Čaká vás úprava jedálnička
Väčšina ľudí si myslí, že keď netolerujú mliečny cukor, musia zo stravy vynechať mlieko a všetky mliečne produkty. Toto tvrdenie platí len pri alergii na bielkovinu kravského mlieka. Pri neznášanlivosti mliečneho cukru je iba vo výnimočných prípadoch nutné výrobky s obsahom laktózy úplne vylúčiť. Veľmi zriedka sa totiž jedná o absolútny nedostatok enzýmu alebo nefunkčný enzým, kedy človek netoleruje žiadnu laktózu. U ostatných sa nejaký enzým predsa len tvorí. Je to však veľmi individuálna záležitosť. Stáva sa, že miera neznášanlivosti laktózy sa mení aj postupom času. Každý si musí sám na sebe vyskúšať, ktoré potraviny a v akých množstvách mu ešte nespôsobujú problémy. Netreba zabudnúť, že obmedzenie alebo vynechanie konzumácie takýchto výrobkov môže viesť k zníženiu príjmu vápnika. Aby sa predišlo riziku vzniku osteoporózy, je dôležité dopĺňať v strave vápnik a vitamín D3 z iných zdrojov. Laktóza totiž rovnako ako vitamín D3 zvyšuje vstrebávanie vápnika v čreve.
Ako je to s potravinami?
Laktóza je rozpustná vo vode, preto najviac laktózy obsahujú výrobky z odtučneného (odstredeného) mlieka a najmenej plnotučné produkty. Okrem obsahu tuku je rozhodujúce aj to, či mliečny výrobok prešiel kvasením alebo fermentáciou. Baktérie mliečneho kvasenia (laktobacily, bifidobaktérie a iné kultúry) premieňajú laktózu na neškodnú kyselinu mliečnu. Dobre znášané sú napr. probiotické jogurty, acidofilné mlieko, kefír, kyslomliečne produkty, tvrdé syry s dlhou dobou zrenia či kvalitné maslo. Potraviny s označením môžu obsahovať stopové množstvá mlieka, no nemali by spôsobovať problémy. Ani zložky mliečna bielkovina a kazeín nie sú pre ľudí s týmto ochorením nebezpečné, pretože nemajú s laktózou nič spoločné. Ak máte nízky prah tolerancie laktózy, mali by ste pozorne sledovať etikety na výrobkoch, pretože laktóza sa pridáva aj do hotových výrobkov ako napr. pekárenské výrobky, instantné pokrmy, cukrovinky, čokolády, zmrzlina, margaríny, údeniny a pod. Uprednostnite kvalitné čokolády s vysokým obsahom kakaa (60-80%), kakao pomáha ľahšie stráviť laktózu, pretože zvyšuje aktivitu enzýmu laktáza.
Pomôže výmena kravského mlieka za iné?
Bohužiaľ nie. Laktóza, teda mliečny cukor, ktorý robí problémy, sa totiž nachádza vo všetkých druhoch mlieka. Je jedno, či je mlieko studené, zohriate, trvanlivé alebo čerstvé, na obsah laktózy to nemá žiadny vplyv. Ak sa mlieka nemienite vzdať, vyskúšajte pred jeho konzumáciou tabletky alebo kvapky, ktoré obsahujú enzým laktáza. Na trhu sú dostupné aj mliečne produkty bez obsahu laktózy (niektoré zoženiete aj v bežných potravinách), za ktoré si však trochu priplatíte.
Je potrebné sledovať množstvo laktózy v liekoch?
Niektorí pacienti podrobne skúmajú každý príbalový letáčik, iní ani netušia, že sa nejaký mliečny cukor v liekoch nachádza. Používa sa ako pomocná látka, zvyčajne ako plnivo, aby dostala tableta výsledný tvar. Jej obsah sa väčšinou pohybuje v rozmedzí 20 – 90 miligramov v jednej tablete či dennej dávke. Udáva sa, že 5 – 6 gramov laktózy je hranica, ktorú zvládne každý aj v prípade, že má nulovú produkciu enzýmu laktázy. Lieky z tohto hľadiska zvyčajne nepredstavujú pre väčšinu pacientov s neznášanlivosťou laktózy závažný problém. Pokiaľ však užívate pravidelne viacero liekov, ktoré obsahujú laktózu, prípadne trpíte zriedkavým absolútnym nedostatkom enzýmu, radšej si obsah mliečneho cukru skontrolujte.
Ako sa stanovuje diagnóza?
Pokiaľ vás trápia uvedené príznaky, je potrebné navštíviť odborného lekára – gastroenterológa, ktorý vám spraví laktózový tolerančný test z krvi alebo dychu. Takéto vyšetrenie je veľmi dôležité najmä pre bábätká, nakoľko materské mlieko obsahuje najviac mliečneho cukru. Urobia ho však len gastroenterológovia z detských fakultných nemocníc. Ak vaše bábätko nepriberá, neprospieva a má tráviace ťažkosti, jednou z príčin môže byť práve laktózová intolerancia.