Ktorá zložka mlieka ovplyvňuje vstrebateľnosť železa? Delaktózované mliečne výrobky a železo.

Otázka z 12. 11. 2024 1 minúta na prečítanie
Anonymná otázka
Dobrý deň, viem, že mlieko a mliečne výrobky znižujú vstrebateľnosť železa v organizme. Ktorá zložka mlieka je za to "zodpovedná"? Môžem súčasne so železom jesť delaktózované mliečne výrobky? Ďakujem
Mgr. Barbora Bičanovská
Na otázku odpovedá
Mgr. Barbora Bičanovská

Dobrý deň. 

Ďakujeme za Vašu otázku. 

Mlieko a mliečne výrobky sú významným zdrojom vápnika, ktorý znižuje vstrebávania železa pri súčansom užívaní. Prítomnosť laktózy nemá na vstrebávania železa vplyv. Konzumácia mliečnych výrobkov nie je počas užívania železa priamo kontraindikovaná. Je však potrebné zachovávať časový rozostup medzi užívaním železa a konzumáciou mliečnych výrobkov aspoň 2 hodiny.

Prajem pekný zvyšok dňa. 

S pozdravom

Mgr. Barbora Bičanovská

Najnovšie otázky v poradni