Hlavný popis produktu
Jej kuchynské využitie je prakticky totožné s obilninou. Neobsahuje lepok a jedná sa doslova o proteínovú „bombu“.
Ďalej obsahuje vitamín A, B1-tiamín, B2-riboflavín, B3-niacín, B6-pyridoxín, B8-cholín, B9-kyselinu listovú a vitamín E, aminokyseliny, flavonoidy, z minerálnych látok obsahuje mangán, fosfor, horčík, železo, zinok, med, draslík, vápnik, sodík a selén.
Quinoa má veľmi vysoký obsah proteínov, udržuje zdravé kosti, udržuje zdravé srdce, je dobrá pri cukrovke, chráni pred vznikom málokrvnosti, podporuje trávenie, udržuje zdravé vlasy.
Quinoa je jedna z mála rastlinných potravín, ktoré obsahujú kompletný proteín. Kompletný proteín obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín - to sú aminokyseliny, ktoré naše telá nemôžu produkovať, a preto ich treba prijímať v potrave.
Quinoa podporuje trávenie
Vláknina obsiahnutá v quinoe spôsobuje, že v žalúdku dochádza k jej roztrhnutiu a to stimuluje steny tráviaceho traktu. Tráviaci trakt sa uzatvára, čo podporuje lepšiu absorpciu živín v tenkom čreve. V hrubom čreve, táto vláknina zabraňuje zápche. Vitamíny B v quinoe tiež hrajú dôležitú úlohu v trávení. Jedným z nich je tiamín, ktorý pomáha pri tvorbe kyseliny chlorovodíkovej (kyselina v žalúdku, ktorá napomáha trávenia). Riboflavín zasa napomáha rozvoju buniek lemovaných v stenách tráviaceho traktu. Ďalšia aminokyselina, nachádzajúca sa v quinoy, je kyselina glutámová, ktorá sa v tele premieňa na glutamín. Glutamín je zodpovedný za zdravie slizničnej výstelky žalúdka.
Quinoa udržuje zdravé vlasy
Hydrolyzovaný proteín extrahovaný z quinoy pôsobí ako prírodný a jemný povlak, ktorý chráni a vyživuje vlasové folikuly zvnútra. Proteín extrahovaný z tohto zrna sa tiež používa na výrobu vysoko kvalitných vlasových prípravkov. Deväť esenciálnych aminokyselín v quinoe pôsobí ako prírodný spevňovač a chráni vlasový folikul. Tiež opravujú poškodené vlasy a podporujú rast vlasov.
Poznáme bielu, červenú a čiernu quinou. Líšia sa špecifickým obsahom nutričných hodnôt. Využívajú sa ako príloha i súčasť hlavných pokrmov. Kombinujú sa s mäsom i zeleninou.
Quinoa je ideálna aj ako raňajková zmes s orieškami či ovocím.
Môže obsahovať glutén, zeler, horčica, sezam. Skladujte v suchu, chráňte pred priamym slnečným žiarením.