Histamínová intolerancia
Histamínová intolerancia je porucha charakterizovaná nedostatočným rozkladom histamínu nahromadeného v organizme. Za normálnych podmienok je histamín odbúravaný enzýmom diaminooxidáza. Tento enzým je produkovaný v tenkom čreve. Hlavnou funkciou histamínu je účasť na ochranných a regulačných reakciách.
Môže byť spôsobená:
- nadmerným prísunom histamínu v potrave,
- vlastnou nadprodukciou histamínu v organizme,
- poruchou aktivity enzýmu diaminooxidázy (DAO) zodpovedného za odbúravanie histamínu.
Prejavuje sa pestrými príznakmi, ktoré môžu byť na jednej strane veľmi rýchlo nastupujúce a na druhej strane chronické.
Rýchlo nastupujúce príznaky sú predovšetkým:
- kožné – sčrevenanie, svrbenie, opuch, žihľavka
- tráviace – kŕče, nadúvanie, hnačka, pálenie záhy
- dýchacie – kašeľ, zahlienenie, kýchanie, nádcha, opuch pier a jazyka
- srdcové – poruchy srdcového rytmu, zmeny tlaku krvi, závrate
Kľúčom k úspešnej liečbe je vylúčenie potravín s vysokým obsahom histamínu a takých, ktoré uvoľňujú histamín (kakao, ananás). Ďalej sa treba vyvarovať liekom, ktoré potláčajú účinok enzýmu diaminoxidáza (napr. ambroxol, acetylcysteín).
V prípade prepuknutia príznakov sa podávajú antihistaminiká – potláčajú účinok histamínu alebo enzýmové náhrady, ktoré spracujú nadbytočný histamín.