8. Kedy jesť a ako jedlo rozdeliť? 13.08.2019
13. 8. 2019
· 3 minúty na prečítanie
Najlepšie je jesť pravidelne, s frekvenciou vyhovujúcou životnému štýlu (3- až 6-krát denne) a podľa odporúčania lekára, aby sa príjem potravy zladil s aplikáciou inzulínu. Tým si telo zvykne na pravidelný prísun živín a nebude tak kolísať hladina krvného cukru. Nemalo by dochádzať k hladovaniu ani prejedaniu sa. Veľmi jednoducho je možné vymeniť menej vhodné potraviny za vhodnejšie.
Menej vhodné potraviny:
● biele pečivo, veka, svetlý chlieb, múka, sladké pečivo, torty, zákusky
● cestoviny, žemľové knedle, zemiakové knedle
● banán, slivky, hrušky, hrozno, višne, čerešne, ringloty, broskyne
● tučné mäsá a údené mäsá, tučné údeniny
● plnotučné mlieko, šľahačka, smotana, kyslá smotana
● syry obsahujúce nad 40 % tuku, tučný tvaroh, údené syry, sladené jogurty
● vajcia
● sadlo, slanina, masť, škvarky, šľahačka, palmový olej, kokosový olej, stužené margaríny, maslo
● sladené nápoje, džúsy, tvrdý alkohol
● cukor
Vhodnejšie potraviny:
● chlieb tmavý, celozrnný, žitný, jačmenný
● jablko, grapefruit, citrón, ríbezle, kivi, pomaranč, mandarínka, jahody, marhule, čučoriedky, melón
● králičie, kuracie, chudé hovädzie, chudé bravčové, teľacie, srnčie, filé, menej tučné ryby, občas chudé údeniny, šunka
● nízkotučné mlieko, kyslé mlieko, kefír
● zemiaky, zemiaková kaša, varené strukoviny
● bielok
● nízkotučné syry 30 %, nízkotučné biele jogurty, nízkotučný tvaroh
● čistá voda, voda s citrónom, stolové vody bez príchuti, minerálky, bylinné čaje podľa zdravotného stavu, nealkoholické pivo a káva (primerane)
● rastlinné stužené tuky, oleje slnečnicový, sójový, kukuričný, olivový, repkový
● náhradné neenergetické sladidlá
Ovocie a zeleninu je najlepšie jesť v čerstvom stave.
Odporúča sa príprava jedál varením, dusením a pečením. Pri smažení sa do jedla dostáva mnoho tuku. To môže zhoršiť srdcovo-cievne ochorenie.
Diabetická diéta je z väčšej časti založená na kontrole množstva prijatých sacharidov. Sacharidy, ktoré najvýznamnejšie ovplyvňujú glykémiu, sa nachádzajú najmä v prílohách (chlieb, pečivo, ryža, cestoviny, zemiaky), ovocí a niektorých druhoch zeleniny (mrkva, kukurica, cvikla, hrach). Ich prijateľné množstvo sa môže líšiť podľa stavby tela, aktuálneho zdravotného stavu a pohlavia. Preto je vhodné poradiť sa s lekárom alebo nutričným terapeutom o optimálnom type diéty. Koľko sacharidov sa nachádza v jednotlivých druhoch potravín, ukazuje nasledujúca tabuľka.
Obsah sacharidov v niektorých potravinách:
10 g sacharidov (= 1 sacharidová jednotka) obsahuje:
Uvedené hodnoty obsahu sacharidov sú iba orientačné.
Ich presné množstvo je uvedené na obaloch konkrétnych potravín.
Takzvané „diabetické“ alebo „dia“ potraviny, ktoré je možné kúpiť v obchodoch, môžu obsahovať energetickú hodnotu, sacharidy i tuky prakticky v rovnakom množstve ako bežné potraviny. Ich konzumácia sa preto tiež musí započítať do energetickej hodnoty jedálneho lístka. Pre diabetikov nie sú tieto potraviny nevyhnutné. Výrobky s označením „dia“ navyše mnohokrát zvádzajú ku konzumácii väčšieho množstva.