Kedy navštíviť zubného lekára? 18.03.2019

18. 3. 2019 · 2 minúty na prečítanie
Prvá návšteva zubného lekára

Dieťa by malo navštíviť zubného lekára po dovŕšení jedného roku. Priebeh prvej návštevy mnohokrát zohráva dôležitú úlohu vo vnímaní zubárov aj v dospelosti.

Dieťa by sa malo s prostredím zubnej ambulancie oboznámiť ešte predtým, ako sa vyskytne zdravotný problém, ktorý môže uňho vyvolať negatívne emócie. Nie je vhodné spoliehať sa na fakt, že mliečne zuby časom vypadnú a nahradia ich zuby trvalé, keďže neošetrený zubný kaz v detstve je zdrojom infekcie pre trvalé zuby.

 

Preventívna prehliadka

Dospelí by mali prehliadku absolvovať jedenkrát ročne. U detí sa odporúča návšteva zubného lekára dvakrát ročne.

Preventívna zubná prehliadka, tak ako preventívne prehliadky u všeobecného lekára, nie je povinná. Pacientom, ktorí prehliadku pravidelne neabsolvujú, však nasledujúci rok nebudú preplácané zákroky na ošetrenie zubného kazu, inak hradené zo zdravotného poistenia. Preventívna prehliadka u zubného lekára spočíva v podrobnej prehliadke celej ústnej dutiny, t. j. chrupu, medzizubných priestorov, zubných náhrad a pod.

Okrem pravidelných preventívnych prehliadok by mali pacienti absolvovať profesionálnu dentálnu hygienu. Profesionálna dentálna hygiena môže okrem odborného poradenstva týkajúceho sa domácej zubnej hygieny zahŕňať aj odstránenie zubného kameňa, dočisťovanie medzizubných priestorov, fluoridáciu, pieskovanie (odstránenie pigmentácií na chrupe) a pod. Samostatnou skupinou sú tehotné ženy, ktoré sú vystavené hormonálnym zmenám a zvýšenému počtu nevoľností. Tehotné ženy by mali navštíviť svojho zubného lekára dvakrát počas tehotenstva.

 

Akútna návšteva zubného lekára

V prípade, že pacient pociťuje silnú bolesť, mal by čo najskôr vyhľadať zubného lekára. Ak táto situácia nastane počas dní pracovného pokoja alebo mimo ordinačných hodín zubného lekára, je nútený navštíviť zubnú pohotovosť.