Starostlivosť o mliečny chrup 27.03.2019

27. 3. 2019 · 4 minúty na prečítanie

Prerezanie prvého zúbka je pre väčšinu rodičov veľká udalosť. Niekedy sa prvý zúbok prereže celkom nenápadne a mamička ho objaví, až keď je vonku. Inokedy je scenár opačný: dieťatko plače, má červené líčka, redšiu stolicu a úľava sa dostaví, až keď sa zúbok objaví.

U väčšiny detí k prerezávaniu prvých zubov dochádza v období medzi 6. – 8. mesiacom života. Sú prípady predčasného alebo oneskoreného prerezania zubov. Mliečny chrup má 20 zubov. Ako prvé sa prerežú stredné rezáky, potom nasledujú bočné rezáky, po nich prvé stoličky, očné zuby a nakoniec druhé stoličky.

 

Príznaky rastu zúbkov:

  • nadmerné slinenie,
  • obhrýzanie hračiek či pästičiek,
  • mrzutosť, plačlivosť,
  • odmietanie stravy,
  • zvýšená teplota,
  • červené líčka,
  • pri rýchlom prerezávaní sa môžu na ďasnách objaviť malé krvné podliatiny.

Ako dieťatku uľaviť od bolesti?

Prerezanie zúbkov môže bolieť a každé dieťatko vníma tento stav individuálne. Preto môžeme svojmu drobcovi pomôcť rôznymi hryzadlami. Niektoré sú naplnené tekutinou a dajú sa schladiť v chladničke. Studené hryzadlo môže boľavé ďasno jemne ochladiť, a tak aspoň na chvíľu uľaviť od bolesti. Ak je dieťa mrzuté, plačlivé a je viditeľné, že ho trápia boľavé zúbky, môžeme použiť niektorý z voľne dostupných gélov, ktorých zložka ďasno znecitlivie a potlačí bolesť. V prípade výskytu teploty a pri silnej bolesti pomôže čapík alebo sirup s obsahom paracetamolu či ibuprofénu.

 

Starostlivosť

Keďže od mliečneho chrupu vo veľkej miere závisí aj chrup trvalý, je veľmi dôležité sa o mliečne zuby dobre starať a zabrániť ich predčasnej strate.

Už pred prerezaním prvých zúbkov je dôležité začať s pravidelnou ústnou hygienou. Nejde len o samotné čistenie, ale aj o vytvorenie návyku pravidelného čistenia zúbkov.

Zubní lekári odporúčajú ústa po dojčení vytierať navlhčenou plátennou vreckovkou, ktorú držíme medzi prstami. Existuje aj pomôcka na navliekanie na prst, ktorá má jemné vlákna a plní funkciu jemnej kefky. Hneď ako sa v pusinke objavia prvé zúbky, je vhodné začať čistiť zúbky mäkkou kefkou – do 3 rokov bez použitia zubnej pasty. Zúbky čistíme krúživým pohybom 2-krát denne.

 

Úloha mliečnych zubov vo vývoji dieťaťa:

  • umožňujú dokonale rozžuť potravu, a tým uľahčiť trávenie,
  • sú dôležité pre správne uloženie a vývoj trvalých zubov,
  • prispievajú k správnemu vývoju čeľustí,
  • v neposlednom rade sú dôležité pre správnu výslovnosť.
Kedy začať s čistením zúbkov?

Deti do 1 roka

U najmenších detí bez zúbkov je na čistenie vhodné použiť kefku na hryzenie, namočenú plátennú vreckovku, kefku na prst alebo celogumené kefky. S čistením začína mamička, keď narastie prvý zub. Najskôr 1-krát denne, neskôr aj 2-krát denne bez použitia zubnej pasty.

Deti od 12 mesiacov do 3 rokov

Od 12. mesiaca sa zuby čistia 2-krát denne – po raňajkách a večer pred spaním – pomocou klasickej kefky s malou hlavou a mäkkými vláknami krúživými pohybmi. Zubnú kefku je vhodné meniť minimálne každé tri mesiace. Malým deťom sa zuby čistia bez zubnej pasty, kým nevedia vypľúvať obsah z úst, čistíme zuby len zubnou kefkou. Deti do troch rokov totižto zvyčajne prehltnú takmer všetku zubnú pastu.

Deti od 3 do 6 rokov

Keď už deti vedia vypľúvať, čistíme ich zub detskou zubnou pastou určenou pre tento vek. Spočiatku necháme dieťa, aby samo vykonávalo pohyby zubnou kefkou, a potom musí rodič dočisťovať zuby. Rodič dočisťuje zuby svojim deťom do desiateho roku veku. Zuby čistíme 2× denne, ráno a večer pred spaním. Po večernom očistení dieťa už nesmie nič konzumovať. Od smädu pije potom len čistú vodu. Množstvo zubnej pasty by malo byť vo veľkosti hrášku, aby sa obmedzilo prehltnutie pasty na minimum.

Deti školského veku

Zuby sa čistia stieracou technikou. Zubné priestory si môžu deti začať čistiť už aj dentálnou niťou, či medzizubnou kefkou s podporou ústnej vody, podľa odporúčania zubného lekára. Rodičia by mali minimálne do 10. roku veku dieťaťa kontrolovať správnosť čistenia. Každodenné čistenie zubov vedie k správnym a trvalým návykom na celý život.

 

Prečo je čistenie mliečnych zúbkov také dôležité?

Starostlivosť o mliečny chrup je rovnako dôležitá ako starostlivosť o trvalý chrup. Mliečne zuby sú dôležité pre vývoj čeľuste. Ich predčasné vypadávanie v dôsledku nesprávnej starostlivosti môže mať za následok nesprávne usporiadanie trvalého chrupu.

V prevencii zubného kazu u detí nie je dôležité iba samotné čistenie zubov, ale aj obmedzovanie cukru v potrave. Dojča a batoľa by nemalo dostávať sladkosti vôbec.

Prvá návšteva u zubného lekára má byť po dovŕšení jedného roku života. Jej cieľom je podať rodičovi informáciu o starostlivosti o ústnu hygienu a výživu. Zubný lekár založí zdravotnú dokumentáciu a zistí celkový zdravotný stav dieťaťa. Zároveň sa dieťa zoznamuje s prostredím zubnej ambulancie. Daľšie návštevy budú v polročných intervaloch až do 18. roku.