8. Kedy jesť a ako jedlo rozdeliť? 13.08.2019

13. 8. 2019 · 3 minúty na prečítanie

Najlepšie je jesť pravidelne, s frekvenciou vyhovujúcou životnému štýlu (3- až 6-krát denne) a podľa odporúčania lekára, aby sa príjem potravy zladil s aplikáciou inzulínu. Tým si telo zvykne na pravidelný prísun živín a nebude tak kolísať hladina krvného cukru. Nemalo by dochádzať k hladovaniu ani prejedaniu sa. Veľmi jednoducho je možné vymeniť menej vhodné potraviny za vhodnejšie.

 

Menej vhodné potraviny:

● biele pečivo, veka, svetlý chlieb, múka, sladké pečivo, torty, zákusky

● cestoviny, žemľové knedle, zemiakové knedle

● banán, slivky, hrušky, hrozno, višne, čerešne, ringloty, broskyne

● tučné mäsá a údené mäsá, tučné údeniny

● plnotučné mlieko, šľahačka, smotana, kyslá smotana

● syry obsahujúce nad 40 % tuku, tučný tvaroh, údené syry, sladené jogurty

● vajcia

● sadlo, slanina, masť, škvarky, šľahačka, palmový olej, kokosový olej, stužené margaríny, maslo

● sladené nápoje, džúsy, tvrdý alkohol

● cukor

Vhodnejšie potraviny:

● chlieb tmavý, celozrnný, žitný, jačmenný

● jablko, grapefruit, citrón, ríbezle, kivi, pomaranč, mandarínka, jahody, marhule, čučoriedky, melón

● králičie, kuracie, chudé hovädzie, chudé bravčové, teľacie, srnčie, filé, menej tučné ryby, občas chudé údeniny, šunka

● nízkotučné mlieko, kyslé mlieko, kefír

● zemiaky, zemiaková kaša, varené strukoviny

● bielok

● nízkotučné syry 30 %, nízkotučné biele jogurty, nízkotučný tvaroh

● čistá voda, voda s citrónom, stolové vody bez príchuti, minerálky, bylinné čaje podľa zdravotného stavu, nealkoholické pivo a káva (primerane)

● rastlinné stužené tuky, oleje slnečnicový, sójový, kukuričný, olivový, repkový

● náhradné neenergetické sladidlá

 

Ovocie a zeleninu je najlepšie jesť v čerstvom stave.

Odporúča sa príprava jedál varením, dusením a pečením. Pri smažení sa do jedla dostáva mnoho tuku. To môže zhoršiť srdcovo-cievne ochorenie.

Diabetická diéta je z väčšej časti založená na kontrole množstva prijatých sacharidov. Sacharidy, ktoré najvýznamnejšie ovplyvňujú glykémiu, sa nachádzajú najmä v prílohách (chlieb, pečivo, ryža, cestoviny, zemiaky), ovocí a niektorých druhoch zeleniny (mrkva, kukurica, cvikla, hrach). Ich prijateľné množstvo sa môže líšiť podľa stavby tela, aktuálneho zdravotného stavu a pohlavia. Preto je vhodné poradiť sa s lekárom alebo nutričným terapeutom o optimálnom type diéty. Koľko sacharidov sa nachádza v jednotlivých druhoch potravín, ukazuje nasledujúca tabuľka.

 

Obsah sacharidov v niektorých potravinách:

10 g sacharidov (= 1 sacharidová jednotka) obsahuje:

 

Uvedené hodnoty obsahu sacharidov sú iba orientačné.

Ich presné množstvo je uvedené na obaloch konkrétnych potravín.

Takzvané „diabetické“ alebo „dia“ potraviny, ktoré je možné kúpiť v obchodoch, môžu obsahovať energetickú hodnotu, sacharidy i tuky prakticky v rovnakom množstve ako bežné potraviny. Ich konzumácia sa preto tiež musí započítať do energetickej hodnoty jedálneho lístka. Pre diabetikov nie sú tieto potraviny nevyhnutné. Výrobky s označením „dia“ navyše mnohokrát zvádzajú ku konzumácii väčšieho množstva.