací stereotyp

Pri stravovaní detí je dôležité nie len to, čo jedia, ale aj kedy to jedia. Základom správnej výživy je optimálny stravovací režim. To znamená počet denných jedál, pravidelná doba ich podávania, zachovanie primeraných intervalov medzi jedlami a ich vzájomná vyváženosť v množstve a kvalite. Rozloženie stravy v priebehu dňa by malo fungovať podľa nasledovnej schémy: raňajky 20 %, desiata 10 %, obed 35 %, olovrant 10 %, večera 25 % z celodenného príjmu energie a živín.

Takéto pravidelné stravovanie má veľký význam a je potrebné ho učiť už od detstva. „Nedostatočný a nepravidelný príjem stravy totiž brzdí činnosť mozgovej kôry, narušuje činnosť tráviacich žliaz, ktoré znížia vylučovanie štiav potrebných na trávenie, dostaví sa nechutenstvo a zníži sa využiteľnosť prijatých živín“, vysvetľuje MUDr. Béderová a dodáva: „Pri dlhšom nepravidelnom stravovacom rytme sa môžu dostaviť aj vážnejšie zdravotné následky, deficit dôležitých živín či naopak obezita“.

Vhodné potraviny

  • Neupravené kravské mlieko sa deťom podáva najskôr od jedného roka. Uprednostniť by ste mali plnotučné mlieko, probiotické kyslomliečne výrobky, syry  či maslo.
  • Preferujte kuracie, morčacie a chudé hovädzie mäso, ktoré prednostne dusíte a varíte. Ďalej tiež ryby, cereálie, celozrnné pečivo a strukoviny (napríklad červenú šošovicu).
  • V kuchynskej úprave minimalizujte solenie a sladenie, bylinky sú vítané.
  • V pitnom režime ponúkajte čistú vodu, aby si dieťa nezvyklo na sladkú chuť nápoja. Džúsy, šťavy i sirupy v skutočnosti smäd neuhasia, naopak tlmia chuť na kompletné a plnohodnotné jedlo.

 

Nevhodné potraviny

  • Vysmážané bravčové mäso obsahujúce veľa nasýteného tuku.
  • Nesprávne grilované mäso, kde okrem  prepáleného tuku stúpajú aj škodlivé karcinogénne látky.
  • Jedlá rýchleho občerstvenia pre vysoký obsah soli, skrytého a často prepáleného tuku, navyše pripravované z mrazených polotovarov a nie z čerstvých surovín.
  • Slané pochutiny ako chrumky, zemiakové lupienky či hranolky sú zdrojom tukov a soli.
  • Sladké pochutiny (napríklad keksíky, sušienky, napolitánky) sú väčšinou pripravené z margarínov, ktoré obsahujú rizikové transmastné kyseliny.
  • Sladené malinovky a sýtené minerálne vody, ktoré dráždia sliznicu tráviaceho traktu a vytvárajú tlak na bránicu. 

Ďalšie články k téme Viete, čo patrí na detský tanier a čomu sa treba vyhýbať?

O autorovi
Redakcia BabyClub Dr.Max
Redakcia BabyClub Dr.Max
Čítať viac od autora
O autorovi
Redakcia BabyClub Dr.Max
Redakcia BabyClub Dr.Max
Čítať viac od autora