Spoznajte, ktorému zo sladidiel by sa mal diabetik najviac vyhýbať

19. 2. 2024 · 3 minúty na prečítanie

Prečo by ste si pri cukrovke mali dávať pozor na konzumáciu medu, javorového či agávového sirupu? Pozrite si, ktoré sladidlá sú pre diabetikov bezpečnejšie.

Redakcia DiaClub Dr.Max
Redakcia DiaClub Dr.Max
Spoznajte, ktorému zo sladidiel by sa mal diabetik najviac vyhýbať

Nájsť bezpečné a zdravé alternatívy cukru predstavuje pre diabetikov zásadnú výzvu. Aj prírodné sladidlá totiž môžu vo veľkej miere škodiť. V tomto článku preskúmame, ktorým sladidlám sa pri cukrovke vyhnúť a prečo. Tiež ponúkneme tipy na bezpečné alternatívy, ktorými môžu cukor bez obáv nahradiť.

Ktorým sladidlám by sa mali diabetici vyhýbať?

Mnohí si myslia, že keď nahradia cukor prírodnými alternatívami, robia svojmu zdraviu láskavosť. No aj tu platí zlaté pravidlo – opatrnosť a striedmosť sú kľúčom k úspechu. Med, agávový sirup či javorový sirup totiž obsahujú vysoké množstvo fruktózy, ktorá môže zvyšovať riziko inzulínovej rezistencie a spôsobiť problémy s metabolizmom cukru. Diabetici by sa mali vyhýbať taktiež sladidlám s vysokým glykemickým indexom (GI), ktoré rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi. Príkladom sú sacharóza a vysokofruktózový kukuričný sirup, ktoré majú vysoký GI a môžu spôsobiť rýchle a nežiaduce výkyvy hladiny cukru v krvi. Pozor si treba dať aj na umelé sladidlá. Aj keď sladidlá ako aspartám, sukralóza a sacharín nepredstavujú bezprostredné riziko zvýšenia hladiny cukru v krvi, ich dlhodobé účinky na zdravie diabetikov a metabolizmus nie sú úplne jasné. Niektoré štúdie naznačujú, že môžu ovplyvniť chuť k jedlu a potenciálne prispievať k zvyšovaniu telesnej hmotnosti.

Bezpečné alternatívy sladidiel pre diabetikov

Pre diabetikov, ktorí hľadajú bezpečné alternatívy, existuje niekoľko možností:

Stévia

Toto prírodné sladidlo sa získava z listov rastliny Stevia rebaudiana. Stévia má nulový glykemický index (GI), neobsahuje kalórie a neovplyvňuje hladinu cukru v krvi, čo ju robí ideálnou voľbou pre diabetikov. Stevia je dostupná v rôznych formách vrátane prášku a kvapiek.

 „V poslednom období sa stévia stala predmetom vedeckých štúdií zameraných na overenie jej možných protizápalových a antikarcinogénnych vlastností.  Zistilo sa, že steviozidy majú liečivé účinky pri hojení rán, regulujú tvorbu baktérií v ústnej dutiny a tým znižujú tvorbu zubného kazu. Práve ten je častým problémom u diabetikov vďaka zníženej produkcii slín a zvýšenej hladiny cukru krvi, ktorá len uľahčuje vznik zápalov a infekcií,“ vysvetľuje PharmDr. Katarína Rumlová.

Erythritol

Erythritol patrí do skupiny cukrových alkoholov a je prirodzene prítomný v niektorých ovociach a fermentovaných potravinách. Má nízky glykemický index, obsahuje málo kalórií a jeho konzumácia zvyčajne nemá vplyv na hladinu cukru v krvi. Erythritol je populárny vďaka tomu, že poskytuje sladkú chuť bez postranných účinkov spojených s inými cukrovými alkoholmi, ako sú napríklad tráviace ťažkosti.

 

Na obrázku je erythriol v hnedej miske

Xylitol

Xylitol, alebo inak brezový cukor, je ďalší cukrový alkohol s nižším glykemickým indexom ako bežný stolový cukor. Xylitol má sladkosť porovnateľnú so sacharózou, ale obsahuje menej kalórií a má menej výrazný vplyv na hladinu glukózy v krvi. Treba ho však užívať opatrne, keďže vo vyšších dávkach môže taktiež spôsobiť tráviace ťažkosti.

Monk fruit

Monk fruit je sladidlo získavané z plodu rovnakého mena a je známe svojou intenzívnou sladkosťou bez pridania kalórií alebo vplyvu na hladinu cukru v krvi. Má nulový glykemický index a používa sa ako sladidlo v rôznych potravinách a nápojoch.

Inulín

Inulín je druh rozpustnej vlákniny, ktorý sa často používa ako prebiotikum. Má sladkú chuť a zároveň slúži ako nízkokalorické sladidlo. Inulín tiež pomáha podporovať zdravie tráviaceho systému a nemá významný vplyv na hladinu glukózy v krvi.

Pravidlo všetko s mierou platí aj pri sladidlách

Vyberajte si sladidlá opatrne a nezabudnite, že aj bezpečné alternatívy môžu vo veľkom škodiť vášmu zdraviu, preto to s nimi nepreháňajte. A ak si stále nie ste istí, neváhajte sa poradiť s lekárom alebo diabetológom, ktorý vám pomôže nájsť bezpečné sladidlo vhodné pre vašu diagnózu.

na obrázku je stevia na jednej lyžičke a na druhej klasický cukor

Ďalšie články k téme Spoznajte, ktorému zo sladidiel by sa mal diabetik najviac vyhýbať

O autorovi
Redakcia DiaClub Dr.Max
Redakcia DiaClub Dr.Max
Čítať viac od autora
O autorovi
Redakcia DiaClub Dr.Max
Redakcia DiaClub Dr.Max
Čítať viac od autora