Meteorizmus - plynatosť
Za normálnych okolností sa plyn v hrubom čreve bežne tvorí - či už samotným trávením potravy ako aj pomocou črevných baktérií. Tieto plyny telo opúšťajú prirodzenou cestou. Niekedy je ťažké určiť, kedy sa už jedná o chorobný stav, ale väčšinou pacient vyhľadá pomoc vtedy, keď prejavy začnú ovplyvňovať spoločenskú stránku života.
Príčin nadmernej tvorby plynov môže byť viac.
- Prehĺtanie vzduchu pri rýchlej konzumácií jedla
- Nadmerné pitie minerálnych sýtených vôd
- Konzumácia jedál, ktoré telo nevie stráviť a potrebuje na to “pomoc” črevných baktérií. Typickými zástupcami sú strukoviny, kaleráb, cibuľa, cesnak a pod
- Porušenie mikrobiálnej rovnováhy - najčastejšie antibiotickou liečbou
- Iné ochorenia žalúdka, pankreasu, pečene a žlčových ciest, tenkého i hrubého čreva
Pri problémoch s plynatosťou je dôležité vedieť, že sa nejedná o samotné ochorenie, ale je to “len” príznak poruchy tráviaceho traktu.
Osobitným prípadom je nadmerná tvorba plynov u bábätiek, ktoré je často spojené s kolikou.
Ak nahromadené plyny nemôžu odísť prirodzene, dochádza k ďalším ťažkostiam:
- bolesti brucha a v podbrušku, škŕkanie v bruchu, tlak v podbrušku, nafúknuté tvrdé brucho a kŕče.
Prvým a základným bodom, ktorý je nutné zmeniť, je konzumácia jedla – jesť pomaly, jedlo dostatočne požuť, jedenie v sede. Ďalej je potrebné naštartovať správne trávenie, ktoré potrebuje dostatok tráviacich enzýmov a štiav.
- simetikon – znižuje povrchové napätie vzduchových bublín a tým prispieva ku zníženiu množstva plynu
- probiotiká – väčšinou na báze laktobacilov, pri intolerancii laktózy sa odporúčajú s obsahom kvasinky Saccharomyces boulardii
- jablčný ocot – stimuluje tvorbu tráviacich štiav
- bylinky – rozmarín, šalvia, fenikel, rasca
- pohyb, šport