Meteorizmus - plynatosť

26. 2. 2025 · 2 minúty na prečítanie

Za normálnych okolností sa plyn v hrubom čreve bežne tvorí - či už samotným trávením potravy ako aj pomocou črevných baktérií. Tieto plyny telo opúšťajú prirodzenou cestou. Niekedy je ťažké určiť, kedy sa už jedná o chorobný stav, ale väčšinou pacient vyhľadá pomoc vtedy, keď prejavy začnú ovplyvňovať spoločenskú stránku života.

Príčin nadmernej tvorby plynov môže byť viac.

  • Prehĺtanie vzduchu pri rýchlej konzumácií jedla
  • Nadmerné pitie minerálnych sýtených vôd
  • Konzumácia jedál, ktoré telo nevie stráviť a potrebuje na to  “pomoc” črevných baktérií.  Typickými zástupcami sú strukoviny, kaleráb, cibuľa, cesnak a pod
  • Porušenie mikrobiálnej rovnováhy - najčastejšie antibiotickou liečbou
  • Iné ochorenia  žalúdka, pankreasu, pečene a žlčových ciest, tenkého i hrubého čreva

Pri problémoch s plynatosťou je dôležité vedieť, že sa nejedná o samotné ochorenie, ale je to “len” príznak poruchy tráviaceho traktu.

Osobitným prípadom je nadmerná tvorba plynov u bábätiek, ktoré je často spojené s kolikou.

Ak nahromadené plyny nemôžu odísť prirodzene, dochádza k ďalším ťažkostiam:

  • bolesti brucha a v podbrušku, škŕkanie v bruchu, tlak v podbrušku, nafúknuté tvrdé brucho a kŕče.

Prvým a základným bodom, ktorý je nutné zmeniť, je konzumácia jedla – jesť pomaly, jedlo dostatočne požuť, jedenie v sede. Ďalej je potrebné naštartovať správne trávenie, ktoré potrebuje dostatok tráviacich enzýmov a štiav.

  • simetikon – znižuje povrchové napätie vzduchových bublín a tým prispieva ku zníženiu množstva plynu
  • probiotiká – väčšinou na báze laktobacilov, pri intolerancii laktózy sa odporúčajú s obsahom kvasinky Saccharomyces boulardii
  • jablčný ocot – stimuluje tvorbu tráviacich štiav
  • bylinky – rozmarín, šalvia, fenikel, rasca
  • pohyb, šport

Upozornenie