Hlavný popis produktu
Himalájska soľ čierna je špeciálny druh vulkanickej nerafinovanej soli s veľmi špecifickou a výrazne siričitou vôňou, ktorá pripomína vajcia. Využijete ju hlavne v indickej kuchyni, ale aj ako prísadu do rôznych šalátov. Himalájske čiernej soli sa v jej domovine Indii a Pakistane hovorí sanchal alebo kala namak av skutočnosti nie je čierna, ale skôr sýto ružová, tehlovo červená alebo šedá, čo spôsobuje predovšetkým vysoký obsah železa a iných minerálnych látok. Čierna soľ sa ťaží hlavne v sopečných oblastiach Pakistanu a Indie, nie je bielená ani rafinovaná, takže si zachováva maximálne množstvo cenných stopových prvkov. Bez čiernej soli sa nezaobídete v indickej kuchyni, kde sa pridáva do čatní, pickles, koreniacej zmesi chaat masala, rôznych šalátov a do mnohých ďalších vynikajúcich pokrmov. Vďaka tomu, že má údajne chladivé účinky, tak sa s jej pomocou dochucujú aj osviežujúce letné nápoje, z ktorých je najznámejší asi rascou ovonený Jal Jeera, alebo sa čierna soľ môže pridať aj na plátok banánu či jablka.