Intolerancia laktózy
Príznaky vznikajú následkom zníženej alebo chýbajúcej aktivity enzýmu laktáza. Tento enzým štiepi laktózu na glukózu a galaktózu - stráviteľné molekuly.
Pri nedostatku enzýmu „putuje“ nerozštiepená laktóza tenkým a hrubým črevom, kde najprv strháva so sebou vodu a zväčší sa tak objem črevného obsahu. V hrubom čreve sa baktérie postarajú o vznik organických kyselín, ktoré dráždia stenu čreva.
Výsledkom tohto nedostatočného trávenia sú rôzne ťažkosti ako hnačka, kŕčovité bolesti brucha, nafukovanie, „roztiahnutie“ čriev, pocit plnosti brucha a škŕkanie v bruchu. Ťažkosti sa dostavia 30 minút až 3-4 hodiny od konzumácie laktózy. U dojčiat sa pridruží aj celkové neprospievanie.
Príčiny vzniku sú rôzne. Veľmi zriedkavo ide o vrodený nedostatok, stretávame sa s ním najmä pri nedonosených deťoch v dôsledku nezrelosti tráviaceho systému. Najčastejšie sa začne prejavovať po 3. roku života, ale môže to byť aj v dospelosti. Keďže aktivita laktázy väčšinou nie je nulová, mnoho ľudí toleruje určité množstvo laktózy bez objavenia sa ťažkostí.
Liečba spočíva najmä v prevencií. Je potrebné zmeniť jedálniček tak, aby obsahoval čo najnižšie množstvá laktózy, resp. také množstvá, ktoré u daného pacienta nevyvolávajú ťažkosti.
V terapii sa uplatňujú najmä prípravky vo forme tabliet s obsahom enzýmu laktáza. Tie sa užívajú spolu s jedlom obsahujúcim laktózu a tak nahradia chýbajúci enzým.
V strave dojčiat a batoliat sú indikované mliečne formuly so zníženým obsahom laktózy (Nutrilon low lactose, Beba AL 110).
Vhodné je aj užívanie probiotík. V prípade už vzniknutých ťažkostí sú vhodné lieky proti plynatosti, proti kŕčom alebo hnačke.
Intolerancia laktózy sa často zamieňa s alergiou na mliečnu bielkovinu. Pri diagnostike je potrebné tieto dve ochorenia odlíšiť.