Hlavný popis produktu
Vzhľadom ku kravskému mlieku má kozie mlieko nižší obsah železa, kobaltu, vitamínu B12 a kyseliny listovej, naopak má ale vyšší obsah fosforu a vápnika, vitamínu D a riboflavinu a výhodou je aj nižší obsah sodíka.
Množstvo bielkovín je čiastočne vyššie ako v mlieku kravskom, dôležitý rozdiel však spočíva v ich zložení a to je pravdepodobne dôvod, prečo organizmus niektorých ľudí znáša kozie mlieko podstatne lepšie ako kravské. Lepšia stráviteľnosť kozieho mlieka je spôsobená rozmermi a zložením tukových častíc, ktoré sú rozptýlené v malých guľôčkách (podobne ako u mlieka materského).
Pozitívne účinky kozieho mlieka dokázali lekárske prieskumy napríklad u týchto chorôb:
- prevencia nádorových chorôb – bolo spozorované, že organizmus kozy je schopný vytvárať si účinné protilátky a nikdy neochorie na rakovinu.
- Pri ochoreniach tráviaceho traktu a pridružených orgánov (pečeň, slinivka), kde je výhodou zásaditejší charakter a vyššia neutralizačná kapacita kozieho mlieka
- pri strese a migrénach – mnohým ženám trpiacich migrénou pomôže vylúčenie kravského mlieka a výrobkov z neho
- pri alergiách – 60-70% populácie alergickej na bielkoviny kravského mlieka znáša bez problémov mlieko kozie, ktoré má odlišné zloženie bielkovinových frakcií (kaseínov), ktoré majú najväčšiu úlohu pri vzniku detských alergií
- pri reumatických bolestiach pri kožných alergiách (ekzémoch) – pomáha predovšetkým kúpeľ v srvátke a stravovanie s vylúčením kravského mlieka a výrobkov z neho.
Kozie mlieko pôsobí kladne na výstavbu a obnovu buniek, podieľa sa na ich ochrane pred škodlivými vplyvmi prostredia a tým pomáha vášmu zdraviu a kondícii.