Vianočné pochúťky pre diabetikov: Ďalšie vydanie vianočných receptov

21. 12. 2023 · 5 minút na prečítanie

Prinášame ďalšie vydanie vianočných receptov, na ktorých si pochutia aj diabetici. Doprajte si Vianoce plné lahodných sladkých dezertov, ktoré neublížia.

Redakcia DiaClub Dr.Max
Redakcia DiaClub Dr.Max
Vianočné pochúťky pre diabetikov: Ďalšie vydanie vianočných receptov

Vianoce sú neodmysliteľne spojené s bohatým stolom plným tradičných pochúťok a voňavých koláčikov. Aby si však na svoje prišli aj diabetici a nemuseli sa ani tieto Vianoce obmedzovať, pripravili sme pre vás už druhú kolekciu vianočných receptov pre diabetikov. Či už hľadáte zdravšie verzie obľúbených klasík alebo netradičné nízkosacharidové sladkosti, tieto recepty vám umožnia vychutnať si sviatky bez starostí o hladinu cukru v krvi.  Preto zapnite rúry, pripravte si formy na pečenie a pustite sa do pečenia týchto vynikajúcich diabetických vianočných pochúťok.

Mandľové vianočné koláčiky

Tieto mandľové koláčikyideálnou sladkosťou pre diabetikov vďaka nízkemu obsahu sacharidov. Ako náhradu cukru môžete použiť erythritol, alebo môžete túto položku nahradiť stéviou.

 

Ingrediencie

  • 2 šálky mandľovej múky,
  • ½ šálky erythritolu,
  • 1 vajce,
  • ¼ šálky kokosového oleja,
  • 1 lyžička vanilkovej esencie,
  • ½ lyžičky prášku do pečiva,
  • štipka soli,
  • strúhaná citrónová alebo pomarančová kôra (voliteľné).
Na obrázku sú mandľové koláčiky v tvare kruhu a vedla nich vysypané mandľe

Postup

  1. Predhrejte rúru na 180°C a pripravte si plech s papierom na pečenie.
  2. V miske zmiešajte mandľovú múku, erythritol, prášok do pečiva a soľ.
  3. V inej miske rozmiešajte vajce, kokosový olej a vanilkovú esenciu.
  4. Spojte suché a mokré zložky dokopy a dôkladne ich spolu premiešajte.
  5. Ak chcete, pridajte citrónovú alebo pomarančovú kôru pre extra vôňu.
  6. Vytvarujte malé koláčiky a poukladajte ich na plech.
  7. Pečte 10-12 minút (alebo kým nebudú upečené do zlatista).

 

Šťavnatý pumpkin pie

Predstavuje tekvicový koláč neodmysliteľnú súčasť vašich vianočných tradícií? V tom prípade vás tento koláč poteší svojou klasickou chuťou, ale bez toho, aby ste museli robiť kompromisy vo vašom diabetickom jedálničku.

Ingrediencie

Cesto

  • 1 ⅓ šálky hladkej múky,
  • ¼ lyžičky soli,
  • ⅓ šálky oleja,
  • 3 lyžice mlieka.

Tekvicová náplň

  • 1 menšia tekvica,
  • ⅓ šálky stévie,
  • 1 lyžička mletej škorice,
  • ¼ lyžičky mletého zázvoru,
  • ¼ lyžičky mletého muškátového orieška,
  • 2 vajíčka,
  • 1 lyžička vanilky,
  • ¾ šálky mlieka.
Na obrázku je tekvicový koláč v tvare cheescake a je na drevennom stole

Postup

Príprava cesta

  1. V miske spojte múku a soľ dokopy.
  2. Do múky pridajte olej a mlieko. Zľahka premiešajte vidličkou, až kým sa zmes nespojí.
  3. Zmes vypracujte do hladkej gule.
  4. Rúru predhrejte na  230 °C.
  5. Na pomúčenej doske rozvaľkajte cesto zo stredu smerom k okrajom, aby ste vytvorili kruh s priemerom približne 30 cm.
  6. Cesto vložte do okrúhlej formy na pečenie, nezabudnite ho vyformovať aj po okrajoch.
  7. Samotné cesto vložte do rúry a pečte 8-10 minút.

Príprava tekvicovej plnky

  1. V strednej miske zmiešajte tekvicové pyré, stéviu, škoricu, zázvor a muškátový oriešok.
  2. Do zmesi vmiešajte vajíčka a vanilkovú esenciu a všetko dôkladne prešľahajte vidličkou.
  3. Postupne pridávajte mlieko, až kým nevznikne hladká plnka.

Pečenie

  1. Pripravenú plnku nalejte do vychladnutého cesta.
  2. Pečte 40 až 45 minút, alebo kým sa plnka nezdá byť stuhnutá (okraje môžu mierne popraskať).
  3. Nechajte koláč úplne vychladnúť. Následne ho ešte na 2 hodiny odložte do chladničky.
  4. Teraz môžete koláč podávať a pochutnať si na ňom.

Tartaletky s vanilkovým krémom

Kto vravel, že diabetici sa musia vzdať aj takého chutného koláčika ako je tartaletka? Prinášame vám „diabetes friendly“ verziu, ktorú si zamilujete.

Ingrediencie

Cesto

  • ⅓ šálky mandľovej múky,
  •  ⅓ šálky kokosovej múky,
  • 30 g masla,
  • 1 vajíčko,
  • stévia (podľa vlastného uváženia, môže byť vynechaná),
  • 2 polievkové lyžice kokosového oleja.

Náplň

  • 1 šálka zmiešaného mrazeného lesného ovocia (maliny, čučoriedky),
  • 2 polievkové lyžice chia semienok,
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy,
  • stévia (podľa vlastného uváženia, môže byť vynechaná).

Krém na vrch

  • ½ šálky mascarpone,
  • ½ šálky šľahačkovej smotany (33% tuku),
  • 1 vanilkový lusk,
  • stévia (podľa vlastného uváženia, môže byť vynechaná).
Na obrázku sú tartaletky plnené ovocím a posypané práškovým cukrom

Postup

Príprava cesta

  1. Zmiešajte suché ingrediencie na košíčky v miske. Pridajte vajíčko a dobre premiešajte, kým nevznikne mrveničkové cesto. Pridajte maslo a rukami vytvarujte hladkú guľu cesta.
  2. Vymažte formičky na tartaletky kokosovým olejom a rozdeľte cesto rovnomerne do každej formičky. Vysteľte ich tenkou vrstvou cesta.
  3. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 180°C približne 15 minút, alebo kým košíčky nezískajú zlatistú farbu.
  4. Po upečení nechajte 10 minút vychladnúť a potom vyberte z formičiek. Nechajte úplne vychladnúť.
  5. Pečte 10 minút, kým korpus nezhnedne.

Príprava plnky

  1. V hrnci zohrejte mrazené ovocie s citrónovou šťavou
  2. Po roztopení nechajte vodu odpariť
  3. Po odstavení z ohňa primiešajte chia semienka a nechajte vychladnúť.

Príprava krému na vrch

  1. Vyšľahajte mascarpone so šľahačkou do tuha.
  2. Vanilkový lusk rozrežte a vanilku vyškrabte do zmesi.
  3. Naplňte vychladené košíčky ovocnou zmesou a naneste na ňu vanilkový krém.
  4. Ozdobte tartaletky kokosom, lyofilizovaným ovocím alebo sušenými ružovými lupienkami. Skladujte v chladničke.

Zázvorové crinkles

Tieto sušienky sú ako zimný zázrak – mäkké, vlhké a plné vianočných korení ako zázvor, škorica a klinček. Pri pečení na povrchu krásne praskajú a obalením v stévii získajú sladký snehový povrch, ktorý im dodáva neodolateľný vzhľad.

Ingrediencie

  • 1 šálka hladkej múky,
  • ½ šálky celozrnnej múky,
  • 2 lyžičky mletého zázvoru,
  • 1 ½ lyžičky mletej škorice,
  • 1 lyžička sódy bikarbóny,
  • ¼ lyžičky mletých klinčekov,
  • ¼ lyžičky soli,
  • ½ šálky stévie alebo ½ šálky erythritolu, 
  • 6 lyžíc zmäknutého masla,
  • 1 veľké vajce,
  • stévia (na obalenie).
na obrázku sú hnedé koláčiky v tvare kruhu

Postup

  1. V strednej miske si rozšľahajte obe múky, zázvor, škoricu, sódu bikarbónu, klinčeky a soľ. Zmes odložte bokom.
  2. Vo veľkej mise vyšľahajte stéviu alebo erythritol s maslom, až kým nevznikne hladká zmes. Pridajte vajce a vyšľahajte. Pomaly pridávajte suchú zmes a šľahajte na nízkej rýchlosti, kým sa všetko nespojí.
  3. Cesto vytvarujte do guľky, zabaľte do plastovej fólie a uložte v chladničke na 1 hodinu, kým nestuhne.
  4. Rúru predhrejte na 175 °C.
  5. Vytiahnite cesto z chladničky a vytvarujte z neho cca 3 cm guličky, každú obaľte v stévii a rozložte na plech s odstupom asi 5 cm.
  6. Pečte, kým sušienky na povrchu neprasknú – cca 10 až 12 minút.
  7. Hotové sušienky nechajte úplne vychladnúť a následne preložte do uzatvárateľnej nádoby. Takto hotové sušienky vám pokojne vydržia niekoľko týždňov.

Ďalšie články k téme Vianočné pochúťky pre diabetikov: Ďalšie vydanie vianočných receptov

  • DiaClub Dr. Max a Svetový deň diabetu

    DiaClub Dr. Max a Svetový deň diabetu

    · 2 minúty na prečítanie
    Sme radi, že vám práve 14. novembra pri príležitosti pripomienky Svetového dňa diabetu, môžeme predstaviť náš nový projekt pod názvom DiaClub Dr. Max.
  • Rada z lekárne: Ako na pitný režim u diabetika?

    Rada z lekárne: Ako na pitný režim u diabetika?

    · 5 minút na prečítanie
    Na príjem tekutín by sme nemali zabúdať. A diabetici nie sú výnimkou, ba práve naopak. Na čo by mali v tomto smere mali klásť zvýšený dôraz ľudia s cukrovkou?
  • Aby vaša glykémia bola vždy dobrá

    Aby vaša glykémia bola vždy dobrá

    · 4 minúty na prečítanie
    Čo vlastne môžem, čo nemôžem jesť? Budem to vedieť? Poradí vám diétna sestra Mária Štefáková, ako sa pri diabete správne stravovať. 
O autorovi
Redakcia DiaClub Dr.Max
Redakcia DiaClub Dr.Max
Čítať viac od autora
O autorovi
Redakcia DiaClub Dr.Max
Redakcia DiaClub Dr.Max
Čítať viac od autora