Hlavný popis produktu
Erythrit: 100% náhrada cukru bez kalórií, bez glykemického indexu, ktorá nezvyšuje inzulín a hladinu cukru v krvi
Erythrit (Eryhtritol) je 100% náhrada cukru - používa sa ako prírodné sladidlo, ktoré sa mimochodom prirodzene vyskytuje v mnohých druhoch ovocia (hrušky, melón, hrozno) a vo vyšších kontráciach aj v potravinách, napríklad v sójovej omáčke, syre, víne či pive. V potravinách slúži na zvýraznenie arómy, zvlhčovanie, ako náhradné sladidlo, stabolizátor či zahusťovadlo. Vyzerá veľmi podobne ako cukor, dosahuje asi 60-75% skadivosti oproti cukru, avšak neobsahuje žiadne kalórie. Disponuje radou pozitívnych vlastností - nízký glykemický index, nízký obsah kalorií, nízky preháňajúci účinok. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi a nemá vplyv ani na hladinu inzulínu.
Erythrit vzniká fermentáciou rastlinného cukru - cukor sa zmieša s vodou a potom sa prírodne kvasí do eryhritolu. Potom sa prefiltruje, nechá sa kryštalizovať a potom sa suší. Hotový výrobok vyzerá ako cukor, má aj rovnakú váhu a objem, avšak má len 60-75% sladivosti cukru. 90% eryhritu sa vstrebáva priamo v tenkom čreve a do 24 hodín sa vylúči. Erythrit nemetabolizuje s ústnymi baktériami, čo znamená, že neprispieva k vzniku zubného kazu.
Erythritol bol schválený pre použitie ako náhrada cukru v Japonsku v roku 1990. V Spojených štátoch, je klasifikovaný ako všeobecne považovaný za bezpečný (GRAS) od roku 1997. V Austrálii a na Novom Zélande bol schválený v roku 1999.
Čím sa sladidlo Erythrit líši?
- Je fermentovaný - vyrába sa fermentáciou prírodného cukru z kukurice
- Je tepelne stabilný až do 180 °C
- Je bezkalorický - zatiaľ čo väčšina podobných sladidiel je nízkokalorických, eryhtritol neobsahuje žiadne kalórie
- Nie je glykemický - nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Erythritol je preto vhodný pre ľudí s cukrovkou.
- Je to najjednoduchšie stráviteľný cukrový alkohol - viac ako 90% eryhritolu sa absorbuje v tenkom čreve, takže do hrubého čreva sa dostane len minimálne množstvo. Pri iných cukrových alkoholoch je to naopak, a preto ich užívateľom často spôsobujú hnačky a ďalšie podobné príznaky.
- Nie je karcinogénny - štúdie preukázali, že nemá karcinogénne vlastnosti.
- Je to antioxindant - eryhtritol pomáha v boji proti voľným radikálom, ktoré sú zodpovedné za proces starnutia. Je dokonca účinnejší ako iné cukrové alkoholy, pretože sa ľahko absorbuje a nie je metabolizovaný.
Erythrit a jeho výhody
- neobsahuje kalórie
- nemá vplyv na hladinu cukru v krvi
- nemá vplyv na hladinu inzulínu
- má nulový glykemický index
- je tepelne stabilný
- je priateľský k zubom, nespôsobuje zubné kazy
- je bezlepkový a bezlaktózový
- má sladkú chuť
Kde ho využijete?
Zloženie
Erythrit 100%.
Dávkovanie
Používajte ako alternatívu cukru, v rovnakých dávkach ako cukor, prípadne aj vo väčšom množstve v pomere až 1,3:1.
Tabuľka nutričných hodnôt
Nutričné hodnoty | v 100 g |
---|---|
Energetická hodnota | 0 kJ / 0 kcal |
Bielkoviny | 0 g |
Tuky | 0 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 100 g |
z toho cukry | 0 g |
z toho alkoholové cukry | 100 g |
Sodík | 0 g |
Upozornenie
Výrobok nie je náhradou pestrej a vyváženej stravy. Skladujte pri teplote do 25°C. Chránte pred mrazom a priamym slnečným žiarením. Nevhodné pre deti, tehotné a dojčiace ženy. Skladujte mimo dosahu detí. Výrobca neručí za škody vzniknuté nevhodným použitím alebo skladovaním. Neprekračujte odporúčanú dennú dávku.
Alergénové upozornenie: Môže obsahovať stopy mlieka, sóje, vajec a orechov.